‘Tribunalul constituțional suspendă provizoriu rezoluția parlamentului Cataloniei ce prevede un referendum în 2017’, urmând să se pronunțe definitiv în termen de cinci luni, se arată într-un comunicat de presă.
La 6 octombrie, parlamentul catalan, dominat de susținători ai independenței, a aprobat cu o majoritate de 75 de voturi din 135 propunerea președintelui regiunii, Carles Puigdemont, privind organizarea unui referendum în septembrie viitor.
Puigdemont și-a preluat funcția la începutul anului, cu o foaie de parcurs clară, de constituire a instituțiilor necesare pentru independența regiunii la mijlocul lui 2017, și are în plan organizarea referendumului, cu sau fără autorizare din partea Madridului.
În comunicatul de miercuri, Tribunalul constituțional le reamintește lui Carles Puigdemont, președintei parlamentului regional, Carme Forcadell, și altor responsabili catalani că au ‘datoria de a împiedica sau de a paraliza orice inițiativă ce presupune ignorarea sau eludarea suspendării’ referendumului.
Relațiile între Madrid și Barcelona s-au tensionat după accederea la putere a conservatorului Mariano Rajoy în 2011. Partidul Popular, condus de Rajoy, a promovat amendarea, decisă în 2010 de tribunalul constituțional, a statutului de autonomie foarte largă de care se bucura Catalonia din 2006, alimentând curentul de independență în această regiune.
Rajoy a fost reconfirmat la șefia guvernului la sfârșitul lunii octombrie, fără a avea însă majoritate parlamentară. Guvernul său s-a declarat dispus să discute cu aleșii catalani, pe teme ca finanțele sau infrastructura.
După refuzului guvernului conservator de la Madrid de a organiza un referendum privind autodeterminarea Cataloniei, Artur Mas a decis convocarea unei astfel de consultări, fără valoare legală. Pe 9 noiembrie 2014, aproape 2,3 milioane de persoane au participat la o consultare simbolică, aproape 1,9 milioane votând pentru independența Cataloniei.
Tribunalul constituțional, care interzisese deja referendumul, a stabilit că Mas nu avea dreptul de a-l organiza, întrucât consultarea privea un subiect național, unitatea Spaniei, pentru care oficialul catalan nu avea competențe. Artur Mas este urmărit în justiție pentru ‘nesupunere civilă’.