Cimbrul, leacul bolilor respiratorii

Utilizat în medicina tradițională ca leac pentru migrene sau epilepsii, cimbrul este un remediu eficient și în tratarea bolilor respiratorii. Ceaiul are puterea de a inhiba bacteriile și virusurile și de a elibera căile respiratorii.
Romania TV
09 ian. 2017, 11:21
Cimbrul, leacul bolilor respiratorii

Virtuțile cimbrului sunt cunoscute încă din Antichitate. În Evul Mediu, uleiul volatil era folosit la tratarea ciumei, a holerei sau a frigurilor galbene, iar astăzi este utilizat pe scară largă pentru prevenirea infecțiilor tractului respirator. Cimbrul este una dintre cele mai puternice plante medicinale din lume, fiind utilă și în tratarea altor boli, nu doar a celor care țin de tractul respirator.

Există 3 tipuri de cimbru: cel de cultură (Thymus vulgaris) – cu proprietăți curative, cel de grădină (Satureja hortensis) – folosit ca și condiment și cimbrișorul (Thymus serpillum) – utilizat atât la prepararea mâncărurilor, cât și în tratarea unor afecțiuni. Deși proprietățile lor sunt foarte asemănătoare, cimbrul de cultură este cel mai des utilizat în tratamentele tradiționale. Cimbrul de cultură uscat conține un nivel ridicat de vitamine, minerale și uleiuri volatile cu valoare terapeutică.

Combate răceala, astmul și bronșita

– Pentru tratarea bronșitei și a răcelii în stare incipientă, cimbrul de cultură este planta pe care poți conta. Recomandată este tinctura, câte 1 linguriță de 4 ori pe zi, în cure de maximum 10-12 zile. Aceasta poate fi combinată cu tinctură de ciuboțica-cucului pentru rezultate și mai bune, în proporție de 2 la 1, doza recomandată fiind aceeași ca și în cazul cimbrului simplu.

În general, rezultatele încep să se vadă după primele zile. La nevoie, cimbrul poate fi administrat și sub formă de infuzie, preparată din 2 lingurițe de plantă uscată, la o cană de apă fierbinte. Are efect expectorant și descongestionant, ajutând la eliminarea mucusului.

Astmul, pneumonia și infecțiile respiratorii repetitive se tratează cu ulei volatil, câte 2-3 picături, diluate în 100 ml apă fierbinte. Lași la infuzat 5 minute. Acesta are efect antibiotic și ajută la dilatarea bronhiilor, ușurând respirația. Pentru rezultate optime, tratamentul trebuie urmat minimum 2 săptămâni, chiar dacă simptomele s-au ameliorat.

Tuse convulsivă sau productivă. Datorită proprietăților sale expectorante, bronhodilatatoare și calmante, cimbrul este mai indicat în tuse. Tratamentul este unul de lungă durată, de până la 4 săptămâni. Se fac infuzii cu pulbere de cimbru, de 3 ori pe zi, câte 1 linguriță la 1 cană de apă fierbinte, lăsată la infuzat 10 minute. Pentru întărirea imunității, este recomandat să faci și băi cu infuzie de cimbru. Pui câteva lingurițe într-o cană de apă fierbinte, acoperi și lași 10 minute, apoi torni infuzia în apa în care te speli.

Citeşte şi  Alimente, condimente şi ierburi care îţi curăţă natural sângele

Sub ce formă se poate administra

Infuzia se pregătește din 1-2 linguri de cimbru mărunțit la 1 cană de apă fierbinte. În funcție de afecțiunea ce urmează a fi tratată, aceasta se lasă la infuzat 5-10 minute, se strecoară și licoarea se consumă cât mai caldă posibil.

Pulbere. Se râșnește partea aeriana a plantei, uscată în prealabil, până se obține o pulbere foarte fină. Dat fiind că uleiurile volatile se evaporă foarte rapid, cimbrul astfel pregătit se păstrează maxim o săptămână, în recipiente de sticlă, închise ermetic. Se păstrează în locuri întunecate.

Tinctură. Se umple o sticlă cu flori de cimbru, fără a fi presate. Peste ele se toarnă alcool alimentar de 38-40°, până acoperă complet florile. Se leagă sticla la gură și se lasă la macerat 14 zile, la lumină, scuturând sticla zilnic. Când e gata, se stre­coară şi se pune în sticle închise la culoare. 

Uleiul volatil se obține doar prin procedee industriale, produsul fiind, însă, disponibil în toate magazinele naturiste și în majoritatea farmaciilor. Pentru a-l folosi intern, asigură-te că pe ambalaj este specificat „pentru uz intern”.

Atenție!

Supradozajul de cimbru, mai ales sub formă de ulei volatil, dă reacții adverse foarte puternice, de la vărsături, la convulsii, dureri abdominale puternice și chiar delir. De aceea, la copii, tratamentul cu cimbru se va administra doar la recomandarea specialistului.

Află ce proprietăți terapeutice are uleiul de cimbru

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Satul din România care a dispărut de pe hartă. Aici mai locuiesc doar 5 persoane, izolate de restul lumii. Casele încă frumoase au fost abandonate, la fel sfânta biserică. Nu mai există magazine, școală, totul e lăsat pradă naturii
Capital.ro
Amendă între 500 și 2.500 de lei pentru românii care au casă la curte. Proprietarii sunt obligați
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Eroul care a salvat omenirea de la un război nuclear. În câteva secunde a salvat miliarde de pământeni
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Vladimir Putin promulga legea pentru anularea datoriilor soldaților care luptă în Ucraina
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy