MS începe primele proceduri de achiziţii publice centralizate pentru medicamente oncologice şi antibiotice

Ministerul Sănătății (MS) a demarat pentru prima dată procedurile de achiziții publice centralizate pentru mai multe categorii de medicamente care au o pondere însemnată în totalul costurilor suportate de fiecare dintre unitățile sanitare, respectiv medicamente antibiotice și oncologice.
Iulian Tudor
22 dec. 2016, 11:02
MS începe primele proceduri de achiziţii publice centralizate pentru medicamente oncologice şi antibiotice

În cazul antibioticelor, lista propusă spre achiziționare cuprinde 24 de molecule, sub toate formele, potrivit unui comunicat transmis joi de MS. În cazul medicamentelor oncologice, ministerul va achiziționa prin procedură centralizată 12 molecule, dintre cele mai utilizate în tratamentul pacienților oncologici.

La estimarea cantităților necesare s-a ținut cont de consumul comunicat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate pe fiecare moleculă în parte, concentrație și formă farmaceutică.

Pentru antibiotice, valoarea totală estimată a achiziției este între 122.130.263,52 de lei fără TVA și 161.498167,74 de lei fără TVA iar în cazul medicamentelor oncologice, valoarea totală estimată este cuprinsă între 714.200.791 lei fără TVA și 872.914.240 de lei fără TVA.

„Achizițiile publice centralizate demarate la nivelul Ministerului Sănătății pe parcursul ultimelor luni asigură economii la buget, precum și calitatea produselor, transparență și evitarea posibilelor fraude și/sau discontinuități în aprovizionarea cu medicamente” a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, conform sursei citate.

Achizițiile publice centralizate de până acum au generat economii medii cuprinse între 25% și 28%, iar economiile astfel realizate la nivelul unităților sanitare vor putea fi îndreptate către creșterea calității actului medical.

În fiecare an, fiecare unitate sanitară organizează sute de proceduri de achiziții pentru cantități mai mari sau mai mici de medicamente. Problemele de capacitate administrativă cu care multe unități sanitare se confruntă și cantitățile relativ mici de medicamente care sunt achiziționate sunt motivele pentru rezultate suboptimale în cheltuirea banului public, se arată în comunicatul MS.

De asemenea, adaugă sursa citată, problemele constatate de-a lungul timpului de organele de control referitor la posibile fraude și acte de corupție constatate la nivelul mai multor unități sanitare (ex: caiete de sarcini întocmite necorespunzător, coduri CPV greșite, contracte în dezavantajul unităților sanitare publice și în avantajul entităților private, calitatea inferioară a produselor achiziționate) pot fi evitate prin mecanismul achizițiilor publice centralizate.

Pe site-ul ministerului va fi publicată lunar situația tuturor procedurilor de achiziții publice centralizate, care poate fi consultată la adresa goo.gl/SOlWel.

Citește și PROIECT: Pacienţii, medicii şi farmaciştii pot raporta spontan reacţiile adverse ale unor medicamente, online

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Rețeta veche a sarmalelor românești. Secretele gospodinelor din Moldova
Capital.ro
S-a stins cea mai mare actriță a României. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Râmâne veșnic în inimile tuturor
Playtech.ro
Ai sau nu voie să efectuezi devansare pe autostradă? Codul Rutier 2025 spune exact
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
A murit Julieta Szönyi, actrița care a cucerit România cu roluri memorabile. A jucat și cu Belmondo
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Românii rămân fără căldură de Paște! Anunțul făcut de Termoenergetica București
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Candidatul pe care îl va susține Călin Georgescu: Are cel mai bun profil de președinte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
De ce se trece pe sub masă în Vinerea Mare. Ce simbolizează și de ce nu se face oricând
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai