Localnicii din comuna călărăşeană Curcani, unde duminică au fost reluate alegerile locale, au mers la urne încă de la primele ore ale dimineţii şi au stat la coadă să voteze. Votul a început la ora 7.00, iar organizatorii scrutinului au aşezat garduri pe aleile care fac legătura între şoseaua principală şi intrările în secţiile de vot pentru a evita posibilitatea ca oamenii să se împrăştie în curtea şcolii, aşa cum s-a întîmplat în urmă cu două săptămâni.
În Curcani, mai mulţi poliţişti şi jandarmi au fost prezenţi pentru a asigura paza şi ordinea la alegeri. În comuna Curcani sunt patru candidaţi la funcţia de primar şi 4.200 de persoane cu drept de vot.
În Mangalia erau aşteptaţi la urne aproape 36.000 de alegători. Procesul electoral a fost reluat pentru că în data de 10 iunie în unele secţii oamenii şi-au exprimat opţiunea electorală şi după ora 21.00, ora închiderii urnelor. La câteva ore de la începerea votului au apărut şi primele incidente. O femeie a reclamat că atunci când a mers să voteze a constatat că pe listele electorale apărea că îşi exercitase dreptul de vot. Femeia i-a sesizat pe poliţiştii din localitate, care au început cercetările pentru a stabili cum s-a ajuns la această situaţie.
UNDE SUNT ORGANIZATE ALEGERI ÎN 24 IUNIE
Pentru funcţia de primar au fost organizate alegeri în localităţile Moeciu (judeţul Dâmboviţa), Răsmireşti (judeţul Teleorman) şi Târnova (judeţul Arad).
De asemenea, Biroul Electoral Central a mai decis repetarea alegerilor atât pentru postul de primar, cât şi pentru Consiliul Local în localităţile Curcani (judeţul Călăraşi) şi Mangalia (judeţul Constanţa).
În comuna Curcani, Alianţa Popular Creştină a sesizat BEC despre existenţa fraudei electorale și a solicitat anularea alegerilor din această circumscripţie. De asemenea, Eugen Marian Enciu, candidat la funcţia de primar al comunei Curcani din Partea PP-DD a adus, de asemene, la cunoștința BEC, că au existat nereguli în desfăşurarea procesului de votare.
În comuna Moeciu, preşedintele PNL – Organizaţia judeţeană Braşov, Aristotel Adrian, a solicitat BEC anularea alegerilor din această cirsumscripţie.
În Mangalia, judeţul Constanţa, PSD – Organizaţia Judeţeană Constanţa a solicitat anularea scrutinului din 10 iunie şi repetarea alegerilor.
În localitatea Târnova (jud. Arad), PDL a solicitat anularea alegerilor pe motiv că procesele verbale au avut corecturi, la o secţie de votare s-a deschis urna specială şi buletinele de vot au fost puse într-un sac nesigilat, dar şi pentru că votarea s-a prelungit după ora 21.00 pentru că erau 30 de persoane care nu au ajuns să voteze.
În Răsmireşti, judeţul Teleorman, Alianţa pentru Teleorman a contestat la BEC rezultatul alegerilor pe motiv că au fost şase voturi în plus faţă de numărul alegătorilor de pe lista. Candidatul USL a câştigat la o diferenţă de patru voturi.
În acelaşi timp, în circumscripţia Mireşu Mare din Maramureş s-a organizat turul doi al alegerilor, fiind situaţie de balotaj.
La alegerile din 10 iunie Uniunea Social Liberală (USL) a obţinut cele mai multe mandate pentru funcţia de primar la alegerile locale: 1.322, adică 41,57% din voturi, fiind urmată de PDL cu 498 de mandate (15,66%) şi PSD cu 378 de mandate (11,88%), potrivit datelor finale după centralizarea proceselor verbale din toate cele 3.186 de circumscripţii electorale.
Pentru şefia consiliilor judeţene, USL a primit 36 de mandate cu 87,8%, UDMR are două mandate cu 4,87%, Alianţa Electorală Populară Progresistă Europeană Liberală a obţinut un mandat – 2,43%, Mişcarea Creştin Liberală – un mandat, cu 2,43% şi PDL – un mandat, cu 2,43%.
La consiliile judeţene, USL a obţinut 723 mandate cu 54,03%, PDL are 212 mandate cu 15,84% şi PP-DD a obţinut 134 mandate cu 10,01%.