Cum poţi primi despăgubiri din partea operatorului aerian dacă zborul tău întârzie sau este anulat

Normele europene prevăd o serie de drepturi pentru pasagerii companiilor aeriene cărora li se refuză îmbarcarea, le întârzie zborul sau li se anulează cursa. Astfel, toți cetățenii europeni cărora le sunt date peste cap planurile de călătorie trebuie să beneficieze de asistență, dar și de despăgubiri financiare, în eventualitatea refuzului la îmbarcare, a anulării sau întârzierii prelungite a zborurilor.
Alina Costache
15 ian. 2017, 10:13
Cum poţi primi despăgubiri din partea operatorului aerian dacă zborul tău întârzie sau este anulat

Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului nr. 261/2004 prevede că pasagerii care pleacă din sau către UE trebuie să primească despăgubiri sau asistență din partea operatorilor aerieni în cazul întârzierii prelungite sau la anularea zborului. Acestea se acordă inclusiv pentru zborurile efectuate de pe aeroporturi din afara Uniunii Europene cu condiția ca operatorul aerian să fie autorizat într-o țară europeană.

Valoarea minimă a despăgubirii este în valoare de 250 de euro și se acordă pentru toate zborurile de 1.500 km sau mai puțin (tip A).

Pentru toate zborurile în UE de peste 1.500 kilometri și pentru toate cursele aeriene cuprinse între 1.500 și 3.500 kilometri se acordă o compensație de 400 de euro (tip B).

În cazul zborurilor din afara UE ce depășesc 3.500 de kilometri (tip C), despăgubirea ajunge la 600 de euro.

Aceste despăgubiri se acordă, pe lângă costul biletului, în cazul refuzului la îmbarcare sau atunci când zborul este anulat fără ca pasagerii să fie anunțați din timp și să li se ofere variante alternative de zbor.
Advertisment

Compensația se achită în numerar, prin transfer bancar electronic, ordin de plată bancar sau cec bancar. Dacă pasagerul își exprimă acordul în scris, despăgubirea se poate oferi și sub formă de bonuri de călătorie și/sau alte servicii.

Regulamentul se aplică tuturor operatorilor aerieni licențiați, fie că sunt companii de linie sau low-cost, însă trebuie îndeplinite anumite condiții.

Ce drepturi au pasagerii când zborurile întârzie sau sunt anulate

Pentru zborurile care întârzie cel puțin cinci ore, pasagerii au dreptul să li se ofere, în termen de șapte zile, rambursarea întregului cost al biletului, la prețul de achiziție pentru partea sau părțile de călătorie neefectuate și pentru partea sau părțile deja efectuate, dacă zborul devine inutil în raport cu planul de călătorie inițial al acestora, împreună cu, dacă este cazul, un zbor de retur la punctul de plecare inițial, cât mai repede posibil.

În cazul anulării, compania aeriană trebuie să le ofere clienților posibilitatea alegerii între rambursarea costului biletului în termen de șapte zile sau redirecționarea, în condiții de transport comparabile, spre destinația finală, și să le asigure asistența necesară.

„Puteți solicita rambursarea prețului total al biletului pentru partea de călătorie neefectuată sau redirecționare în cel mai scurt timp. Costul biletului trebuie rambursat în 7 zile de la anularea zborului. Plata unei despăgubiri depinde de motivul pentru care a fost anulat zborul, dar normele UE nu prevăd un termen-limită pentru efectuarea acesteia”, se precizează pe Site-ul „Europa ta”, creat pentru a-i ajuta pe cetățenii UE să își desfăşoare activităţile în alte ţări europene evitând birocraţia şi eventualele probleme.

În ceea ce privește asistența pasagerilor, aceasta se acordă dacă zborul întârzie față de ora de plecare mai mult de:

2 ore, în cazul zborurilor de mai puţin de 1.500 de kilometri;
3 ore, în cazul tuturor zborurilor în interiorul UE de peste 1.500 de km şi al oricăror altor zboruri cuprinse între 1.500 şi 3.500 de km;
4 ore, în cazul zborurilor din afara UE ce depășesc 3.500 de kilometri.

Asistența în aeroport constă în:

acordarea de mese și băuturi răcoritoare, direct proporționale cu timpul de așteptare;
cazare hotelieră – dacă este necesară o ședere de una sau mai multe nopți sau în cazul în care este necesară o ședere suplimentară față de cea prevăzută de pasager;
transportul dintre aeroport și locul cazării;
dreptul la două apeluri telefonice gratuite și de a trimite gratuit mesaje prin telex, fax sau e-mail.

Când nu se acordă despăgubiri

Operatorii de transport aerieni nu sunt obligați să acorde pasagerilor compensații financiare dacă anularea curselor este cauzată de circumstanțe extraordinare care nu au putut fi evitate în pofida adoptării tuturor măsurilor posibile. Astfel, ei sunt exonerați de la plata despăgubirilor dacă zborurile sunt afectate de condițiile meteo nefavorabile (ninsoare abundentă, vânt sau viscol, ceață densă etc), însă trebuie să ofere totuși o altă soluție (rambursare sau redirecționare) și asistență (mese și/sau cazare) pe durata așteptării unui alt mijloc de transport.

Compensațiile nu se acordă nici atunci când companiile îi informează pe pasageri cu cel puțin două săptămâni înainte de plecare că zborul a fost anulat, ori dacă anularea a fost anunțată într-un interval de 7-14 zile înainte de plecare și li s-a pus la dispoziție o redirecționare care să le permită plecarea cu cel mult două ore înainte de ora stabilită inițial, astfel încât călătorii să ajungă la destinația finală în mai puțin de patru ore după ora de sosire prevăzută inițial.

De asemenea, despăgubirea nu se oferă nici dacă pasagerii sunt informați despre anulare cu mai puțin de șapte zile înainte de ora de plecare prevăzută și li se oferă o redirecționare ca să plece cel târziu cu o oră înainte de ora de plecare prevăzută și să ajungă la destinație în mai puțin de două ore după ora de sosire prevăzută inițial.

Totusi, călătorii au dreptul la compensații mai mici cu 50%, chiar dacă beneficiază de rambursare sau redirecționare, dacă operatorul de transport aerian oferă redirecționarea spre destinația finală cu un zbor alternativ, a cărui oră de sosire nu depășește ora de sosire a zborului inițial cu două ore, în cazul zborurilor de tip A, cu trei ore în cazul zborurilor de tip B și cu patru ore pentru cele de tip C.

Citeşte şi Topul celor mai proaste companii aeriene. Ce companii întârzie cel mai mult

 

DailyBusiness
Dani Oțil dă lovitura cu o nouă afacere, în 2025. Cât costă un abonament la studioul său de yoga și pilates
Spynews
Rețetă de burgeri din cartofi și cașcaval. Alternativa perfectă pentru înlocuirea cărnii
Bzi.ro
Andra a avut parte de o surpriză neașteptată în Canada! Ce a făcut un mare campion
Fanatik.ro
Tezaurul descoperit la malul Mării Negre. Aceasta este necropola care a uluit Europa
Capital.ro
Moscova, la picioarele lui Călin Georgescu. Decizia șefului serviciilor de informații ruse
Playtech.ro
Oraşul din România care nu se mai opreşte din dezvoltare. A luat un avânt serios în....
DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Adevarul
Moscova înoată în fecale. Locuitorii cer disperați ajutorul șefului de la Kremlin: „Dragă Vladimir Vladimirovici, toate speranțele noastre sunt în tine!”
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
10 fructe bogate în fibre, care te ajută să slăbești. Ce alte beneficii au pentru sănătate
Spynews
De ce nu ar putea Mihai Petre să fie concurent la Te cunosc de undeva! Juratul a dezvăluit ce frici ar avea: ”Nu mă simt stăpân”
Evz.ro
Escrocheria care a împânzit WhatsApp. Nu dați click
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
kanald.ro
Ajutorul de deces crește în 2025! Cât vor ajunge să primească românii asigurați
Cancan.ro
Mihai Bendeac, la Antena 1 în 2025. Asta e știrea anului în mass-media: „Creier, bă, creier”
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Udrea și Băsescu au înlemnit. Anunțul care îi îngroapă definitiv. Totul s-a terminat acum
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Vicecampioana olimpică și-a arătat tatuajele și piercing-ul dintr-o zonă delicată
stirilekanald.ro
Cum s-a petrecut, de fapt, tragedia din Mureș? Surioarele de 2 și 3 ani, care au căzut în apa înghețată a unui bazin de acumulare, au murit la spital
substantial.ro
John Bolton denunță strategia lui Trump față de Rusia
MediaFlux
RUSIA, în CULMEA FERICIRII după decizia lui TRUMP! Lovitură majoră pentru UE și UCRAINA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine a pierdut un cangur alb în București?