„În această Lege scrie că avansul în numerar trebuie să apară pe bonul fiscal. Noi am anunțat Ministerul Finanțelor că acest lucru este imposibil de aplicat la casele existente în piață, pentru că aceste case au fost validate tehnic în 1999 și noi nu putem face o modificare software la ele pentru că este interzis prin lege, adică nu poate fi trecut pe bonul fiscal. În plus, Legea nu are nici norme de aplicare. Trebuie și aici emisă o ordonanță de urgență pentru amânare. Această Lege se poate aplica numai după ce se fac normele și se lămuresc multe aspecte din ea și trebuie corelată cu Legea caselor de marcat”, explică Velin Ganev.
El arată că Legea cashback este bună în conceptul său, dar nu poate fi aplicată.
„Legea cashback a fost inițiativa Parlamentului, fără a cere punctul de vedere al Miisterului Finanțelor, de aceea Legea caselor de marcat merge într-o direcție, iar Legea cashback în altă direcție”, spune Ganev.
Legea cashback îl scutește pe client, în special pe cel din orașe mici sau de la țară, de căutarea unui bancomat din care să scoată bani cash pentru un magazin care nu acceptă plata cu cardul și va avantaja magazinele, în opinia inițiatorilor, prin creșterea rulajului financiar.
CITEŞTE ŞI Se amână termenul de înlocuire a caselor de marcat conectate la serverele ANAF
Ministerul Finanțelor va amâna cu șase luni termenul pentru achiziționarea noilor caselor de marcat cu jurnal electronic, care le vor înlocui pe cele actuale cu jurnal pe hârtie, potrivit unei ordonanțe de urgență care va fi adoptată de guvern săptămâna viitoare, a declarat, pentru Profit.ro, ministrul de resort, Anca Dragu. Până la sfârșitul anului, urmează să fie emisă și hotărârea privind caracteristicile tehnice ale noilor aparate. Detalii, aici.