Giulio Occhionero, 45 de ani, și sora sa Francesca Maria Occhionero, 48 de ani, au fost arestați sub acuzațiile de furt de secrete de stat și atac cibernetic ilegal.
‘Au fost atacate zeci de mii de conturi bancare, printre ele conturi deținute de bancheri, oameni de afaceri și chiar câțiva cardinali de la Vatican’, a declarat pentru Reuters Roberto Di Legami, directorul unității de poliție cibernetică responsabile cu ancheta.
Giulio Occhionero, de profesie inginer în domeniul nuclear, a fost cel care a creat malware-ul care a infectat conturile de email și care i-a permis accesul la toată corespondența electronică, a explicat Di Legami.
Este probabil că Occhionero, care conduce o firmă de investiții denumită Westland Securities, a folosit email-urile ‘pentru a face investiții pe baza unor informații cu circulație restrânsă’, a mai arătat oficialul.
Potrivit mandatului de arestare, printre conturile infectate de malware se află cel al lui Mario Draghi de la Banca Italiei, al cărei guvernator acesta a fost anterior, și cel al lui Renzi din perioada în care era prim-ministru.
Occhionero — ‘ochi negru’ în limba italiană — și-a denumit soft-ul ‘Eye Pyramid’, cu referire la ochiul atotvăzător al lui Dumnezeu, așa cum este ilustrat pe reversul bancnotei americane.
Deși majoritatea atacurilor par să se fi concentrat pe conturi de email, există dovezi că italianul reușise să instaleze pe unele computere un așa-zis ‘keylogger’, un instrument de spionaj care îi permitea să vadă fiecare bătaie pe tastatură.
Potrivit materialului confiscat deja la Roma, au fost atacate circa 18.000 de conturi și au fost găsite în jur de 2.000 de parole de utilizator.
Ministrul culturii al Vaticanului, cardinalul Gianfranco Ravasi, s-a numărat și el printre victimele atacului cibernetic, la fel și fostul premier Mario Monti, căruia i-au fost sparte conturile de la Universitatea Bocconi, unde a lucrat, și de la Senat. Au mai fost vizate adrese de email ale unor importante cabinete de avocatură, firme de contabilitate, sindicate și chiar firme de recuperări de creanțe.
Conform lui Di Legami, circa ‘99%’ din date au fost stocate pe servere din SUA, ce au fost confiscate de Biroul Federal de Investigații (FBI), la solicitarea tribunalului din Roma. Analizarea informațiilor conținute va mai dura însă ceva timp, a indicat oficialul italian.