UPDATE: La o secţie de votare din Iaşi, poliţia a demarat o anchetă după o sesizare privind faptul că două persoane au primit mai multe buletine de vot. Concret, președintele secției de votare ar fi dat, din greșeală, două buletine de vot pentru Senat unei persoane. Ulterior, pentru a echilibra balanța, următoarei persoane i s-au dat două buletine de vot pentru Camera Deputaților. Dacă verificările polițiștilor vor confirma cele sesizate atunci ar putea fi deschis un dosar penal.
UPDATE: Polițiștii fac cercetări în cazul unui bărbat din comuna vasluiană Pungești, suspectat că a votat duminică la două secții de pe raza localități. Bărbatul ar fi votat întâi, conform polițiștilor, în comuna Pungești, după care ar fi votat și în satul Armășoaia. Potrivit Agerpres, bărbatul le-a declarat polițiștilor că și-a exercitat o singură dată dreptul de vot, la secția din localitatea Armășoaia.
UPDATE: Ștampila de control a secției de votare 290 din comuna Blăjeni, județul Hunedoara, a fost refăcută duminică după-amiază, după ce, din greșeală, a fost aruncată în foc împreună cu alte hârtii fără valoare, a informat Biroul Electoral Județean (BEJ) Hunedoara.
„Se pare că au aruncat ștampila în foc. Am demarat procedurile să refacem ștampila de control a secției de votare. Incidentul nu afectează procesul electoral. Din cele declarate, în acea secție sunt buletine de vot ștampilate cu ștampila de control a secției de votare. Deci, nu va fi o problemă care să implice suspendarea votării”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al BEJ Hunedoara, judecătoarea Lucia Stanciu.
UPDATE: Procesul electoral într-o secţie de votare din municipiul Constanţa a fost suspendat după ce poliţiştii au fost sesizaţi despre faptul că o urnă nu era sigilată, oamenii legii deplasându-se la faţa locului pentru a face verificări.
UPDATE: Reprezentantului PSD dintr-o secție de votare din municipiului Câmpina i s-a făcut rău, acesta fiind transportat la spital pentru îngrijiri medicale, iar un operator dintr-o secție din Ploiești s-a accidentat după ce scaunul pe care stătea s-a rupt, acesta având, de asemenea, nevoie de îngrijiri din partea medicilor.
Șeful Serviciului Județean de Ambulanță Prahova, Daniel Nicolae, a declarat că persoana în cauză este un bărbat de 47 de ani care a suferit un puseu de tensiune.
De asemenea, o femeie de 35 care activa ca operator de calculator în secția 91 din Ploiești s-a accidentat, având nevoie de îngrijiri medicale, după ce scaunul pe care stătea s-a rupt, a mai precizat Nițu.
UPDATE: O sesizare potrivit căreia un membru al unei comisii de vot din județul Dâmbovița fotografiază alegătorii când ies din secție a fost primită la numărul 112, a anunțat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.
Ea a mai menţionat că probleme au fost sesizate şi în Bucureşti. „Polițiștii bucureșteni au fost sesizați cu privire la faptul că o persoană s-a prezentat la o secție de votare din Capitală și a încercat să voteze fără a avea acest drept. În cauză se efectuează cercetări”, a spus Monica Dajbog, potrivit Agerpres.
Tot în București o persoană a primit două buletine de vot pentru Camera Deputaților și unul pentru Senat. Potrivit lui Dajbog, cetățeanul a introdus în urnă toate cele trei buletine de vot primite, iar în cauză se fac cercetări.
UPDATE: Biroul Electoral Județean Teleorman va cere AEP înlocuirea președintelui secției de votare nr. 96 din comuna Beciu, după ce acesta a fost reclamat de persoane ce fac parte din Biroul Electoral de Circumscripție care aparține de Turnu Măgurele că ar fi în stare de ebrietate.
Conform purtătorului de cuvânt al IPJ Teleorman, Teodora Dragole, președintele secției de votare a refuzat testarea cu etilotestul, astfel că BEJ hotărăște care sunt măsurile ce se impun în această situație.
Potrivit purtătorului de cuvânt al BEJ Teleorman, Eugen Ovidiu Vlad, în aceste condiții se va cere înlocuirea președintelui din secția nr. 96, dar decizia finală va fi luată de Autoritatea Electorală Permanentă.
UPDATE: Poliţia Vrancea face verificări după ce două persoane au fost prinse în timp ce încercau să voteze pentru a doua oară la scrutinul de duminică. Procesul electoral nu a fost afectat în niciciunul dintre cazuri.
Primul incident a fost semnalat la o secţie din localitatea Odobeşti, judeţul Vrancea, unde în momentul în care buletinul unui cetăţean a fost scanat, softul instalat pe tableta din secţia de votare a anunţat că respectivul alegător trecuse deja pe la urne.
Cel de-al doilea caz a fost semnalat într-o secţie de votare din Focşani. Un alegător care votase deja, a fost depistat că încearcă să voteze din nou. Potrivit reprezentanţilor Biroului Electoral Judeţean Vrancea, procesul electoral nu a fost întrerupt, însă au fost anunţate autorităţile, iar persoanele suspectate de tentativă de vot multiplu vor fi verificate de Poliţie.
UPDATE: O femeie, operator IT de la secția de votare 207 din Tecuci, judeţul Galaţi, și-a spart capul, după ce a alunecat și a căzut în baie, ea continuând însă să scaneze actele de identitate ale alegătorilor până când va fi înlocuită, a declarat președintele Biroului Electoral Județean, Robert Florea.
Potrivit acestuia, în ciuda stării de sănătate, femeia continuă să scaneze pe tabletă actele de identitate ale alegătorilor, ea urmând a ajunge la spital după ce Autoritatea Electorală Permanentă va trimite un înlocuitor.
UPDATE: Mai multe tablete prin care se face monitorizarea în timp real a alegerilor parlamentare au fost înlocuite după ce au prezentat probleme tehnice, între care două în judeţul Hunedoara şi una în judeţul Maramureş.
Mai multe tablete prin care se face monitorizara în timp real a alegerilor parlamentare au prezentat probleme tehnice, duminică dimineaţa, acestea fiind imediat înlocuite de tehnicienii aflaţi pe teren pentru astfel de situaţii. Două cazuri au fost semnalate în judeţul Hunedoara şi unul în judeţul Maramureş. Situaţia este dinamică, potrivit reprezentanţilor Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), scrie Mediafax.
Pentru remedierea oricărei probleme tehnice şi pentru înlocuirea tabletelor, aproximativ 700 de tehnicieni se află pe teren, duminică, pregătiţi să intervină.
UPDATE: Poliția Prahova a deschis o anchetă după ce, duminică, președintele unei secții de votare din Ploiești a sesizat dispariția unei ștampile cu mențiunea „votat”, procesul electoral nefiind afectat de acest incident.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Biroului Electoral Județean Prahova, Cătălin Nițu, președintele secției de votare numărul 155 din municipiul Ploiești a sesizat dispariția unei ștampile de vot, la fața locului deplasându-se reprezentanți ai Poliției, care fac cercetări.
Conform sursei citate, procesul electoral nu este afectat de acest eveniment, urmând ca în procesul verbal de constatare a rezultatelor să se facă o mențiune cu privire la acest incident.
UPDATE: La Biroul Electoral Județean Iași a fost depusă o sesizare conform căreia la secția de votare 728 din comuna Voinești a fost înregistrat un vot multiplu, o femeie fiind prinsă în timp ce ar fi încercat să voteze și în locul soțului.
Simona Mariana Voinea, purtătorul de cuvânt al Biroului electoral Județean Iași, a declarat că o femeie dintr-o secție de votare din comuna Voinești a fost prinsă votând în locul soțului. Potrivit acesteia, sesizarea a fost trimisă către Inspectoratul Județean de Poliție Iași.
Polițiștii au început verificările în urma sesizării primite de la Biroul electoral Județean Iași.
UPDATE: Tot în judeţul Buzău, PSD a cerut Biroului Electoral de Circumscripție Județeană nr. 10 renumărarea tuturor buletinelor de vot transmise către cele 427 de secții după ce, în Prefectura Buzău, ar fi fost descoperite peste 700 de buletine netransmise secțiilor de votare din teritoriu, în timp ce prefectul Aurelia Mitrea spune că „acuzațiile sunt nefondate”, iar toate buletinele de vot au fost predate cu proces verbal.
„Există suspiciuni de deficiențe majore în organizarea alegerilor, mai multe secții de votare nu au numărul necesar de buletine de vot, după ce s-au descoperit peste 700 de buletine de vot în Prefectură”, a declarat președintele organizației județene a PSD Buzău, Marcel Ciolacu, la ieșirea de la urne.
UPDATE: Incidente au fost şi în judeţul Buzău. Poliţia face verificări după ce într-o secţie de votare din localitatea Poşta Câlnău cele cinci ştampile cu menţiunea „VOTAT” au fost aruncate pe foc de către membrii comisiei, care au vrut să facă curat. Procesul de vot nu este însă afectat, fiind luate ştampile de la alte secţii.
„Se face o anchetă a Poliţiei, se discută cu procurorul, ne-au comunicat că au aruncat ştampilele pe foc cu ambalajele de la buletinele de vot, au vrut să facă curat şi odată cu aceste ambalaje au fost aruncate şi cele cinci ştampile. E plauzibilă explicaţia lor, vom vedea ce s-a întâmplat acolo, există camere de luat vederi, iar Poliţia va vedea exact ce s-a întâmplat. Procesul de vot nu a fost afectat pentru că am luat câte o ştampilă de la celelalte secţii de votare”, a declarat preşedintele BEJ Buzău, Aurel Puşcă.
UPDATE: USR Bacău a reclamat duminică dimineața, la Biroul Electoral Județean, că reprezentanților formațiunii politice nu li s-a permis accesul în Birourile secțiilor de votare „în mai multe localități rurale”.
„Conform procedurilor legale, Biroul Electoral de Circumscripție Județeană Bacău a transmis către primăriile din județ, procesele verbale de actualizare a numirilor reprezentanților USR în secțiile de votare din cadrul comunei respective. Reprezentanții primăriilor aveau obligația să transmită, la rândul lor, aceste procese verbale către secțiile de votare de pe teritoriul comunei. Se pare că persoanele responsabile cu această sarcină au primit dispoziție de la partidul primarului să nu comunice aceste documente către secțiile de votare. Aceasta s-a făcut cu intenția clară de a îngrădi accesul reprezentanților USR în secțiile de votare. În acest fel, președinții secțiilor de votare nu au la dispoziție documentul prin care reprezentanții USR sunt numiți oficial în secțiile respective. Am sesizat BEJ” , a declarat Mihai Gârba, președintele USR Bacău.
Judecătoarea Cornelia Dănăilă, vicepreședinte al BEJ Bacău confirmă primirea reclamației USR Bacău.
Locțiitorul președintelui BEJ Giurgiu, judecător Mirela Zina Udrea, a declarat că în județul Giurgiu au existat două situații în care lista cu înlocuitorii reprezentanților unor partide politice în biroul secției de votare nu ajunsese în secțiile de votare, iar BEJ a transmis aceste liste prin mail sau fax.
‘Toate secțiile de votare au fost deschise, procesul de vot se desfășoară normal, nu sunt incidente, am avut doar două situații organizatorice la două secții de votare unde lista cu înlocuitorii unor reprezentanți ai partidelor în biroul secției de votare nu ajunseseră la secțiile de votare și atunci am luat măsura ca aceste liste să fie transmise prin mail sau prin fax și situația a fost rezolvată, iar secțiile de votare au putut fi deschise conform programului’, a declarat judecătoarea Mirela Zina Udrea.
În județul Giurgiu au fost deschise un număr de 245 de secții de votare, dintre care 48 de secții de votare în municipiul reședință.
Probleme au fost şi în Hunedoara, unde, două ștampile de control ale secțiilor de votare au fost confecționate duminică dimineața, după ce una dintre ele a fost aruncată, din greșeală, în foc, iar cealaltă a fost pierdută, însă procesul electoral nu a fost afectat și a început la timp, a informat Biroul Electoral Județean (BEJ) Hunedoara.
‘S-au luat măsurile care s-au impus. Procesul electoral nu a fost afectat și continuă fără incidente în ambele secții de votare’, a precizat purtătoarea de cuvânt a BEJ Hunedoara.
În județul Hunedoara sunt organizate 524 de secții de votare în care sunt așteptați la urne 395.513 alegători.