„Ne-am dori foarte mult ca Guvernul rezultat în urma alegerilor să-și înceapă grabnic activitatea, deoarece avem nevoie de o colaborare cu Guvernul României pentru consolidarea în regim de urgență a clădirilor cu risc seismic, pentru deblocarea programului de consolidare a clădirilor”, a declarat Gabriela Firea.
Ea a adăugat că noua Administrație pentru Consolidare își va începe activitatea imediat după votarea bugetului Municipiului București pe anul viitor. „Din fericire pentru noi toți, în București, deși avem foarte multe clădiri cu risc seismic, nu s-au înregistrat victime, nu au fost accidente. De asemenea, ne bucurăm că nu au fost nici pagube materiale. Am discutat cu reprezentanții Ambulanței București-Ilfov, de asemenea cu IGSU și nu au fost probleme majore, de asemenea, nu au fost persoane să sune la 112. De asemenea, nu au fost nici alte tipuri de evenimente minore, așa cum s-a întâmplat la evenimentul precedent”, a adăugat Firea.
Consiliul General al Municipiului Bucureşti s-a întrunit, miercuri, în şedinţă extraordinară, în vechiul sediu din Bulevardul Elisabeta numărul 47, clădire reabilitată şi modernizată în urma urnor lucrări care au durat şase ani. Consolidarea sediului Primăriei a început în 2010, iar lucrările ar fi trebuit finalizate în 2013, bugetul necesar fiind majorat de mai multe ori.
În 2011, Primăria a reziliat contractul cu firma care se ocupa de lucrările de consolidare, pentru că aceasta nu şi-ar fi îndeplinit obligaţiile contractuale. Astfel, în 2012, un nou contract a fost încheiat cu o altă firmă de construcţii.
Deşi era în plan ca lucrările de reabilitare să fie gata în luna iunie a acestui an, primarul Gabriela Firea, anunţa atunci că la sfârşitul lunii august lucrările de construcţie ar trebui finalizate, pentru ca, începând cu luna octombrie, angajaţii primăriei să fie mutaţi şi să se înceapă munca efectivă, scrie news.ro.
Firea mai preciza că Primăria Capitalei nu va prelungi contractul de închiriere a sediului din Splaiul Independenţei, pentru că sunt costuri de 280.000 de euro pe lună, prea mari pentru bucureşteni, şi deja există un debit, deoarece chiria nu a mai fost achitată în ultimele cinci luni.
Potrivit Primăriei Capitalei, clădirea din Bulevardul Elisabeta este clasată în lista monumentelor istorice ca monument de arhitectură clasa A. Până în 2010, clădirea a găzduit sediul Primăriei Muncipiului Bucureşti, când a început proiectul de restaurare. Angajaţii primăriei s-au mutat atunci în clădirea de birouri din Splaiul Independenţei.
Valoarea totală a contractului de proiectare şi execuţie depăşeşte 81 de milioane de lei.