Curtea de Conturi: Fiecare român avea de plătit 3.650 de euro în 2015 în contul datoriei publice

În condiţiile în care populaţia României este în continuă scădere, iar datoria publică este în creştere, la sfârşitul lui 2015 fiecare român avea de plătit 16.205 lei (3650 euro), cu 21,23% mai mult decât de 2013, când nivelul datoriei era de 13.367 lei/locuitor, arată în raportul Curţii de Conturi.
Filip Stan
22 dec. 2016, 09:32
Curtea de Conturi: Fiecare român avea de plătit 3.650 de euro în 2015 în contul datoriei publice

Datoria publică a României a crescut în 2015 cu 6,82% faţă de 2014 şi cu 18,22% comparativ cu 2013, ajungând la 315.833 milioane de lei. Pe de altă parte, în aceeaşi perioadă, PIB-ul României a înregistrat o evoluţie pozitivă, atingând la sfârşitul anului 2015 valoarea de 712.832 milioane de lei, în creştere cu 11,80% faţă de nivelul înregistrat în anul 2013 şi cu 6,93% faţă de cel înregistrat în anul 2014.

“Indicatorul datoriei publice raportat la produsul intern brut al ţării noastre, având un nivel de 38,4%, calculat după metodologia SEC 2010, situează România, în anul 2015, între primele cinci state membre cu cea mai scăzută datorie publică în PIB”, se arată în Raportul de audit financiar al contului general annual al datoriei publice pe anul 2015 la Ministerul Finanţelor Publice al Curţii de Conturi .

Creşterea datoriei publice cu 6,82% în anul 2015 faţă de anul 2014 a fost determinată în principal de datoria angajată pentru acoperirea necesităţilor de finanţare a deficitului bugetar, refinanţarea datoriei publice guvernamentale şi consolidarea rezervei financiare în valută la dispoziţia Trezoreriei Statului.

La sfârşitul lui 2015, deficitul bugetului de stat a fost finanţat în cea mai mare parte (99,84%) din surse interne, respectiv din împrumuturi de stat de pe piaţa internă (23,13) şi din împrumuturi temporare din contul curent general al Trezoreriei Statului (76,71%), scrie Mediafax.

Comparativ cu anul 2014, în totalul surselor de finanţare a deficitului bugetar a scăzut ponderea împrumuturilor de stat de pe piaţa internă şi externă şi a crescut cea a împrumuturilor temporare din contul curent general al Trezoreriei Statului. De remarcat este faptul că, în anul 2015, veniturile din privatizare nu au mai fost utilizate pentru finanţarea deficitului bugetului de stat.

Echipa Curţii de Conturi a constat câteva abateri, cum ar fi majorarea nejustificată cu circa 44,26 milioane de euro a bugetului proiectului de reconstrucţie a drumurilor afectate de inundaţii, finanţat din împrumutul BEI II, faptul că Ministerul Finanţelor nu a corelat fondurile alocate de la buget pentru realizarea proiectelor de investiţii, cu tragerile din împrumuturile contractate etc.

În concluzie, Curtea de Conturi arată că este necesar ca politica economică a României să fie concentrată în scopul creşterii produsului intern brut – PIB, atât prin dezvoltarea sectorului industrial şi sectorului agricol, cât şi prin continuarea investiţiilor în domeniul construcţiilor şi al serviciilor.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Schema de tratament preventiv de primăvară la pomii fructiferi. Așa vei avea o recoltă bogată și zeci de kilograme de fructe
Capital.ro
Ȋți face buletin cu cip în România. Noua lege în vigoare din 2025. Restricție pentru cine refuză
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Prognoza meteo, 19 aprilie. Temperaturile cresc, dar ploile nu lipsesc în Sâmbăta Mare
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI