Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, rămâne sub control judiciar, a decis Curtea de Apel Constanţa

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, rămâne sub control judiciar, a decis, vineri, Curtea de Apel Constanţa, care a respins contestaţia depusă de înaltul ierarh la prelungirea acestei măsuri preventive, decizia instanţei fiind definitivă. Arhiepiscopul Tomisului nu a fost prezent la şedinţa de judecată deoarece vineri s-a aflat la lucrările Sinodului, el fiind reprezentat de către avocatul Maria Vasii.
Iulian Tudor
16 dec. 2016, 13:48
Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, rămâne sub control judiciar, a decis Curtea de Apel Constanţa

Înaintea începerii şedinţei, avocatul a declarat jurnaliştilor că nu se impune măsura controlului judiciar pentru clientul său, având în vedere că acesta este nevinovat, potrivit news.ro.

„Înaltul Teodosie nu a săvârşit nicio infracţiune, ca atare măsura preventivă chiar dacă este socotită o măsură uşoară, este totuşi o măsură foarte grea care înfrânge prezumpţia de nevinovăţie şi o măsură care nu se justifică raportat la temeiurile legale. Nimeni nu crede în ţara aceasta că fără măsura preventivă Înaltul Teodosie ar încerca să fugă din ţară sau să nu colaboreze cu organele de anchetă pentru lămurirea acestei cauze. Această măsură, dincolo de a-l priva pe Înaltul Teodosie ca persoană fizică, priveşte ierarhia bisericească şi se aduce o acuzaţie care se răsfrânge, din păcate, asupra întregii biserici”, a afirmat Maria Vasii.

Şedinţa de judecată nu a fost publică.

Curtea de Apel a decis după câteva ore să respingă cererea formulată de Arhiepiscopului Tomisului împotriva deciziei procurorilor DNA de a-i prelungi măsura preventivă a controlului judiciar. De asemenea, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie este obligat la plata sumei de 200 de lei reprezentând cheltuieli judiciare.

Hotărârea de vineri a instanţei este definitivă.

În 17 octomrbei, procurorii DNA au dispus luarea măsurii preventive în cazul Arhiepiscopului Tomisului, în dosarul în care acesta este cercetat pentru luare de mită şi folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

De asemenea, procurorii anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de Stere Beca, Bogdan-Petrişor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu şi Ciprian-Ioan Cojocaru, mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului la data faptelor, dar şi faţă de Aurelian Ştefan, pentru tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În perioada 2010 – 2016, Teodosie Petrescu, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalţi inculpaţi, a folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) pentru a primi fonduri europene.

„În declaraţiile prezentate la APIA, inculpaţii au declarat în mod nereal că utilizează anumite suprafeţe agricole având categoriile de folosinţă «vii pe rod cu struguri pentru vin»/«vii pe rod cu struguri nobili pentru vin», în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi”, arată DNA.

Potrivit procurorilor, „un alt aspect fals prezent în cuprinsul declaraţiilor depuse în perioada respectivă a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC) şi cerinţele legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, sănătatea publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor, reglementate prin legislaţia naţională, pe toată suprafaţa agricolă a exploataţiei şi pentru activitatea agricolă pe care o desfăşoară”.

Faptele au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.356.973 lei, după cum urmează: în anul 2010 – 142.988,37 lei, în 2011 – 148.610,21 lei, în 2012 – 239.732,26 lei, în 2013 – 262.267,07 lei, în 2014 – 281.733,52 lei, în 2015 – 281.633,28 lei, în anul 2016 plăţile nefiind încă autorizate (această faptă a rămas în faza tentativei).

DNA mai arată că, în primăvara anului 2016, IPS Teodosie a primit 500 de euro de la o persoană, pentru a dispune „ca persoana în cauză să primească remuneraţie legală pentru activitatea pe care o desfăşura într-o parohie”.

IPS Teodosie a fost audiat, luni, 17 octombrie, timp de aproape două ore, la sediul DNA Constanţa. El nu a făcut declaraţii jurnaliştilor nici la intrarea, nici la ieşirea de la DNA.

Arhiepiscopul Tomisului a mai fost anchetat de către procurorii anticorupţie pentru luare de mită, fiind suspectat că a primit 850 de euro de la o persoană pentru a o ajuta să se înscrie la Facultatea de Teologie a Universităţii „Ovidius”, IPS Teodosie fiind decanul acelei facultăţi. În acest dosar, în urmă cu doi ani, Arhiepiscopul Tomisului a fost scos de sub urmărire penală, el precizând atunci că nu a fost găsită nicio probă împotriva sa.

De asemenea, în vara acestui an, IPS Teodosie a fost citat la DNA, pentru a fi audiat ca martor în dosarul privind cărţile scrise în penitenciar, pe motiv că el a girat cartea „Muntele Athos, patria ortodoxiei”, scrisă de Gigi Becali.

DailyBusiness
Călin Georgescu: Nu avem bănci românești. Realitatea îl contrazice! Avem două bănci din top 3 cu capital românesc
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Ce avere nesimțită are Elena Lasconi: „Săraca“ se scaldă în bani!
Fanatik.ro
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc și vor face schimbări importante până la finalul anului
Capital.ro
S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu. Este o gafă imensă: Nu există așa ceva!
Playtech.ro
Traian Băsescu, despre posibila sursă de finanțare a lui Călin Georgescu: Mă tem că banii sunt din...
DailyBusiness
Dan Andronic, despre Călin Georgescu: Poate ajunge la fiecare utilizator TikTok din România!
Adevarul
O femeie și-a ascuns copilul de restul familiei, timp de 3 ani, într-un sertar. De ce a luat această decizie
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Cum era Silviu Prigoană, de fapt, ca om. Puțini îl cunoșteau cu adevărat
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Prima reacție a lui Călin Georgescu după protestele împotriva lui! Candidatul la prezidențiale a făcut declarații neașteptate
Cancan.ro
Călin Georgescu sau Elena Lasconi? Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a dat înapoi. Decizia anunțată imediat după turul întâi: O singură condiție!
StirileBZI
Șoferii vor fi nevoiți să susțină din nou examenul auto. Se schimbă permisul de conducere!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Cine l-a votat pe Călin Georgescu? Profilul alegătorilor realizat de INSCOP Research
substantial.ro
Călin Georgescu, În centrul controverselor online: Paralele cu Nicolae Ceaușescu și Vladimir Putin
MediaFlux
BISERICA spune ADEVĂRUL despre CĂLIN GEORGESCU. Reacția NEAȘTEPTATĂ a PREOȚILOR
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
Care este cel mai periculos fel de mâncare!