Directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Mitică Tuchilă, a declarat marți pentru AGERPRES că pe data de 30 decembrie 2016 pe lacul Fortuna au fost găsite trei lebede moarte. ‘La una dintre cele trei lebede a fost identificat H5N8, virusul gripei aviare cu înaltă patogenitate. Celelalte două lebede au murit din alte cauze’, a afirmat directorul Tuchilă.
Lacul Fortuna, potrivit sursei, este monitorizat atât de medicii veterinari, cât și de agenții ecologi ai Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD).
În ceea ce privește focarul de gripă aviară din comuna Pardina identificat la finele anului trecut, medicii veterinari au sacrificat toate cele peste 160 de păsări domestice din gospodăria în care, în zilele de 28 și 29 decembrie 2016, au murit 31 de găini și curci.
‘În unitatea administrativ-teritorială Pardina se află 44 de gospodării cu un efectiv total de 2.035 găini, 22 de bibilici, 175 de gâște, 165 de rațe și 177 de curci. Spre deosebire de perioada 2005-2006, atunci când în Delta Dunării au fost înregistrate mai multe focare de gripă aviară, iar focar era considerat întreaga localitate în perimetrul căreia se afla gospodăria unde s-a înregistrat gripa aviară și prin urmare erau sacrificate toate păsările domestice din localitate, de data aceasta, conform normelor sanitar-veterinare, s-au sacrificat doar păsările din gospodăria particulară unde a fost înregistrat virusul gripei aviare’, a menționat directorul DSVSA.
Medicii veterinari, potrivit sursei, monitorizează starea de sănătate a păsărilor domestice dintr-o fermă situată în imediata vecinătate a focarului de gripă aviară H5N8.
Ultimul focar de gripă aviară din județul Tulcea a fost înregistrat la finele lunii martie a anului trecut în insula Ceaplace din Rezervația Biosferei Delta Dunării, după ce în zonă au fost descoperite peste 100 de leșuri de pelicani creți, specie de păsări protejată prin convențiile internaționale de mediu.
În perioada octombrie 2005-aprilie 2006, în 11 localități situate în zona de terasă a județului Tulcea, precum și în Delta Dunării a fost identificat virusul gripei aviare H5N1, toate păsările domestice crescute în gospodăriile private din 12 localități fiind sacrificate. Decizia luată în cazul celei de-a 12 localități a fost explicată prin distanța mai mică de 3 kilometri la care se afla față de o localitate focar.
Citeşte şi ANSVSA: Virusul gripei aviare, identificat la o gospodărie din judeţul Tulcea