Mugur Isărescu: Transferul tezaurului românesc la Moscova este atestat de documente autentice

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat, miercuri după-amiază, la Iaşi, că transferul de acum 100 de ani a tezaurului României în Rusia a avut loc în baza unei încrederi reciproce între cele două state, fiind atestat de documente autentice, care au fost păstrate cu mare grijă de toţi guvernatorii BNR.
Filip Stan
14 dec. 2016, 18:21
Mugur Isărescu: Transferul tezaurului românesc la Moscova este atestat de documente autentice

Plecarea aurului nostru este atestată de documente autentice semnate de ambele părţi, Guvernul român şi Guvernul rus, dar nu s-a mai întors nici după o sută de ani‘, a afirmat Isărescu. 

Acesta susţine că documentele originale care au stat la baza plecării aurului către Molscova ‘au fost păstrate cu mare grijă’ de către toţi guvernatorii BNR. 

Garanţiile ruse şi predarea tezaurului BNR către factorii de răspundere ruşi se regăsesc în documente incontestabile întocmite atât la Iaşi, la predare, cât şi la Moscova, la primire, care poartă semnăturile şi ştampilele reprezentanţilor ruşi şi români, precum şi ai sucursalei Moscova a Băncii de Stat Ruse şi a reprezentanţilor băncii noastre naţionale. Aceste documente au fost păstrate cu mare grijă de toţi reprezentanţii BNR’, a precizat guvernatorul BNR. 

El a adăugat că, în anii 1935 şi 1956, au avut loc restituiri de valori către România, ‘dar niciuna dintre aceste restituiri nu a inclus restituirea vreunui gram de aur din tezaurul României’. 

Mugur Isărescu susţine că documentele aflate în arhiva BNR arată că în februarie 1916 au fost transferate la Moscova 1.738 de lăzi cu monede şi lingouri de aur, dar şi casetele de bijuterii ale Reginei Maria, iar în iunie 1917, alte 188 de lăzi. 

Şeful BNR a participat, miercuri, la manifestările dedicate împlinirii unui secol de când Iaşiul a devenit capitală de război, în cadrul cărora a avut loc şi o şedinţă festivă a Academiei Române. 

Manifestările dedicate Centenarului de la Iaşi vor continua, joi, 15 decembrie, cu dezvelirea unor plăci comemorative care să marcheze clădirile în care au funcţionat instituţiile reprezentative ale Statului Român, în perioada 1916-1918, după cum urmează: ora 11.00 la reşedinţa Reginei Maria (Palatul Copiilor din Iaşi), ora 11.30 – Palatul Rosetti-Roznovanu (azi, sediul Primăriei Municipiului Iaşi), ora 12.00 – sediul BNR Iaşi. 

La ora 15.00 va avea loc, la Palatul Culturii, vernisajul Expoziţiei „BNR în timpul Marelui Război”, organizată de BNR. Publicul va avea apoi ocazia să asiste, de la ora 16.00, la proiecţia filmului documentar „Iaşi, Capitală de Război”, realizat de Societatea de Studii Istorice din România, ce va avea loc la Ateneul Tătăraşi. 

Vineri, 16 decembrie, în ultima zi a manifestărilor, va avea loc dezvelirea unor plăci comemorative, la ora 10.00, la sediul Senatului României (Palatul Universităţii / Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iaşi) şi la ora 11.00, la sediul Camerei Deputaţilor (Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi). De la ora 12.00, Asociaţia „Tradiţia Militară” va efectua demonstraţii în Piaţa Unirii. 

În Complexul Palas Mall va avea loc, începând cu ora 13,00, vernisajul expoziţiei fotografice „Personalităţi ale Marelui Război”, realizată de către Departamentul Centenar al Guvernului în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României şi Arhivele Naţionale ale României. 

În Gara din Iaşi va sosi, la ora 14,00, Trenul Regal. Membrii Familiei Regale vor fi primiţi de către reprezentanţii autorităţilor locale, după care se va organiza un ceremonial militar. Pe toată durata staţionării în Gara Iaşi, vineri, Trenul Regal va putea fi vizitat de către public în intervalul 14,30-21,00, iar pe 17 decembrie, în intervalul 9.00-12.00. În aceeaşi locaţie, publicul va putea admira şi Expoziţia fotografică intitulată „Căile Ferate Române în Primul Război Mondial”, realizată de către Departamentul Centenar, în colaborare cu Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară. 

Ultima plăcuţă comemorativă, ce semnalizează clădirea în care a funcţionat, în perioada 1916-1918, reşedinţa Regelui Ferdinand I (azi, Muzeul Unirii din Iaşi), va fi dezvelită la ora 14,30. 

Suita evenimentelor de la Iaşi se va încheia cu o recepţie oficială organizată de către BNR, în holul central al Palatului Culturii, începând cu ora 19,00, la care vor participa reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, reprezentanţi ai Familiei Regale, reprezentanţi ai Academiei Române, reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, rectorii universităţilor din Iaşi, reprezentanţi ai corpului universitar şi ai societăţii civile. 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Informație pentru cei care stau la casă. Se aplică neapărat în fiecare curte
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Mari greșeli făcute de șoferi. Se încurcă în sensul giratoriu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație