Atenţie la pneumonie!

Boală cauzată de diverși microbi, mai ales bacterii, pneumonia este o afecțiune potențial gravă mai ales pentru copii, pentru bolnavii cronic și pentru cei cu imunitatea scăzută.
Romania TV
22 dec. 2016, 11:05
Atenţie la pneumonie!

Pneumonia reprezintă inflamarea țesutului pulmonar, ca urmare a unei infecții cu diverse microorganisme (bacterii, virusuri). Boala se declșanșează în urma inhalării acestor microbi, prin migrarea lor pe cale sangvină sau când particule din cavitatea bucală sunt aspirate în plămâni. Boala poate avea forme variate, de la ușoară la potențial mortală. „Pnemoniile sunt, în general, afecţiuni severe, care sunt asociate de multe ori cu deficient imun şi necesită supraveghere medicală atentă, pentru prevenirea complicaţiilor”, afirmă prof. dr. Ioan Paul Stoicescu.

Este de mai multe tipuri

Există mai multe criterii de clasificare a pneumoniilor. În funcție de etiologia agentului patogen există pneumonii bacteriene, virale, fungice și parazitare. După mediul în care apar, pneumoniile sunt comunitare (serviciu, grădinițe) sau nosocomiale (contractate în spitale).

Pneumonia bacteriană. Printre cele mai frecvente bacterii care produc pneumonie, se numără Haemophilus influenzae, Staphylococcus aureus și Streptococcus pneumoniae (pneumococ). Pneumonia pneumococică poate fi prevenită prin imunizarea cu vaccinul antipneumococic, care este destinat atât copiilor, cât și adulților. Există bacterii atipice (Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae), care cauzează pneumoniile interstițiale.

Pneumonia virală. Jumătate din cazurile de pneumonie sunt cauzate de virusuri precum cele care produc răceală sau gripă (rinovirus, coronavirus etc.). Forma virală a pneumoniei este prezentă mai ales la gravide și la cei cu diverse boli (cardiovasculare, respiratorii).

Pneumonia contractată în spital este prezentă mai ales la cei internați în secțiile de terapie intensivă. Este mai dificil de tratat, fiind nevoie de anumite scheme terapeutice.

Pneumonia de aspirație apare în urma inhalării unui corp străin în arborele bronșic.

Citeşte şi  Aceste boli ţi se citesc în ochi

Mai frecventă la copii și bolnavi

Printre categoriile care au un risc mai mare de se îmbolnăvi de pneumonie se numără copiii (cei care cresc într-un mediu în care se fumează au un risc dublu), persoanele în vârstă, cei cu boli respiratorii cronice (astm bronșic, BPOC), cu afecțiuni care slăbesc imunitatea (infecția cu HIV, cancer) sau care iau medicamente imunosupresoare. De asemenea, au o probabilitate mai mare de îmbolnăvire cei care au o infecție respiratorie acută (răceală, gripă), fumătorii și personalul medical.

Febra instalată brusc, printre simptome

Manifestările pneumoniei variază de la medii spre severe, depinzând de germenele care a cauzat-o, de vârsta și de starea persoanei. Printre simptome se numără creșterea bruscă a temperaturii, cu sau fără frisoane, tuse cu expectorații mucopurulente, stare generală de rău, dureri de cap și musculare, respirație îngreunată. Trebuie consultat de urgență medicul dacă temperatura este mai mare de 40 °Celsius, dacă pulsul este prea rapid și dacă apare confuzia.

Este nevoie de radiografie

Pentru stabilirea diagnosticului de pneumonie, este nevoie de mai multe analize. Printre acestea, se numără testele de sânge, ascultarea plămânilor cu stetoscopul și examenul sputei. Diagnosticarea rapidă se face cu ajutorul radiografiei toracice. Când rezultatul radiografiei este neconcludent, se recurge la tomografia computerizată.

Formele grave se tratează la spital

Pneumonia bacteriană necesită tratament cu antibiotice. De multe ori, tratamentul este început înainte de a se cunoaște germenele care a cauzat boala, cu antibiotice cu spectru larg. În pneumonia virală, tratamentul indicat este același cu cel din gripă. Dacă este vorba despre o formă gravă a pneumoniei sau dacă riscul de complicații este mai mare, bolnavul necesită spitalizare.

De reținut!

Bacteriile responsabile de apariția pneumoniilor sunt din ce în ce mai rezistente la antibiotice. Fenomenul este îngrijorător mai ales în cazul pneumoniilor dodândite în spital. Dacă antibioticul ales nu își face efectul în câteva zile, este nevoie de schimbarea lui.

Află ce simptome anunță pneumonia

Spynews
Fetița lovită cu mașina de șoferul minor, în Pantelimon, s-a trezit fix în ziua în care fratele său a fost înmormântat! A aflat că medicii i-au amputat piciorul, însă nu știe că băiatul a murit
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Tratamentul natural cu care e bine să stropești roșiile, ardei, castraveții și dovleceii pentru o recoltă bogată și sănătoasă. Așa vei avea legume BIO la tine în grădină
Capital.ro
S-a dat ordin în România. Statul va interveni imediat: Vă garantez
Playtech.ro
Of, Doamne, cât ești de frumoasă. Elena Ionescu, apariție de TOP pe plajă. A arătat TOT
DailyBusiness
Lovitură pentru români! Plățile cash, restricționate!
Adevarul
Prețurile din SUA care l-au șocat pe un cunoscut vlogger român. „Ceva nu-i bine cu magazinul ăsta, mai ieftin ca în București” VIDEO
Spynews
Maria Georgiana, imagini cu burtica de gravidă! Cum decurge sarcina celei mai dorite românce de pe platformele pentru adulți | VIDEO
Spynews
Imaginile care pun capăt speculațiilor. Dovada clară că la volan, în timpul accidentului din Pantelimon, era minorul în vârstă de 17 ani | VIDEO
Evz.ro
Vama Ilinden, varianta pentru intrarea în Grecia. Mai puțin aglomerat și timpi mai mici de așteptare
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Alertă la Marea Neagră! Ce s-a descoperit în apa din zona unor plaje populare! Turiştii, sfătuiţi să nu facă baie
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Adrian Elicopter de Luptă, exmatriculat de la Academia de Poliție! Motivul pentru care influencerul a fost dat afară: „Am fost vânat cu fiecare ocazie”
Capital.ro
Se pune limită la banii cash. Românii care au interzis. Restricții privind plata în numerar
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
El conducea mașina care l-a ucis pe băiețelul de 9 ani, în Pantelimon! Camera de bord a surprins momentul
substantial.ro
Planul Ministerului de Finanțe privind implementarea „CNP-ului fiscal” stârnește critici în rândul experților
MediaFlux
RUSIA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu NATO! Avertismentul EXPERȚILOR MILITARI
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?