Un studiu international realizat anul trecut a identificat sanatatea mentala, importanta muncii, singuratatea si mediul fizic ca fiind factorii cheie ai fericirii sau nefericirii.
Secretul starii de bine extreme
Ce-ar fi daca ar exista o ruta directa spre fericire? Ce-ar fi daca ti-ai putea „comuta creierul” pe fericirea optima si daca „secretul” fericirii extreme ar putea fi redus la ceva precum un simplu algoritm? Ar putea exista o „meta-cheie” care sa descuie „mecanismul” fericirii?
Volumul Happiness by Design, scris de Paul Dolan, sustine ca exista o astfel de cheie. Autorul descrie o teorie a „cutiei neagre” in care stimuli sunt receptionati constanti de creier prin intermediul vazului, auzului, atingerii, mirosului si gustul, iar modul in care oamenii sunt atenti la acesti stimului echivaleaza cu potentialul lor pentru fericire sau nefericire.
Toti oamenii se uita la televizor, citesc carti sau ziare, mananca, merg la munca, ies alaturi de alte persoane, au dureri sau afectiuni. Cu totii au sute sau mii de experiente in fiecare zi si receptioneaza miliarde de informatii care i-ar putea atrage atentia. Cu toate acestea oamenii au mai multe posibilitati de alegere cand este vorba despre focusarea atentiei decat ar putea crede. Simplu spus: daca te concentrezi pe aspectele pozitive vei fi mai fericit, asa ca trebuie sa inveti sa dai o atentia mai mare stimulilor pozitivi si mai putin celor negativi.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO