Nu te poti pune cu natura dezlantuita si sentimentul ca nu ai ce face, nu niciun control sau putere te poate da peste cap. Mai ales daca ai de ajuns in locuri importante pentru tine. Si asa este, nu prea ai ce face. Insa exista o serie de lucruri pe care le poti face ca sa te protejezi tu si intreaga ta familie pana cand pericolul a trecut:
Urmareste stirile mult mai des ca inainte. Programele tv ti vor furniza informatii foarte des cu privire la evolutia furtunii de zapada, ca sa stii nivelul de intindere in timp al ei si sa nu te aventurezi cu masina sau in zone unde se stie ca sunt drumuri blocate. Au fost zilele trecute copiii foarte mici blocati in masini cu orele si care cu greu au fost salvati de echipajele SMURD sau de dezapezire. Vieti de copii puse in pericol – iata ceva ce cu siguranta nu vrei sa ti se intample.
Afla de la radio (inclusiv cele locale) cat timp este electricitatea cazuta in anumite zone, daca urmeaza ger dupa furtuna de zapada, care sunt restrictiile si interdictiile de circulatie de orice tip, ce atentionari sau avertismente sunt valabile ora de ora. Asigura-te ca radioul iti merge si pe baterii, nu doar prin curent electric, in caz ca acesta pica.
Ramai calm. O furtuna de zapada este doar inca o pacoste mare de traversat, dar nu e mereu un motiv de criza care sa te dea peste cap total. In general in timpul unei furtuni de zapada, vietile nu sunt in pericol daca exista un adapost decent deasupra capului asigurat.
Fa-ti provizii. Daca urmaresti cu regularitate informatiile meteo si se anunta ca vine zapada sau gerul, fa-ti rezerve cu ce stii ca ai nevoie pentru cateva zile ca sa nu iesi din casa in caz de necesitate. Sa ai destule doctorii, mancare, apa, combustibil, hartie igienica, scutece, etc. Trusa de prim ajutor sa fie pusa la punct si sa ai suficiente paturi si cearsafuri la indemana.
Sa ai o sursa de incalzire de rezerva. E bine sa ai asa ceva in casa, semineu, calorifer electric, cuptor pe lemne, incalzitor cu kerosen, orice alternativ la calorifer. Conserva caldura si energia daca se preconizeaza un numar de zile mai dure. Tine minte ca unele surse de incalzire merg cu electricitate deci e bine sa ai o alternativa la curent.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO