NASA lansează opt sateliţi pentru a urmări uraganele

Cu ajutorul unor sateliți ai NASA care sunt lansați luni, sistemul global de poziționare prin satelit (GPS) poate oferi cheia pentru o mai bună înțelegere a uraganelor și furtunilor devastatoare, asigurând furnizarea unor prognoze meteo mai precise, conform unui material publicat de SPACE.com.
Alina Costache
12 dec. 2016, 10:54
NASA lansează opt sateliţi pentru a urmări uraganele

Cei opt sateliți din cadrul sistemului CYGNSS (Cyclone Global Navigation Satellite System) vor folosi semnalele radio preluate de la sateliții GPS pentru a măsura viteza vântului la tropice, între 35 de grade latitudine nordică și 35 de grade latitudine sudică, zonă în care se nasc majoritatea uraganelor. Sateliții CYGNSS sunt lansați de la Cape Canaveral, Florida, luni, prin intermediul unei rachete Orbital ATK Pegasus XL. Lansarea va avea loc la ora 13:24 GMT. Racheta va fi lansată din aer, urmând să fie transportată până la altitudinea de lansare de un avion L-1011 Stargazer carrier.

„Misiunea se va concentra asupra dinamicii atmosferice de suprafață”, potrivit lui Christine Bonniksen, directorul executiv al programului CYGNSS. „Putem aduna informații pentru a înțelege mai bine cum cresc în intensitate uraganele”.

„Prognozele privind uraganele s-au îmbunătățit constant, însă prognozarea intensității lor nu a progresat mai deloc”, a explicat și Chris Ruf, coordonatorul științific al programului CYGNSS, profesor de științe atmosferice la Universitatea din Michigan. Datele ce vor fi obținute de sateliții CYGNSS vor îmbunătăți și prognozele privind intensitatea acestor furtuni tropicale.

Misiunea CYGNSS are un buget de 157 de milioane de dolari și constă în opt sateliți de mici dimensiuni ce vor fi plasați pe orbită la o altitudine de 508 kilometri, sub un unghi de 35 de grade. Această „constelație” de sateliți va măsura viteza vântului, folosindu-se de semnalele GPS reflectate de Pământ. Suprafața Terrei acționează ca o oglindă, reflectând semnalele GPS înapoi în spațiu. Dacă la suprafață nu bate vântul, semnalul GPS reflectat este relativ clar. Dacă apar intensificări ale vântului, „imaginea” formată de semnalele radio devine neclară pentru că semnalele radio sunt mai difuze, conform lui Chris Ruf.

Viteza vântului este un indiciu important al puterii unui uragan. În prezent, nu pot fi obținute imagini din satelit ale furtunilor decât o dată la trei zile, pentru că acesta este intervalul de timp necesar pentru un satelit meteorologic să revină asupra aceleiași regiuni terestre unde s-a dezlănțuit furtuna. Sateliții CYGNSS vor putea efectua măsurători la fiecare șapte ore și vor monitoriza astfel schimbările ce se produc în interval de timp mai mic de o zi.

O altă problemă pe care CYGNSS urmează să o rezolve este cea a lungimii de undă a radarelor folosite de sateliții meteorologici existenți. Spre exemplu, misiunea (acum încheiată) Tropical Rainfall Measuring Mission nu putea „citi” viteza vântului pentru că folosea radarul la o lungime de undă destinată pentru a „vedea” ploile. Sateliții GPS transmit pe o lungime de undă de aproximativ 1500 megaherți, putând „vedea” și prin precipitații. Avioanele care zboară direct în „ochiul” uraganelor pot oferi măsurători mai exacte ale vitezei și direcției vântului, însă pentru ca aceste măsurători să fie cât mai precise este nevoie de mai multe incursiuni în interiorul furtunilor, iar astfel de misiuni sunt periculoase pentru piloți.

Dacă vremea o va permite, luni, un avion L-1011 Stargazer carrier va decola de la Cape Canaveral Air Force Station și va urca până la altitudinea de 12.192 de metri, de unde vor fi aprinse motoarele rachetei Pegasus care va transporta cei opt sateliți pe orbită.

Această misiune nu se va concentra doar asupra uraganelor. Un alt obiectiv al misiunii este legat de studierea umidității în sol și de studierea Oscilației Madden-Julian care influențează regimul de precipitații deasupra Oceanului Indian.

Durata misiunii CYGNSS este de doi ani, dar în cazul în care nu vor exista probleme tehnice, ar putea fi extinsă.

Citeşte şi Cercetătorii de la NASA creează dronele subacvatice cu ajutorul inteligenţei artificiale

 

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Cum poți păstra boabele de cafea proaspete timp de 12 luni. Trucul pe care trebuie să-l știe iubitorii de cafea
Capital.ro
Cutremur total în UE. Ungurii au ajuns stăpânii Europei. S-a pus blocadă pe bani
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Problema care ne va goli buzunarele. Situația devine critică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să fie și otrăvit”
Capital.ro
Decizie pentru cei care locuiesc în case sau blocuri vechi. Statul va plăti banii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Remus Pricopie îl acuză pe Mircea Geoană de folosirea însemnelor NATO în campania electorală
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR TOTAL după DEMISIA LUI BIDEN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!