ALERTĂ: De zece ori mai multe cazuri de gripă în 2016 faţă de 2015. Iată cum ne putem proteja împotriva bolii

Situaţia este alarmantă în ceea ce priveşte cazurile de gripă. Potrivit medicilor, în prezent poate fi vorba despre o epidemie. În anul 2016 s-au înregistrat de 10 ori mai multe îmbolnăviri faţă de anul 2015, informează România TV. Iată ce măsuri trebuie să luăm pentru a ne proteja împotriva gripei.
Filip Stan
11 ian. 2017, 15:36
ALERTĂ: De zece ori mai multe cazuri de gripă în 2016 faţă de 2015. Iată cum ne putem proteja împotriva bolii

Este o situaţie alarmantă în întreaga ţară, dar mai ales în Capitală, unde s-au înregistrat în ultima vreme tot mai multe cazuri de gripă şi viroze, potrivit datelor Centrului de Control al Bolilor Transmisibile.

Până acum, însă, Ministerul de Sănătate nu a tras un semnal de alarmă, având în vedere că medicii primesc în medie câte 100 de cazuri pe gardă. Totodată, au fost confirmate două decese, conform datelor Centrului de Control, şi un alt caz recent care s-a întâmplat la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

Datele arată că este vorba de zece ori mai multe cazuri de gripă în anul 2016 faţă de anul 2015. Mai exact, în 2015 se înregistrau 36 de cazuri, iar în 2016 au fost 326 de cazuri.

În Capitală au fost cele mai multe cazuri de gripă, înregistrându-se un număr de 80 de îmbolnăviri. Pe locul doi se află Constanţa, unde s-au înregistrat 32 de cazuri, iar pe locul trei se situează Iaşi cu 14 cazuri.

SFATURI care vă ajută să vă protejaţi împotriva gripei

În fiecare an gripa afectează între 5% si 15% din populație. Pentru majoritatea oamenilor, gripa este doar o experiență ușoară sau neplăcută, dar pentru unii poate duce la complicaţii, în special pentru persoanele din grupele la risc.

Grupele cu risc includ femei însărcinate, persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni medicale cronice, cum ar fi:

  • astmul bronșic și alte boli respiratorii;
  • diabetul zaharat și alte boli endocrine;
  • boli de inimă;
  • boli de rinichi;
  • boli de ficat;
  • boli metabolice;
  • boli neurologice;
  • obezitate;

Este important să urmați recomandările medicului dumneavoastră pentru a evita complicațiile grave legate de gripă, în special dacă faceți parte din categoria persoanelor cu risc.

Care sunt simptomele?

Gripa sezoniera este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și uneori plămâni). Cu toate că unele infecții pot fi foarte ușoare, persoanele bolnave de gripă au unele sau toate dintre următoarele simptome: febră, durere de gât, secreții nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare.

Puteti recunoaște o viroză respiratorie alta decât gripa, dupa debutul mai lent al bolii (începe ușor cu usturimi în gat, nas înfundat, dureri de cap) cât și după evoluția mai ușoară a bolii.

Aceste forme de viroze respiratorii (răceala) sunt cauzate de alte virusuri respiratorii (adenovirus, virus sincițial re spirator, virusuri paragripale etc.):

Complicațiile gripei pot include pneumonie, infecții ale urechii, infecții ale sinusurilor, deshidratare și agravarea afecțiunilor medicale cronice existente, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, astm sau diabet. La persoanele în vârstă, gripa poate provoca, uneori, și/sau agrava anumite afecțiuni cardiace, care ar putea duce apoi la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Cum pot să mă îmbolnăvesc?

Gripa se raspândește de la o persoană la alta:

• Prin contactul direct prin picăturile de la o persoană infectată, împrăştiate prin tuse sau strănut.
• Prin contactul indirect, atunci când picături sau secrețiile din nas sau gât se depun pe suprafețe, cum ar fi mâinile. De acolo, virusul poate fi transferat către alte persoane care apoi își ating fața.

Cum mă protejez împotriva gripei?

• Vaccinați-vă înainte de a începe sezonul de gripă

Vaccinarea în fiecare toamnă reduce foarte mult riscul de îmbolnăvire. Eficacitatea vaccinului poate varia de la an la an, în funcție de tipurile de virusuri circulante în fiecare sezon. Vaccinul antigripal nu conține virusuri gripale vii. Acest lucru înseamnă că vaccinul nu poate provoca gripă sau alte infecții.

Pentru a limita răspândirea gripei dar și a altor viroze respiratorii este necesar să luați și următoarele măsuri preventive:

• Spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun.
• Acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel atunci când strănutați.
• Apoi acoperiți și aruncați șervețel folosit. Nu reutilizați batiste sau șervețele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii
pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate.
• Dacă nu aveți un șervețel disponibil: Stranutați acoperindu-vă în totalitate nasul și gura cu brațul.
• Stați acasă când sunteți bolnav.

Dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medical.

Vaccinarea trebuie în mod ideal, efectuată în fiecare an începând de la mijlocul toamnei. În funcție de tipul de virus care circulă în fiecare an, sezonul de gripă în general durează din octombrie până în luna mai. Virusurile gripale sunt în continuă schimbare și nu este neobișnuit să apară în fiecare an noi virusurile gripale.

Citeşte şi Focar de viroze respiratorii în Bucureşti. Zeci de copii au ajuns la spital

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Fabrica mare din România care concurează cu cele din Europa. Producția e una impresionantă și se lucrează după cele mai înalte standarde
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. George Simion a dat vestea despre alegerile prezidențiale din 2025
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Poți rămâne fără bani pe card. Alertă pentru clienții BRD, BCR și BT
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat finalul. Mesaj pentru toată România: După 35 de ani (VIDEO)
StirileBZI
Anunţ important pentru 4,6 milioane de pensionari! A fost o majorare de 6,4%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Noul premier și Guvernul vor fi anunțate azi de președintele Klaus Iohannis
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!