Parlamentul a aprobat ancheta parlamentară privind rectificările bugetare din 2016 ale Guvernului Cioloş

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a aprobat, în ședința de luni, proiectul de hotărâre privind efectuarea de către comisiile pentru buget reunite a unei anchete parlamentare pentru verificarea condițiilor în care s-au realizat rectificările bugetului de stat din lunile august și noiembrie 2016.
Filip Stan
16 ian. 2017, 14:12
Parlamentul a aprobat ancheta parlamentară privind rectificările bugetare din 2016 ale Guvernului Cioloş

UPDATE Proiectul a fost aprobat cu 248 de voturi pentru și 102 împotrivă.

Potrivit proiectului consultat de Agerpres, comisiile pentru buget-finanțe din cele două Camere ale Parlamentului vor trebui să identifice răspunsurile la mai multe întrebări, printre care: ‘Care este modul în care s-au constituit veniturile potențiale pentru a se putea efectua o rectificare pozitivă?’, ‘Care sunt instituțiile statului care au făcut previziuni asupra acestor venituri și care a fost nivelul propus al veniturilor de către fiecare instituție în parte?’, ‘Cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat la data de 31.12.2016?’, ‘Cât au fost estimate veniturile totale ale bugetului general consolidat la momentul construcției bugetului pentru anul 2016?’.

PNL, PMP şi USR au anunţat că nu susţin acest demers.

„Deputaţii PMP nu vor vota înfiinţarea unei comisii parlamentare pentru a analiza aşa-zisa gaură de 10 miliarde de lei în bugetul de stat pe anul 2016. Mai mult, deputaţii PMP îi cer preşedintelui Camerei Deputaţilor, domnul Liviu Dragnea, să precizeze public următoarele: a solicitat un punct de vedere oficial Ministerului Finanţelor Publice pe această temă şi, dacă da, care este acesta? A solicitat un punct de vedere oficial Corpului de Control al Prim-Ministrului pe această temă şi, dacă da, care este acesta? A solicitat un punct de vedere oficial Curţii de Conturi pe această temă şi, dacă da, care este acesta? În cazul în care aceste demersuri nu au fost făcute, grupul parlamentar al PMP îi solicită dlui Liviu Dragnea să ceară de urgenţă celor 3 instituţii menţionate mai sus punctele de vedere privind această situaţie şi să prezinte Parlamentului răspunsurile primite. Abia apoi Parlamentul va putea decide în cunoştinţă de cauză”, a transmis PMP prin intermediul unui comunicat de presă.

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a precizat că PNL respinge această anchetă întrucât aceasta nu are alt obiectiv decât să amâne momentul în care PSD va trebui să dea explicaţii publice în legătură cu realizarea unui ”program irealizabil”.

„Ni se propune să anchetăm o prognoză, o estimare probabilă a unor valorii viitoare, cu parametri incerţi. Ni se cere să anchetăm ceva ce prin natura lui e incert. Nu vedem logica – cum s-ar face o anchetă a ceva ce nu există?”, a spus Predoiu.

El l-a întrebat retoric pe liderul PSD, Liviu Dragnea, care a propus constituirea acestei comisii de anchetă, dacă nu era chiar el cel care a ”presat” Guvernul Cioloş să facă rectificări bugetare pozitive, argumentând la acel moment că Executivul are bani, dar nu-i cheltuie.

„De ce nu anchetaţi situaţii similare – nerealizarea de către Guvernul PSD a prognozei de venituri, ratarea unei autostrăzi? (…) Sper că nu ne veţi propune pe viitor să anchetăm şi prognoza meteo”, a adăugat Predoiu.

Viceliderul grupului USR, Cristian Seidler, a precizat că nu există nicio ”gaură” în buget şi că, cel mai probabil, cei care cer această anchetă se referă la un deficit care, oricum, este mai mic decât cel previzionat.

„Comisiile de anchetă sunt politice. E o mascaradă pentru a masca faptul că PSD a venit cu promisiuni nerealiste, cu venituri supraestimate, iar acum nu are cum să le ţină sub control”, a spus reprezentantul USR.

„Am simţit nevoia să intervin pentru că, pe de o parte, s-a tot făcut apel la mine, şi pe de altă parte am văzut şi am auzit e cineva care chiar nu înţelege absolut deloc ce înseamnă buget, ce însemană deficit, ce înseamnă gaură sau negaură”, a replicat şi preşedintele Camerei, liderul PSD Liviu Dragnea.

El a reiterat apoi faptul că această anchetă vizează două apecte: de ce veniturile au început să scadă ”vertiginos” de la mijlocul anului 2016 şi de ce, în aceste condiţii, Guvernul a evaluat că va avea venituri mai mari la finalul anului, care să permită rectificare pozitivă.

Fostul premier Dacian Cioloş a spus luni că în bugetul anului 2016 nu există nicio „gaură”, deficitul înregistrat la finele anului a fost de 2,6%, mai mic decât cel estimat iniţial de 2,8%, iar nivelul veniturilor fiscale a fost cel programat în ciuda reducerii TVA şi a impozitului pe dividende.

 

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat, luni, hotărârea privind transmiterea către Curtea de Conturi a unei solicitări privind efectuarea unei anchete cu privire la rectificările bugetare din 2016 făcute de către Guvernul Cioloş, raportul urmând să fie depus până pe 15 februarie.

Iniţial, termenul pentru raport era 1 februarie, însă liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a solicitat două săptămâni suplimentare, cererea fiind aprobată de plen, potrivit News.ro.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat, luni, o scrisoare a preşedintelui Liviu Dragnea, cu un număr de 15 întrebări, prin care se solicită Curţii de Conturi efectuarea “de urgenţă” a unei anchete cu privire la rectificarea bugetului de stat pe 2016 şi “mai ales asupra nivelurilor cheltuielilor şi veniturilor care au fost avute în vedere”, a declarat secretarul Camerei Marcel Ciolacu.

Aspectele care vor fi urmărite în cadrul controlului Curţii de Conturi sunt: “cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat la 31.12.2016; cât au fost estimate veniturile totale ale bugetului general consolidat la momentul construcţiei bugetului pe anul 2016, cât au fost estimate veniturile totale ale bugetului general consolidat la 10 august – prima rectificare; cât au fost realizate veniturile totale ale bugetului general consolidat la 30 iunie primul semestru; cât au fost estimate veniturile totale ale bugetului total consolidat la 23 noiembrie –  cea de-a doua rectificare; cât au fost estimate veniturile totale ale bugetului total consolidat la 30 septembrie, după trei trimestre, cât au fost estimate veniturile totale ale bugetului total consolidat în luna decembrie 2016, care a fost media veniturilor totale ale bugetului  general consolidat pe primele 11 luni ale anului”.

În scrisoarea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, mai figurează următoarele întrebări adresate Curţii de Conturi: “cu cât au fost mai mici veniturile totale ale bugetului general consolidat în decembrie 2016 faţă de decembrie 2015; care sunt motivele pentru care nu au fost estimate corect veniturile totale ale bugetului general consolidat  la prima şi la a doua rectificare; cât este venitul nerealizat la 31.12.2016 din sumele de la Uniunea Europeană – , exerciţiul financiar 2014 – 2029, comparativ cu sumele de la Uniunea Europeană 2014-2020 estimate la 23 noiembrie data celei de-a doua rectificări; care sunt sumele rămase necheltuite atât din bugetul propriu, cât şi din fonduri europene pe fiecare minister în parte (raportarea se va face la cheltuielile care ar fi trebuit să fie făcute conform rectificării din 23 noiembrie); care sunt investiţiile, programele care au fost bugetate, dar nu au fost realizate pe fiecare minister în parte; care sunt motivele nerealizării investiţiilor, programelor de către ministere (se va prezenta o situaţie pentru fiecare investiţie  program în parte; care este suma care a rămas necheltuită la sfârşitul 2016 la capitolul cheltuieli de personal”. 

Fostul premier Dacian Cioloș susține că nu există nicio gaură în bugetul pe 2016, această idee fiind, în opinia sa, „o fumigenă” a celor care caută scuze că nu pot realiza promisiunile pe care PSD și ALDE le-au făcut în campania electorală.

Citeşte şi: Dacian Cioloş: Gaura în buget este o „fumigenă”. Am guvernat cu responsabilitate şi prudenţă

Spynews
Dacă stai la bloc, trebuie să știi că nu mai plătești această taxă
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
El e românul din Teleorman care și-a transformat curtea într-un paradis exotic. Are bananieri, dar și palmieri, iar locul arată incredibil
Capital.ro
Proprietarii de locuințe vor plăti ÎN PLUS. Obligația e trecută direct în lege
Playtech.ro
Se schimbă vremea în România. Vin ploile și vijeliile. Meterologii au emis cod galben
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Marea provocare a noii magistrale de mare viteză. Cum s-a lucrat la tunelurile feroviare de pe valea Mureșului VIDEO
Spynews
3 trucuri prin care să te răcorești pe timp de caniculă, fără aer condiționat. Puțini oameni știu că aceste sfaturi chiar funcționează
Spynews
Natura se dezlănțuie! Pe lângă codul roșu de caniculă, meteorologii anunță furtuni puternice cu grindină. Care sunt zonele vizate | FOTO
Evz.ro
De ce-și ascund, de fapt, împăcarea Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Mireasa lui Ianis Hagi a luat microfonul de la Pavel Bartoș și a descris în 7 cuvinte ce înseamnă pentru ea nunta cu fiul lui Gică Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Cât a plătit Elena, soția lui Ianis Hagi, pentru rochia de mireasă? Preţ ameţitor pentru ţinuta făcută din dantelă 3D
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Țeapa pe care riscă să o ia românii care merg la mare în Bulgaria! Riscă amenzi usturătoare dacă nu fac acest lucru
Capital.ro
Cutremur total în Europa. Ungurii au dat cărțile pe față: Va crește radical
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. S-a lăsat de bătăi în cușcă pentru a face avere din imaginile cu ea dezbrăcată
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Diana Șoșoacă: Prima transmiune live în Parlamentul European
MediaFlux
UCRAINA ATACĂ RUSIA! NATO și-a dat ACORDUL
Shtiu.ro
Cum e mai bine să procedăm în zile caniculare? Ținem geamul închis sau deschis?