„Este foarte bine”, a declarat Ponta, întrebat fiind cum comentează decizia Universităţii Bucureşti. „Ieri am constatat că nimeni nu depusese nicio sesizare la Comisia de Etică, deci se dorea ca totul să rămână la nivel mediatic. Atunci am depus la Ministerul Educaţiei, conform legii, solicitarea de a fi verificată teza acuzată”, a spus Victor Ponta.
Acesta şi-a reiterat poziţia potrivit căreia scandalul legat de acuzele de plagiat este unul generat exclusiv politic. „Tot acest scandal a fost declanşat de preşedintele Traian Băsescu din cauza dorinţei mele de a participa la Consiliul European. Cred că după 28 iunie se vor linişti lucrurile”, a estimat premierul.
Acesta îşi doreşte ca lucrurile să fie clarificate rapid. „Mă voi supune tuturor procedurilor legale”, a conchis Ponta.
„Urmare a solicitării conducerii Universităţii din Bucureşti, Consiliul Facultăţii de Drept va discuta constituirea unei comisii formate, de preferinţă, din experţi internaţionali, din universităţi străine, pentru a analiza acuzaţiile de plagiat cu privire la teza de doctorat a domnului Victor Ponta. Ulterior acestei analize, concluziile materialului care va fi realizat de comisia constituită ad-hoc vor fi prezentate Senatului Universităţii din Bucureşti şi publicului larg”, se arată într-un comunicat al Universităţii Bucureşti.
În decizia finală a Universităţii se va ţine seama atât de punctul de vedere al Facultăţii de Drept, cât şi de un punct de vedere al Comisie de Etică a Universităţii.
„Conducerea Universităţii din Bucureşti, în cunoştinţă de cauză şi pe baza celor două materiale (punctul de vedere al Facultăţii de Drept şi punctul de vedere al Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti), va putea dispune măsuri adecvate în acel moment”, se arată în comunicatul citat.
Consiliul de Administraţie al Universităţii din Bucureşti a luat decizia, în şedinţa din data de 30 mai 2012, să aprobe achiziţia unui soft anti-fraudă universitară care să fie utilizat la nivelul întregii universităţi.
Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung şi revistei Nature, aceasta din urmă susţinând că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate. Premierul Ponta neagă însă acuzaţiile de plagiat şi sugerează că, în spatele acestora, ar sta preşedintele Traian Băsescu.
Victor Ponta a declarat că este pregătit să se supună verificărilor oricărei instituţii în ceea ce priveşte acuzaţiile de plagiat în cazul tezei de doctorat şi a afirmat că este jenant să se insinueze că l-a plagiat pe profesorul care i-a scris chiar prefaţa lucrării.
El a precizat că la revista Nature, în care au apărut afirmaţiile cu privire la plagiat, „dă interviuri” consilierul prezidenţial Daniel Funeriu. Întrebat dacă va apela la un punct de vedere al Academiei Române, Ponta a răspuns: „Eu totuşi nu sunt la nivel de Academie. Am scris şi eu o lucrare la care domnul Diaconu mi-a scris Prefaţa. Nu cred că este o surpriză pentru nimeni. Iar răspunsul meu este foarte clar: Mă duc pe 28 la Bruxelles”.
Premierul a menţionat că orice instituţie ar dori să analizeze acuzaţiile, este „absolut deschis” din acest punct de vedere. „Faptul că teza mea, care se ocupă de Curtea Penală Internaţională, reprezintă o preocupare pentru revista Natura este un lucru care trebuie să recunoaşteţi că este cel puţin comic. Curtea Penală Internaţională a fost înfiinţată prin Tratatul de la Roma în 1998. Eu am făcut parte din comisia pregătitoare de la New York şi am început să scriu în 1999, deci la un an după. Dacă asta este o problemă de Natură, nu pot decât să spun că sper că nu am prejudiciat mediul ambiant şi natura foarte tare. (…) Acum ce să fac, răspund în faţa marii adunări naţionale”, a conchis Ponta.