Pregăteşte trecerea de la post la mesele bogate de Crăciun

Dacă ai ținut post și mai ales dacă ai optat pentru unul aspru, ai nevoie de o trecere treptată la dieta obișnuită, bogată în proteine animale. Mesele de sărbători sunt și hipercalorice, iar riscul de a suferi de boli digestive este crescut.
Romania TV
21 dec. 2016, 11:00
Pregăteşte trecerea de la post la mesele bogate de Crăciun

Decembrie este luna schimbărilor şi a exceselor alimentare. Ne punem la mare încercare organismul. Să nu uităm însă cât este de importantă pentru sănătatea noastră o alimentaţie pe cât posibil echilibrată şi o viață activă, chiar şi în perioada sărbătorilor, pentru a ne putea bucura pe deplin de ele.

O trecere bruscă de la mâncărurile de post la unele grele, de la un dezechilibru la altul, este resimţită din plin de organism, iar de aici până la stări de disconfort şi chiar vizite neprevăzute la spital nu este decât un pas. Tocmai pentru a ne proteja de neplăceri, nutriţioniştii amintesc că este important să mâncăm echilibrat, mai ales în aceste ultime zile de post şi apoi în zilele aferente sărbătorilor de iarnă.

Citeşte şi  Cea mai scurtă RUGACIUNE CARE se citeşte în post. TE SCAPĂ DE NECAZURI ŞI PĂCATE

Postul sănătos te privează de boli digestive de Sărbători

Este bine ca atunci când postim să mâncăm zilnic cereale integrale, legume şi fructe, alimente vegetale cu conţinut crescut de proteine: soia, fasole uscată, mazare, linte, năut, ciuperci, nuci, migdale, arahide. De asemenea, trebuie profitat de zilele cu „dezlegare la peşte” pentru a aduce organismului proteine de calitate superioară, elemente minerale, vitamine şi grăsimi esenţiale Omega 3.

Postul este un bun prilej de a reduce consumul de grăsimi saturate (existente în alimentele de origine animală) şi de a beneficia de bogăţia de nutrienţi şi fibre alimentare, oferită de cerealele integrale, legume şi fructe, precum şi de leguminoase şi seminţe.

Acompaniate de grăsimi vegetale bogate în acizi graşi esenţiali, Omega 3 şi Omega 6 care se găsesc în uleiurile vegetale, în margarinele de nouă generaţie şi în fructele oleaginoase, alimentele din post, alături de o hidratare corespunzătoare, pot oferi energia şi nutrienţii necesari bunei desfăşurări a funcţiilor organismului în această perioadă. Este recomandat ca persoanele cu boli digestive sau boli cronice, să urmeze postul doar după ce au consultat medicul specialist.

Cumpătare la masa de Crăciun

Pe de altă parte, în timp de sărbători, tendinţa generată de cutumele sociale este să mâncăm mai mult, având pe masă delicioasele preparate tradiţionale. Fireşte că este greu sa evităm mâncărurile gustoase, chiar dacă ştim că sunt bogate în grăsimi rele şi au multe calorii.

Ce putem face?

E indicat să mâncăm moderat din preparatele tradiționale şi să nu uităm că baza trebuie să o constituie cerealele integrale, legumele, fructele şi lactatele cu conţinut redus de grăsime. De asemenea, hidratarea este esenţială iar mişcarea, nu trebuie uitată, chiar dacă vremea nu este tocmai prietenoasă.

Află de ce este recomandat să mănânci fructe uscate în Ajunul Crăciunului

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Te ia obligatoriu la război. Legea din România spune clar: Se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Cea mai bună metodă de desfundat scurgerile. Pont de aur pentru orice român de la bloc
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Parcarea este interzisă. Locul în care șoferii nu au voie să parcheze. Accesul este interzis
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Mișcare DISPERATĂ a lui TRUMP. Ce a făcut ca să o bată pe Kamala Harris
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...