Proiectul a inclus un experiment desfăşurat pe parcursul a doi ani în oraşul Gothenburg. În studiul preliminar se arată că, pentru reducerea programului de lucru de la opt ore la șase ore la azilul de bătrâni Svartedalen, care avea 68 de angajaţi, primăria a fost nevoită să mai angajeze 17 persoane, la un cost de 12 milioane de coroane, echivalentul a 2,2 milioane dolari.
Citeşte şi Curtea Europeană de Justiţie a decis: Orele petrecute în drum spre muncă, considerate ore de lucru
Studiul, care a fost urmărit cu interes la nivel internaţional, s-a dovedit a fi benefic pentru angajați; aceștia s-au simţit mai sănătoşi, ceea ce a redus absenţele din motive de sănătate, iar îngrijirea acordată pacienţilor s-a îmbunătăţit. Cu toate acestea, primăria nu va continua proiectul din pricina costurilor mult prea mari.
„Este, cu siguranță, asociat cu costuri mai mari. Este mult prea costisitor pentru a putea aplica o reducere generalizată a programului de lucru, într-o perioadă acceptabilă de timp„, a spus Daniel Bernmar, politician de stânga responsabil de serviciul de îngrijire a bătrânilor al Primăriei Gothenburg.
Citeşte şi MODIFICĂRI în regulamentul de efectuare a gărzilor medicilor şi a timpului de muncă
Suedia este cunoscută pentru politica socială generoasă, iar experimentul din Gothenburg este cel mai recent dintr-o serie de alte programe de muncă mai scurte puse în practică în această țară.
Bernmar a sugerat că mai multe studii de acest fel ar fi binevenite și sugerează că reducerea orelor de program ar putea avea efecte pe termen lung. „Personal, cred că scurtarea orelor de lucru reprezintă o soluție pe termen lung„, a mai precizat Daniel Bernmar.
În ultimul secol numărul mediu de ore lucrate zilnic de suedezi a scăzut, dar nu există planuri pentru introducerea programului de şase ore la nivel naţional.
Citeşte şi S-a demonstrat ştiinţific că weekend-ul ar trebui să dureze trei zile