VW a transmis că discută cu autorităţile din Statele Unite aspectele acordului. Înţelegerea finală trebuie, însă, aprobată de managementul VW şi de consiliul de supraveghere.
VW susţine că a trasat planul pentru înţelegere cu autorităţile americane care include amenzi civile şi penale în valoare de 4,3 miliarde de dolari. Mai mult, compania trebuie să numească un aparat de control independent pentru următorii trei ani.
Amenzile în valoare de 4,3 miliarde de dolari înseamnă că costul total asociat scandalului Dieselgate a depăşit suma de 19,2 miliarde de dolari pe care compania a pus-o deoparte pentru a rezolva problema.
VW a fost deja de acord cu o înţelegere în valoare de 15 miliarde de dolari cu autorităţile de mediu şi proprietarii de maşini din Statele Unite.
Scandalul Dieselgate a izbucnit în septembrie 2015, când Agenţia de Protecţie a Mediului din Statele Unite (US Environmental Protection Agency – EPA) a descoperit că mai multe maşini VW vândute în ţară au instalat un software pe motoarele diesel care poate detecta când maşinile sunt testate şi poate ajusta performanţele pentru a îmbunătăţi rezultatele.
Producătorul german de maşini a recunoscut că a înşelat testele de emisii în Statele Unite şi în mai multe alte ţări din lume.
Luni, Biroul Federal pentru Investigaţii (Federal Bureau of Investigation – FBI) l-a arestat pe Oliver Schmidt, directorul executiv al Volkswagen AG, pentru acuzaţii de conspiraţie la fraudă.