Situația este mai slabă chiar decât în Bulgaria și Letonia, plasate în intervalul de 65%-70% sub media UE. Practic, o protecție socială de 29% din media UE față de un PIB de 57% din aceeași medie înseamnă că în acest domeniu suntem pe la jumătate față de uzanțele Uniunii.
Cifrele pentru anul 2014 (an pentru care PIB-ul a rămas definitiv și s-au colectat sumele pe categorii de cheltuieli bugetare pentru toate țările membre în condiții comparabile) arată că țara noastră a alocat doar 14,8% din PIB pentru cheltuieli de protecție socială, ceva mai mult decât Letonia(14,5%) și Lituania (14,7%) dar sub Estonia (15,1%) și mult mai puțin decât Bulgaria sau Slovacia (18,5%), după cum constată cursdeguvernare.ro.
Mai mult, tendința pe ultimii patru ani analizați a fost de scădere continuă, de la 16,4% din PIB în 2011 până la cei 14,8% consemnați în 2014. În același interval de timp, media la nivelul UE a crescut de la 28,3% la 28,7%, ceea ce ne-a poziționat în contra tendinței generale.
Diferențele sunt, însă, majore pe segmente de protecție socială – ceea ce arată maniera nefericită de distribuire. Sumele alocate pentru pensionari din total cheltuieli ne plasează pe locul 6, în timp ce la ponderea banilor dați ca ajutor pentru șomeri suntem pe locul 28 din 28 de state.
Având în vedere faptul că suntem și țara din UE cu cel mai ridicat grad de sărăcie al copiilor, am marcat cu verde țările care acordă mai mult de zece procente din fondurile de protecție socială pentru familie și copii. În cadrul cărora, pe lângă țări dezvoltate precum Germania sau țările scandinave, figurează vecinele noastre Bulgaria și Ungaria.