Curtea de Apel Piteşti a respins cererea de suspendare a procesului casei pierdute de familia Iohannis UPDATE

Avocatul soţilor Klaus şi Carmen Iohannis a cerut, miercuri, magistraţilor Curţii de Apel Piteşti să amâne procesul sau să suspende cauza până la clarificarea situaţiei privind moştenitorii soacrei preşedintelui, Georgeta Lăzurcă, al cărei nume apare ca parte în proces şi care a decedat recent. Curtea de Apel Pitești a respins cererea de suspendare a procesului privind casa din Sibiu pierdută de familia președintelui Klaus Iohannis.
Filip Stan
18 ian. 2017, 06:46
Curtea de Apel Piteşti a respins cererea de suspendare a procesului casei pierdute de familia Iohannis UPDATE

UPDATE Respinge cererea de suspendare. Admite cererea formulată de intimați privind emiterea unei adrese către Primăria Sibiu în vederea comunicării moștenitorilor defunctei Lăzurcă Georgeta. Respinge cererea privind emiterea unei adrese către biroul notarial. Prorogă cererea de introducere în cauză a moștenitorilor defunctei Lăzurcă Georgeta formulată de intimați pentru următorul termen. Amână cauza la data de 15.02.2017„, se arată în încheierea de ședință.

Cererile de suspendare și amânare au fost formulate de avocatul familiei Iohannis, până la stabilirea persoanelor care au calitatea de moștenitor al soacrei președintelui, Georgeta Lăzurcă, la rândul ei parte în proces înainte de decesul survenit în anul 2016.

Avocatul Virgiliul Viorel Vulcan, reprezentantul celor cu care se judecă familia prezidențială, a apreciat că cererile depuse de partea adversă reprezintă o încercare de tergiversare a judecării contestației în anulare, prin apelarea la „tertipuri procedurale”.

Dacă moare o parte a unui proces, ea trebuie înlocuită de moștenitori. Prima soacră a țării a murit, ea trebuie înlocuită de moștenitori (…) care ar fi singurul moștenitor doamna Iohannis. Folosindu-se de tertipuri procedurale, avocații domnului președinte încearcă să suspende cauza, să o tergiverseze la maxim, pentru că șansele sunt, din punctul meu de vedere, zero. (…) Așa spune procedura, dacă decedează una dintre părți, cauza se poate suspenda până sunt indicați și introduși în cauză cei care urmează, moștenitorii„, a declarat avocatul.

El a adăugat că Ministerul Finanțelor ar trebui să aplice hotărârea irevocabilă pronunțată de Tribunalul Brașov în cauza privind casa din Sibiu.

Hotărârea este irevocabilă, din punctul acesta de vedere am obținut și o hotărâre de revizuire a sentinței prin care acestor bătrâni le-au fost anulate contractele de vânzare-cumpărare, ea este pe rolul Curții de Apel Alba Iulia. A fost desființată și acea hotărâre ticăloasă prin care au fost anulate contractele de vânzare-cumpărare. Urmează ca dânșii să-și reintre în drepturi, iar statul român, prin Ministerul de Finanțe, trebuie să pornească demersurile pentru intabularea acestui spațiu și al întregii case în cartea funciară, radierea lui Iohannis și a soției, conform deciziei irevocabile a Tribunalului Brașov, și al doilea pas, urmează să procedeze la o acțiune privind restituirea sumelor încasate necuvenit, sutele de mii de euro încasate de către domnul primar al municipiului Sibiu, cel care avea obligația să protejeze domeniul privat al municipiului Sibiu și din acest punct de vedere dânsul s-a aflat într-o profundă stare de incompatibilitate„, a mai spus Vulcan.

Acesta a fost al patrulea termen al procesului, după strămutarea cauzei de la Curtea de Apel Brașov.

La termenul anterior, din 7 decembrie 2016, instanţa a admis cererea de amânare formulată de avocatul familiei prezidenţiale, pentru a o putea introduce pe Carmen Iohannis în calitate de moştenitor al mamei sale, Georgeta Lăzurcă, la rândul ei parte în proces.

„Încuviinţează cererea formulată de apărătorul contestatorilor privind amânarea cauzei pentru introducerea în cauză a moştenitorilor contestatoarei Lăzurcă Georgeta. Pune în vedere contestatorilor, prin apărător, să depună certificatul de deces al contestatoarei Lăzurcă Georgeta, să indice moştenitorii în timp util în vederea citării acestora pentru următorul termen şi să depună dovada calităţii de moştenitor”, se arăta în încheierea de şedinţă.

Contestaţia în anulare formulată de familia Iohannis împotriva deciziei instanţei din noiembrie 2015, prin care cei doi soţi au pierdut imobilul aflat în centrul Sibiului, se judecă la Curtea de Apel Piteşti, conform deciziei din 6 aprilie 2016 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Instanţa supremă a admis atunci o cerere depusă de familia Iohannis, prin care s-a solicitat strămutarea procesului de la Curtea de Apel Braşov la o altă curte de apel din ţară, decizia fiind definitivă.

Potrivit presei locale, Klaus Iohannis a reclamat în cererea de strămutare faptul că judecătorii din Braşov nu îndeplinesc condiţia de independenţă şi imparţialitate, ca urmare a presiunii exercitate de mass-media asupra lor în cei 10 ani cât a durat procesul. Carmen şi Klaus Iohannis susţineau că, în urma articolelor apărute în presă, pe plan local s-a creat un curent nefavorabil lor, aspect de natură a afecta, cel puţin la nivel de aparenţă, imparţialitatea judecătorilor.

Carmen şi Klaus Iohannis au depus o contestaţie în anulare, după ce au pierdut definitiv la Curtea de Apel Braşov procesul privind imobilul din centrul Sibiului.

Pe 16 noiembrie 2015, preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat nemulţumit de sentinţa judecătorească, adăugând că împreună cu avocaţii săi caută cele mai bune căi de a o contesta.

Pe 12 noiembrie 2015, Curtea de Apel Braşov a respins un recurs declarat de Klaus şi Carmen Iohannis şi a menţinut decizia Tribunalului Braşov din mai 2014, prin care a fost anulat un contract de vânzare-cumpărare cu privire la imobilul din Sibiu. Imobilul în cauză a făcut parte din averea soţilor Maria şi Eliseu Ghenea iar după decesul acestora, averea a trecut în anii ’70 în proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea, care însă a decedat, fără a avea copii.

Casa, aflată pe strada Nicolae Bălcescu din Sibiu, la nr. 29, a trecut în proprietatea statului român iar în anul 1997 imobilul a fost cumpărat de chiriaşi. În anul 1999, contractele prin care chiriaşii au cumpărat casa au fost anulate în instanţă, la cererea fiului lui Nicolae Baştea, acesta din urmă fiind nepot al soţilor Ghenea. Casa ajunge apoi în proprietatea familiei Iohannis, care a cumpărat partea urmaşilor lui Nicolae Baştea. Foştii chiriaşi au deschis procese în instanţe, pentru anularea contractelor prin care familia Iohannis a intrat în posesia imobilului din Sibiu, contestând calitatea de urmaş de drept a lui Nicolae Baştea.

Spynews
Ultima imagine cu Andrei Versace în viață. Cum s-a afișat și ce mesaj controversat a transmis cel căruia i se mai spunea și "Regele” fițelor | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Ce conțin, de fapt, iaurturile Danone și Danonino. Mulți români le dau copiilor, dar puțini se uită pe etichetă
Capital.ro
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Playtech.ro
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire adevărată
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
Adevărul despre averea lui Andrei Versace. Ce afaceri avea, de fapt, influencerul
Spynews
Cine a fost Andrei Versace. Cunoscut ca și ”Regele Fițelor”, tânărul se lăuda cu o viață de lux și locuia într-un apartament de 600.000 euro | FOTO
Evz.ro
Show-ul verii de pe Netflix. Deja a cucerit publicul
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Ce a apărut pe pagina de Facebook a lui Andrei Versace, după ce a murit. Ce probleme grave ar fi avut
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Anca Şelariu, românca din echipajul NASA, a trăit un an într-o capsulă care simulează condiţiile de pe Marte
MediaFlux
Răsturnare de situație privind TESTAREA ANTIDROG a șoferilor
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'