„În cadrul operațiunii ‘Atlantic Resolve’ există forțe americane care revin în Europa, iar acesta un răspuns la ceea ce face Rusia”, a declarat oficialul NATO, pentru agenția baltică de presă BNS.
Joi, un convoi de vehicule blindate și soldați americani a trecut frontiera poloneză dinspre Germania în cadrul unei desfășurări de forțe ale NATO în Polonia, ca urmare a deciziei luate anul trecut de Alianța Nord-Atlantică în vederea consolidării flancului său estic, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia.
‘Doresc să afirm că desfășurarea unei brigăzi de 3.500 de militari, 87 de tancuri și 144 de vehicule blindate Bradley este proporțională și măsurată’, a declarat Rose Gottemoeller, subliniind că măsura este una de ‘disuasiune și de apărare’.
Prezența prin rotație a acestei brigăzi în Europa de Est — în Polonia, țările baltice, Ungaria, România și Bulgaria — a iritat profund Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, calificând-o drept ‘o amenințare’ pentru Rusia.
Potrivit lui Rose Gottemoeller, există ‘posibilități legitime pentru un viitor dialog’ între NATO și Rusia, însă Alianța trebuie ‘să fie foarte clară’ în ce privește reducerea riscurilor pe flancul său estic.
Conform agenției Xinhua, Rose Gottemoeller participă în Lituania la o reuniune informală deschisă joi în stațiunea Trakai și la care sunt prezenți aproape 100 de politicieni și diplomați de rang înalt, precum și experți în securitate din peste 20 de țări. Evenimentul, ajuns la a zece ediție, are loc în mod tradițional cu ușile închise.
Prezent la aceeași reuniune, generalul american în retragere Philip Breedlove, fost comandant suprem al forțelor NATO în Europa, a declarat pentru AFP că dialogul cu Rusia va fi ‘inevitabil’ după intrarea în funcție a lui Donald Trump, ex-responsabilul recomandând avansarea ‘cu pași mărunți’.
Potrivit unui comunicat emis joi de Ministerul de Externe de la Vilnius, la Trakai urmau să fie discutate provocările de securitate cu care se confruntă în prezent statele NATO, precum și deciziile adoptate la summitul de la Varșovia din 2016 cu privire la consolidarea capacităților de apărare în flancul estic. O altă temă de discuție viza ‘situația de după alegerile prezidențiale din SUA’, conform Ministerului lituanian al Apărării.