Sute de mii de femei diagnosticate cu cancer la sân au trebuit să treacă prin calvarul pierderii acestei părţi atât de importante a corpului. Unele se împacă cu ideea mai uşor, altele au căderi psihice din care reuşesc să-şi revină mai mult sau mai puţin. În timp ce în lume se desfăşoară numeroase campanii care transmit mesajul că viaţa şi sănătatea sunt mai importante decât o bucată de ţesut care nu face decât să le pună în pericol, o importantă reţea de socializare încearcă să bage lucrurile sub preş.
Joanne Jackson are 40 de ani şi după ce a postat pe Facebook o fotografie în care arăta că viaţa merge mai departe şi când în locul unui sân rămâne doar o cicatrice, s-a trezit avertizată de cei de la Facebook să şteargă imaginea, deoarece o altă persoană raportase că aceasta avea conţinut ofensator.
„Când am fost diagnosticată cu cancer, am ştiut că boala nu mă va învinge. Am vrut să fac mastectomie indiferent de cât de răspândită era boala, pentru a diminua riscurile ca boala să reapară. După operaţie nu am fost deloc supărată. Îmi iubeam corpul cu tot cu cicatrice, după ce ani de zile l-am urât din cauza câtorva kilograme în plus. După câteva săptămâni de la operaţie, o prietenă m-a întrebat dacă mi-ar plăcea ca soţul ei, fotograf, să-mi facă poze cu cicatricea. M-am bucurat de şansă, pentru că am vrut să arăt oamenilor că viaţa nu se termină cu o mastectomie. Am fost încântată de poze şi le-am pus pe Facebook în august 2011. După mai multe luni, am fost înştiinţată că cineva a considerat fotografiile mele ca fiind ofensatoare şi că politica reţelei nu permite imagini cu conţinut pornografic, sexual explicit sau nuditate. Dar nu văd cum fotografiile mele intră în vreuna dintre aceste categorii”, a povestit Joanne, care acum, în ciuda celor petrecute, a demarat o campanie prin care vrea să arate, alături de patru „colege de suferinţă”, că se simte mai sexy ca niciodată şi că este chiar mândră de cicatricea ei.
Joanne a participat la o nouă şedinţă foto şi a pozat topless, la fel ca alte patru femei care au avut un sân extirpat din cauza cancerului. Fiecare dintre ele are o poveste cutremurătoare şi fiecare, indiferent că are 27 de ani, fie că are peste 60, a trebuit să înveţe să trăiască viaţa fără un sân, dar şi fără celulele bolnave care le-ar fi mâncat pe interior.