Reabilitarea Secţiei ATI la Spitalul de Arşi s-a făcut fără decontaminarea pereţilor în care s-ar găsi bacterii. Reacţia lui Voiculescu

Lucrările la Secţia ATI a Spitalului de Arşi din Capitală, închisă în iulie 2016, sunt aproape gata, iar secţia ar urma să fie redeschisă, însă clădirea este contaminată în continuare pentru că nu a fost făcută nicio dezinfecţie a pereţilor, fiind pus rigips peste cărămida care nu a fost curăţată şi decontaminată, scrie Gazeta Sporturilor, care prezintă rezultatul unor analize de laborator făcute în toamnă, acestea arătând că în pereţi există în continuare bacterii şi ciuperci. Fostul ministru al Sănărăţii, Vlad Voiculescu a transmis, luni, că Primăria Sectorului 1 îşi asumase igienizarea Secţiei ATI a Spitalului de Arşi astfel încât să existe garanţii majore de prevenţie a infecţiilor nosocomiale, însă primarul Tudorache s-ar fi concentrat mai mult pe campania electorală decât pe realizarea acestui obiectiv.
Alina Costache
09 ian. 2017, 09:25
Reabilitarea Secţiei ATI la Spitalul de Arşi s-a făcut fără decontaminarea pereţilor în care s-ar găsi bacterii. Reacţia lui Voiculescu

„Bacteriile şi ciupercile au rămas neatinse şi aşteaptă să taie panglica împreună cu autorităţile. Publicul are dreptul să ştie acest lucru: conducerea spitalului şi Primăria Sectorului 1 au făcut renovarea fără să ia în calcul ce e în pereţi. Infecţiile nosocomiale vor reveni rapid”, a declarat pentru GSP un medic de la Spitalul de Arşi.

Jurnaliştii de la GSP au stat de vorbă şi cu muncitorii care au făcut lucrările, aceştia susţinând că nu le-a spus nimeni că trebuie să decontamineze pereţii.

GSP prezintă şi buletine ale unor analize făcute în două laboratoare, în octombrie 2016, înainte să se închidă cu rigips pereţii. Testele de sanitaţie au fost făcute din probe de pe cărămizi, din instalaţia de apă şi din instalaţia de aer condiţionat şi arată că din toate zonele de prelevare pe mediile de cultură s-au dezvoltat fungi.

De asemenea, în cărămida de la ATI ar fi prezente mai multe bacterii, unele dintre ele regăsindu-se în cele 13 dosare medicale ale pacienţilor din Colectiv care au fost internaţi la Spitalul de Arşi şi au murit.

Contactată de GSP, Primăria Sectorului 1, care administrează Secţia ATI a Spitalului de Arşi, a transmis lista lucrărilor care au fost făcute şi care includ operaţiuni precum dezafectare, desfacere, rostuirea zidăriei după decopertare, armarea zidăriilor, montare panouri din gips-carton, nefiind făcută nicio referire la decontaminare sau dezinfecţie.

Întrebaţi dacă a existat un control microbiologic în timpul lucrărilor, reprezentanţii Primăriei Sector 1 au arătat că „în data de 22 august 2016 laboratorul Spitalului de Arşi a recoltat probe microbiologice pentru control intern din pereţii secţiei ATI, iar tezultatele testelor de sanitaţie au fost conforme microbiologic, motiv pentru care nu s-au mai recoltat ulterior pentru analiză probe microbiologice”.

Reacţia fostului ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu

Fostul ministru al Sănărăţii, Vlad Voiculescu a transmis, luni, că Primăria Sectorului 1 îşi asumase igienizarea Secţiei ATI a Spitalului de Arşi astfel încât să existe garanţii majore de prevenţie a infecţiilor nosocomiale, însă primarul Tudorache s-ar fi concentrat mai mult pe campania electorală decât pe realizarea acestui obiectiv.

„Conform adresei nr. 4009 transmisă de Primăria Sectorului 1 în 23.08.2016, înregistrată la MInisterul Sănătăţii cu Nr. 52958 în 23.08.2016, următoarele lucrări erau prevăzute în mod obligatoriu:
1. decopertarea pereţilor şi a pardoselii şi curăţarea tavanelor;
2. igienizarea întregului spaţiu astfel încât să se obţină garanţii majore pentru desfăşurarea unui act medical de calitate şi pentru prevenţia infecţiilor nosocomiale;
3. realizarea unui tavan fals în care să fie mascate reţelele de instalaţii, inclusiv cele de gaze medicale;
4. verificarea reţelei electrice şi refacerea ei acolo unde este neconformă, montarea de lămpi etanşe încastrate în tavanul fals;
5. realizarea unui sistem de ventilaţii pentru saloane respectându-se ordinul Nr. 1500/2009;
6. montarea de uşi etanşe la blocul operator şi asigurarea unui sistem HVAC funcţional conform normativelor în vigoare pentru astfel de spaţii;
7. refacerea finisajelor cu utilizarea de finisaje interioare cu acreditări pentru astfel de spaţii medicale, realizarea de saloane cu un singur pat, nu mai mult de cinci saloane (căci spaţiul alocat nu permitea) cu uşi cu geam pentru a permite supravegherea facilă a pacientului”, a scris Vlad Voiculescu pe Facebook.

Fostul ministru al Sănătăţii mai susţine că primarul Sectorului 1 pare să fi fost mai interesat de campania electorală decât de lucrările de la Spitalul de Arşi.

„Concentrarea domnului primar Tudorache pare însă să fi fost mai degrabă pe campania electorală decât pe treaba pe care şi-o asumase în mod lăudabil/lăudat şi cât se poate de public”, a mai scris Vlad Voiculescu.

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti: Secţia de Terapie Intensivă de la Spitalul de Arşi nu a fost deschisă. Nu avem analize. Pereţii trebuie izolaţi cu materiale care nu permit dezvoltarea microbilor

Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti nu a primit nicio solicitare pentru o inspecţie epidemiologică la Spitalul de Arşi, Secţia de Terapie Intensivă nefiind deschisă, iar când va exista o astfel de cerere vor fi recoltate probe de peste tot, aşa cum prevede legea, dar, de regulă, pereţii se izolează cu materiale care nu permit dezvoltarea microbilor, a explicat pentru News.ro, şeful DSPMB, Cristina Pelin.

„Nu am primit nicio solicitare pentru un control epidemiologic la Spitalul de Arşi. Secţia de Anestezie Terapie Intensivă nu a fost deschisă. Când vom primi solicitarea vom face toate analizele aşa cum prevede legea. Vom recolta probe şi de pe pereţi şi de pe jos şi de pe instrumentar, de pe masă”, a spus directorul general al DSPMB, dr. Cristina Pelin.

Ea a explciat că pereţii trebuie trataţi cu anumite substanţe şi că sunt izolaţi cu produse speciale, care să nu permită dezvoltarea microbilor.

„Dacă există o suspiciune că ar exista microbi în pereţi, vom recolta probe şi de acolo. Dar la pereţi este important cu ce material au fost izolaţi, pentru că sunt materiale izolante care nu permit dezvoltarea microbilor”, a mai spus directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti.

Inspecţia pentru obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare în cazul Secţiei de Terapie Intensivă de la Spitalul de Arşi va urmări dacă sunt respectate circuitele, dacă sterilizarea şi dezinfecţia sunt efectuate corect, a precizat dr. Cristina Pelin.

„Vom analiza dacă sterilizarea şi dezinfecţia sunt efectuate corect. Vor fi recoltate probe de pe toate suprafeţele, din sală, de pe pereţi, de pe mese, de pe instrumentar, din aerul condiţionat, care acum este oprit. Probele vor fi analizate în laboratoare acreditate pentru aceste servicii”, a mai spus dr. Pelin.

La rândul lui, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arşi, dr. Adrian Stănculea, a spus că probele analizate până acum de unitatea sanitară sunt negative.

„Analizele pe care le-am făcut au avut rezultat negativ”, a spus Stănculea.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Câți români au votat până acum
Capital.ro
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să conducă pe șosele
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Harry și Meghan Markle au făcut marele anunț privind mariajul lor. Au pus capăt!
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Volodimir Zelenski discută posibilitatea încheierii războiului în Ucraina după alegerea lui Trump ca președinte al SUA
MediaFlux
ADEVĂRUL despre PENSII! Un MILION de ROMÂNI sunt AFECTAȚI DIRECT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy