În cadrul comandamentului de iarnă, convocat la sediul Primăriei Generale, ea a precizat că Serviciul de Ambulanță traversează o perioadă foarte grea, având în vedere că începând cu data de 18 decembrie numărul de solicitări a înregistrat o creștere de 35,7% față de aceeași perioadă a anului trecut. Alis Grasu a menționat că în acest interval nu a fost refuzată nicio solicitare, dar că s-a recurs la o prioritizare, în funcție de gravitatea situațiilor.
„Din data de 1 ianuarie, de la ora 0,00, până astăzi, la ora 14,00, înregistrasem la Serviciul de Ambulanță București — Ilfov 7.875 de solicitări, din care 4.192 au fost urgențe de cod roșu și cod galben”, a menționat ea, potrivit Agerpres.
În condițiile în care în zilele următoare Bucureștiul se va afla sub avertizare de cod galben și cod portocaliu de ninsori însemnate cantitativ și viscol puternic, Alis Grasu a precizat că începând de vineri se vor adăuga alte șase echipaje celor 53 care au lucrat până în prezent. De asemenea, vor fi pregătite să răspundă solicitărilor 23 de mașini de consultații cu medic și 12 mașini de transport.
Ea a mai precizat că Serviciul de Ambulanță este pregătit, alături de reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB), ai Poliției Locale și ai Poliției Generale, pentru a face „periajul” Bucureștiului și al județului Ilfov în scopul identificării persoanelor fără adăpost, urmând să le transporte în spitale pe cele cu urgențe medicale.
La rândul său, directorul general DGASMB, Cosmina Simiean Nicolescu, a precizat că de la începutul sezonului rece, din 15 noiembrie, în adăposturile municipalități au fost găzduiți 728 de beneficiari. Ea a anunțat că în nopțile următoare, mai ales vineri și sâmbătă, când se vor înregistra temperaturile cele mai scăzute, se vor intensifica acțiunile echipajelor de noapte, care vor merge în căutarea persoanelor care nu vor să se adăpostească în centrele speciale.
„Avem în evidență aproximativ 29 de persoane care (…) nu doresc să meargă în adăposturi. Pentru acestea vom asigura supe și ceai cald, precum și pături, geci și bocanci, mănuși, fulare, ca să poată rezista pe timpul nopții. În colaborare cu colegii de la Poliția Locală vom asigura o monitorizare la 45 de minute pe aceste cazuri”, a explicat ea.
Cosmina Simiean Nicolescu a menționat că mai există aproximativ o sută de locuri libere în adăposturile municipalității, la care se adaugă 50 de locuri libere cumulate la nivelul sectoarele și al ONG-urilor.
Totodată, ea a făcut un apel la bucureștenii care vor merge, vineri, să ia apă sfințită de la biserici să nu dea bani persoanelor fără adăpost, deoarece sumele pot fi cheltuite pe băuturi alcoolice, ceea ce va îngreuna mult activitatea serviciilor sociale. Ea i-a îndemnat pe oameni să ofere în schimb mâncare sau pachete cu haine persoanelor nevoiașe.
Reprezentanții ISU au anunțat de asemenea că, începând cu ora 22,00, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București — Ilfov, va fi constituit un comandament operațional format din reprezentanți ai Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, ai Direcției Generale de Jandarmi și ai Serviciului de Ambulanță. Reprezentanții ISU au menționat că au fost luate toate măsurile necesare pentru punerea în aplicare a procedurilor în vederea prevenirii deceselor survenite prin hipotermii în cazul persoanelor fără adăpost sau care trăiesc în spații neîncălzite.
Citeşte şi Revelion 2017. 655 de solicitări la Ambulanţă, cu 40% mai mult faţă de anii trecuţi