Iordache: Trebuie să accelerăm legile justiţiei aflate acum în dezbatere la CSM şi care prevăd răspunderea magistraţilor

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat marţi că sunt mai multe persoane care solicită o lege a răspunderii magistraţilor, astfel că trebuie accelerate legile justiţiei care sunt acum în dezbatere la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi care prevăd răspunderea magistraţilor.
Filip Stan
17 ian. 2017, 08:51
Iordache: Trebuie să accelerăm legile justiţiei aflate acum în dezbatere la CSM şi care prevăd răspunderea magistraţilor

„Şi astăzi, şi ieri am avut protestatari la Minister, oameni care solicită o astfel de lege (a răspunderii magistraţilor, n.r.), de aceea am şi venit mai devreme. Din punctul meu de vedere, trebuie să accelerăm legile justiţiei care sunt acum în dezbatere la Consiliul Superior al Magistraturii, iar în legile justiţiei se prevede răspunderea magistraţilor”, a spus Florin Iordache la intrarea în sediul CSM, unde a venit pentru a participa la şedinţa plenului.

Ministrul Justiţiei a precizat că, în momentul în care asociaţiile profesionale şi CSM vor susţine aceste legi, ele vor intra în discuţia Guvern şi apoi la Parlament, astfel încât cei interesaţi să poată avea un punct de vedere vizavi de preverile acestora

În ce priveşte modificările şi completările codurilor penal şi de procedură penală, Iordache a spus că Ministerul Justiţiei lucrează numai pe acele articole sau prevederi despre care, în urma discuţiilor şi dezbaterilor, s-a constatat că nu concordă cu legislaţia actuală.

Ministrul Justiţiei a declarat, la prima şedinţă a noului CSM, că este necesară o lege a răspunderii magistraţilor, iar aceasta ar putea intra în dezbaterea Parlamentului cel târziu în februarie, după ce va avea discuţii cu reprezentanţii sistemului judiciar. Florin Iordache invoca în sprijinul demersului său legea europeană a răspunderii magistraţilor.

Florin Iordache a anunţat, în 9 ianuarie, după întâlnirea cu şefii Parchetelor, că a hotărât înfiinţarea unui comisii interministeriale care să elimine prevederile neconforme şi contradictorii care ar apărea în foarte multe legi.  Iordache a precizat că inclusiv dispoziţii din Codul penal şi Codul de procedură penală nu sunt puse în concordanţă cu deciziile Curţii Constituţionale.

În 12 ianuarie, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, a prezentat punctul de vedere al CSM privind legea răspunderii magistraţilor, arătând că aceasta nu este oportună din moment ce puterile legislativă şi executivă nu au o lege a răspunderii demnitarilor.

„Independenţa justiţiei reprezintă o componentă esenţială a statului de drept, în care cele trei puteri, legislativă, executivă şi judecătorească, trebuie să fie într-un permanent echilibru. Consiliul subliniază că legislaţia actuală reglementează răspunderea magistraţilor sub o triplă formă: disciplinară, penală şi civilă. Nu este necesară adoptarea altor dispoziţii legale privind acest aspect. O altă reglementare care nu-şi găseşte corespondentul în forme similare de răspundere a membrilor celorlalte două puteri în stat, cea legislativă şi cea executivă, reprezintă în sine o perturbare a echilibrului dintre acestea, cu grave consecinţe pentru bună funcţionare a societăţii”, potrivit punctului de vedere al CSM.

În opinia membrilor CSM, sistemul judiciar a dovedit de-a lungul timpului că are capacitatea de a autoregla, inclusiv prin sancţionare sub cele trei forme a magistraţilor, fiind de altfel şi singura dintre cele trei puteri care are reglementată o formă a răspunderii materiale.

„Consiliul Superior al Magistraturii, la rândul său, îşi asumă identificarea, soluţionarea şi sancţionarea cu fermitate a situaţiilor de încălcare a legii de către magistraţi”, a mai arătat CSM.

Preşedintele instanţei supreme, Cristina Tracea, a susţinut că este de acord cu îmbunătăţirea legii răspunderii magistraţilor doar dacă se propune o lege a răspunderii parlamentarilor şi una a răspunderii Guvernului.

„Eu, personal, nu am nimic împotriva unei legi a răspunderii magistraţilor, dacă este necesar poate fi îmbunătăţită, dar în limita dispoziţiilor constituţionale. Dar, în acelaşi timp, nu pot să nu remarc faptul că, aşa cum există o lege a răspunderii magistraţilor, trebuie să existe o lege a răspunderii Legislativului şi o lege a răspunderii Executivului. În ultimă instanţă, judecătorii nu fac altceva decât să aplice legi pe care Parlamentul le aprobă. Dacă legea nu e suficient de clară sau de previzibilă, desigur, aplicarea legii va fi în consecinţă”, a spus Cristina Tracea.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, consideră că în acest moment răspunderea magistraţilor este reglementată atât în Constituţie, cât şi în alte legi şi nu este nicio urgenţă pentru modificarea ei. 

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, susţine că în prezent există în legislaţie instituită răspunderea magistraţilor în activitate, iar aceasta se aplică, astfel că în acest moment nu trebuie făcute modificări printr-un proiect de lege.

„Dispoziţii legale sunt acum în concordanţă cu legislaţia europeană, din punctul meu de vedere nu trebuie modificate, sunt suficiente garanţii că atunci când un magistrat nu-şi îndeplineşte cu bună-credinţă atribuţiile de serviciu, poate fi sancţionat disciplinat, penal sau chiar şi prin răspunderea directă cu patriomoniul persaonal. Deci, din perspectiva mea, această lege nu trebuie modificată. Dacă apare un proiect de lege, va trebui să vedem în ce sens se modifică”, a spus Kovesi.

Fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună declara, la predarea mandatului, că a lăsat noului Guvern pachetul de legi ale justiţiei, pregătit de CSM, consultat cu magistraţii, ca să îl adopte şi să îl depună în Parlament. 

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Permisul de conducere obligatoriu pentru a conduce un triciclu. E lege în România
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
ȘOCANT! Criminalul din Vaslui, care și-a băgat victima în valiză, a mai comis o crima. Audierile au scos la iveală detalii macabre
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Joe Biden se simte bine după infectarea cu Covid-19, conform medicului de la Casa Albă
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'