Ruptura ligamentului încrucişat anterior, cea mai frecventă leziune la iubitorii sporturilor de iarnă

Iubitorii sporturilor de iarnă trebuie să se pregătească serios anul acesta înainte de a pleca la munte și asta deoarece, an de an, tot mai multe cazuri de pacienți se prezintă la cabinetul fizioterapeutului din cauza accidentărilor la ski, care provoacă ruptura ligamentului încrucișat anterior, o afecțiune invalidantă ce se manifestă prin durere și umflarea zonei afectate.
Roxana Gagiu
24 dec. 2016, 08:26
Ruptura ligamentului încrucişat anterior, cea mai frecventă leziune la iubitorii sporturilor de iarnă

Ruptura ligamentului încrucișat anterior se produce în timpul practicării unui sport de iarnă, când piciorul rămâne blocat într-o poziție în zăpadă sau pe gheață, iar corpul se duce într-o altă direcție. În acel moment are loc o rotație excesivă în genunchi împreună cu o înclinare laterală.

În funcție de gravitatea leziunii, aceasta poate fi de gradul I, II sau III.

În cazul gradului III, deci cel mai grav, de regulă, recomandarea ortopedului este de operație. După care este necesară recuperarea medicală postoperatorie ce constă în: drenaj limfatic pentru ca zona afectată să nu mai fie umflată, electroterapie pentru a scădea durerea, laserterapie, ultrasunet și bioptron pentru grăbirea vindecării, terapie manuală și mobilizări articulare pentru creșterea mobilității în articulații și kinetoterapie activă pentru creșterea foței musculare, a stabilității și a coordonării.

Bogdan Goga, fizioterapeut al studioului de recuperare medicală Terapie pentru Mișcare, a explicat că prin recuperarea medicală, se va urmări progresiv scăderea durerii și redarea mobilității, proces care poate dura până la 6 – 7 luni.

Dacă operația nu se impune, dar pacientul este imobilizat din cauza umflăturii și a durerilor, se recomandă recuperarea medicală timp de aproximativ 2 – 3 luni, ce are scopul de a ameliora simptomele și de a reda mobilitatea pacientului, pentru ca acesta să își poată relua activitățile zilnice, prevenind astfel atrofierea mușchilor și afectarea calității vieții. În funcție de stadiul și momentul recuperării, tehnicile amintite anterior pot să difere.

La început se va pune accent pe scăderea imflamației și diminuarea edemului, apoi se va pune accent pe creșterea mobilității, după care pe creșterea forței și, în final, pe creșterea stabilității și a coordonării.

„Iată cum, o pregătire insuficientă, alături de un moment de neatenție în practicarea unui sport atât de plăcut precum ski-ul, ne poate periclita întregul an, creând o suferință îndelungată, atât fizică, cât și emoțională deoarece, de cele mai multe ori, persoana afectată se îndepărtează de activitățile sportive de orice fel”, afirmă fizioterapeut Bogdan Goga, care oferă totodată câteva sfaturi pentru pregătirea organismului înainte de practicarea unui sport de iarnă, astfel încât să prevenim apariția rupturii ligamentului încrucișat:

1. Creșteți tonusul la nivelul musculaturii membrului inferior. Mușchii, prin activitatea lor, sunt resposabili de stabilitatea organismului. Deci, o antrenare cât mai bună a lor ne poate scuti de numerose probleme.Atunci când mușchii sunt obosiți, ligamentele preiau rolul de asigurare a stabilității organismului, făcându-le astfel vulnerabile la traumatisme.

2. Creșteți stabilitatea la nivelul organismului prin exerciții de propriocepție. Cu ajutorul fizioterapeutului, expuneți-vă la situații de instabilitate, antrenându-vă astfel pentru a reacționa cât mai corect în astfel de contexte. În acest sens, exercițiile pe burete și bosum sunt extrem de utile.

3. Faceți o încălzire corespunzătoare înainte de practicarea unui sport de iarnă. Încălziți-vă articulațiile prin exerciții simple de gimnastică, urmare de stretching, astfel încât să aduceți mușchii la o temperatură optimă.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Un scenariu horror pentru șoferi. Cum rezolvă o mare criză
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!