Avionul vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, a survolat România pentru că nu a putut ateriza în Republica Moldova. REACŢIA MAE

Avionul care îl transporta pe vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, de la Moscova spre Chişinău, a fost nevoit să traverseze spaţiul aerian al României în drumul spre Ungaria, după ce nu a putut ateriza în Republica Moldova din cauza ceţii, relatează site-ul Unimedia.
Iulian Tudor
23 dec. 2016, 15:06
Avionul vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, a survolat România pentru că nu a putut ateriza în Republica Moldova. REACŢIA MAE

UPDATE Preşedinţia Republicii Moldova a precizat că vicepremierul rus Dmitri Rogozin a confirmat faptul că, dacă vor permite condiţiile meteorologice, va ateriza în cursul serii de vineri, la Chişinău.

„Ora întrevederii cu Igor Dodon, Preşedintele Republicii Moldova, va fi anunţată ulterior”, mai precizează Biroul de presă al Republicii Moldova.

Într-un mesaj postat pe Twitter, vicepremierul rus a scris că se află în zona de tranzit a aeroportului din Budapesta. De asemene, el a declarat pentru agenţia TASS că nu încalcă sancţiunile impuse de UE, pentru că se află în zona de tranzit a aeroportului. Anterior, Rogozin a scris pe Twitter că, în pofida sancţiunilor împotriva sa, a ajuns în Uniunea Europeană şi urmează să plece spre Chişinău atunci când vremea va permite, pentru a se întâlni cu preşedintele Igor Dodon.

Dmitri Rogozin se afla în Budapesta, unde aeronava sa a fost redirecţionată după ce nu a reuşit să aterizeze la Chişinău din cauza ceţii.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că avionul la bordul căruia s-a aflat vineri vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, este unul civil, aparţinând AEROFLOT, şi efectua o cursă regulată, situaţie în care nu se aplică regimul de sancţiuni instituit la nivelul UE.

”Regimul sancţionator instituit la nivelul UE prin Decizia 2014/145/PESC a Consiliului din 17 martie 2014 privind măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei nu interzice survolul prin spaţiul aerian al statelor membre UE al persoanelor care figurează pe lista de sancţiuni, care călătoresc la bordul unor aeronave care efectuează zboruri regulate. Instituirea unei astfel de sancţiuni ar fi contrară dreptului internaţional public, în mod deosebit dispoziţiilor Convenţiei privind aviaţia civilă internaţională, semnată la Chicago, la 7 decembrie 1944. Pe cale de consecinţă, în situaţia semnalată nu se aplică regimul de sancţiuni instituit la nivelul UE, cursa AEROFLOT fiind o cursă civilă, regulată”, a transmis MAE, potrivit Mediafax.

Avionul vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, a survolat România pentru că nu a putut ateriza în Republica Moldova

Dmitri Rogozin urma să ajungă la Chişinău pentru a participa la ceremonia de învestire în funcţie a noului preşedinte moldovean, Igor Dodon.

Cursa charter a companiei Aeroflot nu a putut ateriza la Chişinău din cauza ceţii, astfel că avionul vicepremierului rus a intrat în spaţiul aerian al României pentru a ateriza de urgenţă în Ungaria.

Dmitri Rogozin a confirmat prin Twitter că avionul a încercat de două ori fără succes să aterizeze la Chişnău, după care a fost redirecţionat spre Budapesta.

Nu este clar dacă prin această situaţie s-a încălcat vreo procedură, dar cel mai probabil nu este cazul, dat fiind că a fost o situaţie de urgenţă. Vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, are interdicţie de intrare în spaţiul Uniunii Europene, fiind pe lista persoanelor sancţionate din cauza crizei din Ucraina.

Citeşte şi Republica Moldova şi Rusia au încheiat un protocol de cooperare economică. Când vor rezolva şi problema embargoului

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
De sâmbătă, 17 august 2024, de la ora 10, patru zodii trec printr-o mare transformare. Destinul lor se schimbă, nimic nu va mai fi la fel
Capital.ro
Statul taie banii. N-ai dreptul să refuzi inspecția. Nu mai primești niciun leu un an întreg
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Împușcarea lui Ceaușescu, decisă mult înainte de decembrie 1989
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
A încercat la Ramona Gabor! Pescobar a aruncat lanseta, dar şi-a luat-o peste bot 😂 Imaginile sunt fabuloase
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Se oprește mașina la ITP. Îți reține talonul și actele: Dacă te prinde, nu poți să pleci
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ursă agresivă pe Transfăgărășan: turiști străini atacați după ce i-au dat de mâncare
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...