Biroul Permanent al Senatului a fost ales prin vot secret cu bile, toţi dintre cei 130 de senatori prezenţi votând ”pentru”.
Grupul parlamentar al PSD, cel mai numeros, are două funcții de vicepreședinte al Senatului — Niculae Bădălău și Claudiu Iulian Manda, doi secretari — Adrian Țuțuianu și Marian Pavel și doi chestori — Doina Elena Federovici și Paul Stănescu, potrivit Agerpres.
PNL are un vicepreședinte — Laura Iuliana Scântei, un secretar — Ionel Marcel Vela și un chestor — Alexandru Pereș.
Grupului USR îi revine o funcție de vicepreședinte al Senatului — Mihai Goțiu.
Grupul PMP are un secretar în Biroul permanent — Iustin Talpoș.
Din partea UDMR, Tanczos Barna ocupă una dintre cele patru funcții de chestor al Senatului.
ALDE nu are altă funcție în Biroul permanent decât cea de președinte al Senatului, în care a fost ales Călin Popescu-Tăriceanu.
Potrivit Regulamentului Senatului, Biroul Permanent se compune din preşedintele Senatului, 4 vicepreşedinţi, 4 secretari şi 4 chestori. Preşedintele Senatului este şi preşedintele Biroului Permanent. Apartenenţa politică a membrilor Biroului Permanent, în care se include şi preşedintele Senatului, trebuie să reflecte configuraţia politică rezultată din alegeri.
Spre deosebire de membrii Biroului Permanent, care se aleg pe durata fiecărei sesiuni parlamentare, preşedintele Senatului este ales pe toată durata legislaturii.
Revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului poate fi propusă la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor, în cel puţin una dintre următoarele împrejurări: dacă încalcă prevederile Constituţiei sau dacă încalcă grav sau în mod repetat prevederile Regulamentului Senatului ori ale Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului poate fi propusă şi de jumătate plus unu din numărul total al senatorilor.