Anghina pectrorală are la bază o altă afecţiune, ateroscleroza, în care colesterolul se depune pe arterele coronare şi le îngustează (de unde şi denumirea medicală de cardiopatie ischemică coronariană). Astfel, sângele aduce muşchiului inimii un aport scăzut de oxigen. Această insuficienţă duce la apariţia durerilor în piept, care iradiază în umărul stâng şi în antebraţ. Crizele se declanşează mai ales când:
– ai emoţii puternice,
– faci efort fizic,
– treci rapid de la o temperatură extremă la alta,
– ai mâncat puţin mai mult decât trebuia.
Tratamentul medicamentos poate fi completat cu remedii din natură care reduc tensiunea arterială şi nivelul colesterolului din sânge pentru a preveni un infarct al muşchiului inimii.
Siropul de afine
Afinele aduc foarte multe beneficii sănătăţii printre care şi sistemului circulator. Datorită antioxidantului numit antocianină are efect de reducerea a nivelului de colecterol din sânge, prevenind formarea cheagurilor de sânge şi scăzând tensiunea arterială. Protectoare ale pereţilor vasculari, afinele reglează circulaţia sângelui şi acţionează ca dilatatoare ale vaselor sanguine. Încearcă o cură de o lună, în care iei în fiecare zi între 3 și 6 linguri de sirop. E un tratament bun în ateroscleroză, tulburări vasculare cauzate de îmbătrânirea vaselor de sânge, sechele ale unui infarct miocardic.
Citeşte şi 5 semne că inima ta nu funcţionează cum ar trebui
Tinctura de usturoi
Luată în doze de 30-40 de picături diluate într-o linguriţă de apă, de 3-4 ori pe zi, tinctura de usturoi produce o scădere a colesterolului, fluidizează sângele și acţionează ca un tonic vascular şi cardiac, vasodilatator şi antispastic. Dacă vrei să prepari în casă tinctura ai nevoie de o cană de alcool şi 50 de grame de usturoi mărunţit, pe care le laşi la macerat 10 zile. Agiţi din când în când, apoi obţii tinctura strecurând şi storcând maceratul. Este benefică şi consumarea usturoiului în forma lui obişnuită.
Ceaiul de salcie
Cunoscută drept aspirina vegetală, salcia, numită şi răchita albă, a început să fie folosită tot mai mult datorită taninurilor din scoarţa ei. Studiile au arătat că poate preveni formarea cheagurilor de sânge. De aceea, 2 căni de infuzie asigură doza zilnică de aspirină, fiind mai bine tolerate de organism decât medicamentul. Pentru prepararea infuziei ai nevoie de o linguriţă cu vârf de pulbere de scoarţă de salcie şi o cană de apă. Laşi la infuzat 10 minute, apoi strecori ceaiul şi îl îndulceşti cu miere sau sirop de afine.
Tinctura de păducel
Păducelul are un efect cardiotonic şi combate spasmele vaselor de sânge. Acţiunea plantei se va instala treptat, în decurs de şapte-zece zile, fără niciun fel de efect secundar, numai dacă nu depăşeşti două căni de ceai pe zi, iar cura nu durează mai mult de două săptămâni. Păducelul îl poţi folosi sub diverse forme. Tinctura de păducel este excelentă pentru hipertensivi care au nevoie de 20 de picături luate de 3 ori pe zi, timp de 2 săptămâni. Și ceaiul preparat din 2 linguri de floare de păducel la o cană de apă scade tensiunea arterială.