În privinţa legii care i-ar interzice lui Liviu Dragnea să fie premier, Călin Popescu Tăriceanu a spus că ”între Constituţie şi Dumnezeu nu este nici preşedintele”.
„Situaţia (PSD-ALDE – n.r.) e foarte bună. O să avem discuţii cu cei de la PSD în care să armonizăm cele două programe, programul nostru de guvernare, programul lor de guvernare. Fiecare avem anumite chestiuni specifice, o anumită amprentă proprie şi sigur că varianta finală va trebui să fie rezultatul unor discuţii, al unor negocieri şi, probabil, şi al unor compromisuri”, a spus Tăriceanu, potrivit news.ro.
El a precizat că nu a avut o întâlnire cu Liviu Dragnea, i doar au vorbit la telefon şi că aşteaptă distribuţia finală a mandatelor pentru a face următorii paşi în negociere. Tăriceanu a spus şi că, până în acest moment, nu a avut discuţii cu şeful PSD despre numele viitorului premier.
Întrebat câte posturi şi-ar dori ALDE în noul Guvern, Tăriceanu a răspuns ironic: „Cât mai multe, aşa 80-90%”.
Liderul ALDE a vorbit şi despre criteriul de integritate invocat de preşedintele Klaus Iohannis în numirea viitorului premier, reluând afirmaţia că aceasta este o problemă secundară Constituţiei.
„Constituţia e foarte clară şi mai presus de Constituţie nu există nimic. Între Constituţie şi Dumnezeu nu este nici preşedintele. Eu v-am spus atâta, că trebuie să înţelegeţi bine că nu există nimic altceva în plus faţă de Constituţie. Nu putem să luăm nimic altceva, decât poate voinţa lui Dumnezeu”, a spus el.
De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că au existat „demersuri mai puţin oficiale” ale PNL către ALDE, însă nu au avut loc discuţii oficiale privind o eventuală majoritate, pe motiv că liberalii încearcă doar să „iasă din încurcătură” după alegeri şi sunt pe poziţii „foarte îndepărtate” ideologic de ALDE.
„Am văzut în aceste zile că a început, aşa, o forfotă extraordinară. Se încearcă diferite formule politice şi nu pot să vă ascund că am văzut şi oficial, dar există şi demersuri mai puţin oficiale, prin care PNL încearcă să iasă din această situaţie ca urmare a rezultatului foarte prost pe care l-a obţinut la alegeri”, a spus Tăriceanu.
El a ironizat însă ideea unei majorităţi de dreapta, spunând că partidele care ar putea-o forma nu sunt de fapt de dreapta.
„Numai dacă mă uit la USR, care este, după declaraţiile preşedintelui acestei formaţiuni, o grupare în care fiecare are o proprie partitură şi propriile lui idei. Nu are niciun fel de ideologie şi nu o spun neapărat în sens peiorativ, n-o spun cu maliţiozitate. Asta este realitatea politică”, a explicat Tăriceanu.
Liderul ALDE a precizat că nu a avut „contacte oficiale” cu PNL, însă a primit „diverse semnale” şi a văzut „declaraţiile de bunăvoinţă” ale liberalilor, însă nu consideră că PNL s-a reformat aşa cum ar fi trebuit, ci doar încearcă să „iasă din încurcătură”.
„Eu cred că înainte de aceste lucruri mai importante sunt alte probleme, şi anume înainte de a discuta cu o persoană trebuie să vezi dacă eşti compatibil cu ea, dacă îmbrăţişezi aceleaşi principii şi aceleaşi valori. Eu cred că PNL are nevoie astăzi în primul rând de o clarificare politică, ideologică, pentru că acesta este şi motivul pentru care a pierdut alegerile”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.
Tăriceanu a mai afirmat că nu crede că PNL va reuşi în perioada următoare să se „lămurească ideologic” şi să arate ce valori susţine, ceea ce îi îndepărtează pe liberali de ALDE.
„Suntem, aş spune, pe poziţii foarte îndepărtate unii de alţii, aşa cum s-a văzut în ultimii doi ani. Deci, numai că să facem o discuţie ca să ne aflăm în treabă, vă spun că nu mă simt confortabil, atâta vreme cât văd că nu s-a schimbat nimic fundamental, ci totul este o încercare de a ieşi din impas”, a mai spus Tăriceanu.