Theresa May a anunţat că Marea Britanie nu va rămâne membru cu drepturi depline al uniunii vamele a UE şi a adăugat faptul că Marea Britanie doreşte negocierea unor acorduri comerciale cu restul statelor lumii.
Premierul a sugerat că statul britanic ar prefera să păstreze o formă de „membru asociat” al uniunii, limitând creşterea birocraţiei în cadrul activităţilor comerciale ce exportă Europei continentale.
„Nu doresc să fim restrânşi de tarifele externe comune”, a adăugat May propunând o nouă relaţie cu membrii Blocului comunitar ce implică o formă preferenţială de acces a uniunii vamale.
Marea Britanie vrea o relaţie bună cu UE, a declarat premierul Theresa May, într-un discurs consacrat prezentării strategiei despre Brexit, scrie The Guardian.
„Vom continua să fim parteneri de încredere, aliaţi implicaţi şi prieteni apropiaţi. Vrem să vă cumpărăm bunurile, să vi le vindem pe ale noastre, să desfăşurăm activităţi de comerţ cu voi cât mai liber posibil, şi să lucrăm unii cu aţii pentru a oferi garanţii că suntem cu toţii mai în siguranţă (…) şi mai prosperi prin prietenie continuă”, a spus May.
Ea a adăugat că cetăţenii UE vor fi în continare bine-veniţi în Marea Britanie. Iar serviciile britanice de informaţii vor coopera în continuare cu aliaţii lor, oferind siguranţă oamenilor din Europa.
Restul statelor UE nu înţeleg neapărat de ce britanicii au votat aşa cum au votat şi sunt îngrijorate, acum, faţă de ceea ce poate însemna Brexitul pentru viitorul Europei, a precizat Theresa May. Însă, spune aceasta, Brexit-ul nu va conduce la o „destrămare şi mai mare” a proiectului european şi insistă că ea nu susţine acest lucru.
Dar Regatul Unit este o ţară unică, cu o istorie şi o cultură politică unice, în care, spune ea, mai degrabă în mod amuzant nu există o tradiţie puternică a coaliţiei de guvernământ.
Marea Britanie ar putea să fie percepută ca un membru „ciudat”, dar acest lucru se datorează în parte inflexibilităţii şi rigidităţii UE.
Renegarea predecesorului ei, David Cameron, a fost „o ultimă încercare curajoasă” de reformare a Uniunii din interior, însă ea a eşuat, argumentează premierul britanic.