Polonia şi Cehia s-au situat în ”pole position”, în timp ce Romania a performat bine, însă este departe de a-şi atinge potenţialul. Anul 2016 a fost unul al recordurilor la nivelul majorităţii ţărilor din regiune, în Cehia şi Slovacia înregistrându-se maxime istorice, în timp ce volumele din Polonia, Ungaria şi Europa de Sud-Est au avut de asemenea niveluri record. Estimările pentru 2017 rămân pozitive cu condiţia ca oferta de noi produse să acopere nivelurile ridicate ale cererii.
Polonia a atras 36% din volumul investiţiilor în regiune, fiind urmată de Cehia cu 29%, de Ungaria cu 13%, de regiunea Europei de Sud-Est – 8%, de Romania – 7% şi de Slovacia cu 7%.
În România, volumul investiţiilor din 2016 este estimat la aproape 900 de milioane de euro, cu 35% mai mare decât cel înregistrat în 2015 (663 milioane de euro). Numărul tranzacţiilor a fost uşor mai redus, ceea ce înseamnă că valoarea medie a unei tranzacţii a crescut.
Bucureştiul a cumulat peste 70% din volumul total al investiţiilor, mai puţin decât în 2015, tendinţă care arată o oarecare îmbunătăţire a lichidităţii în oraşele secundare.
Tranzacţiile cu spaţii de birouri au dominat volumele (45%), în timp ce segmentele de retail şi industrial au cumulat câte circa 26% din total fiecare.
Cele mai mari tranzacţii încheiate în 2016 în România au fost achiziţia a 26,88% din acţiunile companiei Globalworth de către grupul sud-african Growthpoint pentru aproximtaiv 186 milioane de euro, achiziţia P3 Logistic Park de către GIC, fondul suveran de investiţii al statului Singapore, în cadrul unei tranzacţii pan-europene a P3, precum şi preluarea Sibiu Shopping City de către NEPI de la ARGO pentru un total de 100 milioane de euro, reprezentând cea mai mare tranzacţie cu un singur activ realizată în afara Bucureştiului, după criza economică.
Anul trecut a marcat intrarea unor nume noi pe piaţa imobiliară locală, fie prin achiziţia unor platforme regionale, fie prin preluarea unor active individuale. Printre aceştia Logicor (divizia industrială europeană a Blackstone), GIC, PPF şi Growthpoint.
„Fundamentele pieţei rămân robuste. Estimările macroeconomice pentru România sunt pozitive. România a fost cea mai performantă ţară din UE din punct de vedere al cresterii PIB-ului estimată pentru 2016 (4,8%) şi este de aşteptat să îşi menţină această poziţie şi în 2017, în ciuda unei scăderi a ritmului de creştere. Cererea din partea chiriaşilor se situează la niveluri record pe toate segmentele pieţei. Numărul proprietăţilor disponibile la vânzare este în creştere şi există o diferenţă importantă între randamentele ce pot fi obţinute din investiţii în România comparativ cu cele din Polonia şi Cehia. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte finanţarea bancară, termenii şi condiţiile s-au îmbunătăţit semnificativ în ultimul an apropiindu-se de cele din ţările mai mature din Europa Centrală şi de Est. În consecinţă, percepţia asupra pieţei este una pozitivă, în prezent fiind în diferite stadii de negociere tranzacţii cumulând aproximativ 630 milioane de euro”, a declarat Silviana Petre Badea, national director, head of capital markets JLL Romania.
Nivelul randamentelor se situează în jurul a 7,5% pentru proiectele de birouri, în timp ce pe piaţa industrial acestea sunt de 9%. „Randamentele la birouri şi industrial s-au menţinut constante în ultimele 12 luni, în timp ce la proiectele de retail acestea s-au comprimat cu 25 de puncte de bază în 2016. În prezent există presiune pe randamente, iar în acest an am putea vedea comprimări semnificative pe segmentul industrial, fiind posibile, de asemenea, uşoare scăderi şi pe birouri şi retail, ceea ce se va traduce intr-o creştere a preţurilor”, a declarat Silviana Petre Badea.
JLL este o firmă specializată în servicii profesionale şi de management al investiţiilor, dedicate domeniului imobiliar, cu venituri anuale globale de 5,4 miliarde dolari, 280 de sucursale în 80 de ţări şi care are circa 60.000 de angajaţi în întreaga lume.