Ion Besoiu a murit la vârsta de 85 de ani

Actorul Ion Besoiu, cunoscut pentru roluri din filme ca ”Toate pânzele sus” şi ”Bucureşti Non Stop”, a murit la vârsta de 85 de ani.
Alina Costache
18 ian. 2017, 10:11
Ion Besoiu a murit la vârsta de 85 de ani

Ion Besoiu a încetat din viaţă miercuri dimineaţă, la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu din Bucureşti. Actorul avea probleme mari de sănătate, iar în ultima vreme nu a mai apărut în viaţa publică.

Actorul Ion Besoiu era cardiac și a decedat se pare în urma celui de al treilea infarct, a declarat Adrian Besoiu, nepotul actorului, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă confirmă faptul că Ion Besoiu ar fi murit în urma celui de al treilea infarct, Adrian Besoiu a explicat că aceasta ar fi cauza, deși a beneficiat de o îngrijire medicală deosebită. „Așa se pare. (…) A beneficiat de o îngrijire ieșită din comun. Medicul care s-a ocupat direct de el, personal, e cel mai bun prieten al meu și finul meu. S-a ocupat ca de tatăl lui. (…) Inima nu a mai putut să bată și nu a mai avut contractilitate. I s-a făcut injectabil niște soluții special aduse, care măresc contractilitatea inimii. Nu a mai avut putere, nu a mai asimilat. În momentul în care inima nu mai poate să bată, se produce insuficiența cardiacă, prin mici infarcturi”, a spus acesta.

Ion Besoiu era cardiac, asemenea tatălui și fratelui său, potrivit nepotului de la Sibiu. „El toată viața a fost bolnav de inimă. La mine în familie, bunicul meu, tatăl meu și el, toți au murit de inimă. Toți au fost cardiaci”, mărturisește Adrian Besoiu.

Actorul Ion Besoiu fusese salvat de medicii cardiologi din București, de mai multe ori, încă din martie 2016, de când era mai mult internat în spitale. „Finalul cardiac era de așteptat. Avea un stent pe inimă (…) a avut două stenturi pe picioare. De anul trecut, din martie a stat numai prin spitale. A fost scos de câteva ori din situații critice, tot de medicii aceștia. Eram pregătit, starea lui se degradase vertiginos de anul trecut”, a mai spus Adrian Besoiu.

Ion Besoiu a murit la 85 de ani. Actorul îşi pregătise deja mormântul FOTO

Trupul neînsufleţit al actorului Ion Besoiu, care a încetat din viaţă miercuri, la vârsta de 85 de ani, va fi depus, vineri, la Teatrul Bulandra din Bucureşti, iar înmormântarea va avea loc sâmbătă, a declarat Alexandru Darie, directorul instituţiei teatrale.

Trecerea în nefiinţă a lui Ion Besoiu a lăsat înmărmurită lumea teatrului şi a filmului românesc, în ciuda vârstei înainte. Florin Zamfirescu a declarat la România TV că l-a considerat mereu „naşul” său pentru că a fost cel care l-a prezentat la debut. „De Sf. Ion a fost singurul pe care l-am sunat. Şi nu mi-a răspuns şi mam temut că se întâmplă ceva N-am insistat, voiam doar să-i urez cele bune de ziua lui. Dumnezeu să-l odihnească! Pentru mine Besoiu este o personalitate extrem de importantă. L-am numit întotdeauna „Naşul” meu, fiind primul actor care a prnunţat numele Florin Zamfirescu public. Era prezentator într-un spectacol prin 1966 şi el m-a prezentat, mi-a prezentat debutul. Ce să zic? Că e o pierdere? E o pierdere! Că este o tristeţe? Este o tristeţe!”, a declarat Florin Zamfirescu.

„A fost o legendă a teatrului românesc. O să-i simt lipsa, eu i-o simt de mulţi ani. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că l-a ajutat să aibă o suferinţă mai uşoară, să plece dincolo cât de cât împăcat şi liniştit. Acolo îl aşteaptă mari colegi ai generaţiei sale: Mmoraru, Dinică, Amza şi câţi alţii.. meşterul Beligan… Nu am vorbit cu el de mulţi ani, dar aveam o oarecare linişte că ştiam că încă există”, a spus îndurerată şi actriţa Florina Cercel.

Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, a transmis şi el un mesaj de condoleanţe. „Am aflat cu profundă tristețe vestea morții actorului Ion Besoiu, unul dintre ultimii reprezentanți ai unei generații de actori, regizori și dramaturgi, care a dat teatrului și filmului românesc strălucire și forță artistică de neegalat. Amintesc câteva din rolurile sale memorabile în filme: ‘Toate pânzele sus!’, ‘Haiducii’, ‘Ion’, ‘Nemuritorii’, etc, dar și câteva din marile sale creații teatrale: Serebreakov în ‘Unchiul Vanea’, Corifeu în ‘Antigona’, Polonius în ‘Hamlet’, Ferapont în ‘Trei surori’, Senecus în ‘Caligula’, Muhoiarov Ivan Matveevici în ‘Oblomov’, și nu numai”, scrie Vulpescu, miercuri, pe Facebook.

Ministrul mai afirmă despre Ion Besoiu că, prin creațiile sale, „rămâne în panteonul artei actorului din țara noastră”. „Creațiile sale vor rămâne pentru totdeauna în panteonul artei actorului din țara noastră. Actor aparte, om modest și cald, personalitate cu farmec, Ion Besoiu lasă în urmă amintirea unui creator total devotat artei sale”, subliniază ministrul Culturii.

Ion Besoiu s-a născut la 11 martie 1931, la Sibiu, şi a fost actor de film, radio, teatru și televiziune. A absolvit Academia de Teatru și Muzică din Sibiu, a activat ca actor în multiple ocazii și a fost directorul teatrului Lucia Sturza Bulandra din București.

A debutat în 1957. În anii ’70 a jucat în serialul Toate pânzele sus, în regia lui Mircea Mureșan, în care i-a avut ca parteneri pe actorii Ilarion Ciobanu și Jean Constantin.

Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului „Radu Stanca”, din Sibiu, după care s-a mutat la București, unde a jucat la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra” și a fost, ulterior, timp de 12 ani directorul acestui teatru.

Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Cloșca, în „Procesul lui Horia” (1967), Serebreakov, în „Unchiul Vanea” (1983), Polonius, în „Hamlet” (1985), Oronte, în „Mizantropul” (1989), Corifeu, în „Antigona” (1993), Ferapont, în „Trei surori” (1995), Senecus, în „Caligula” (1996), și Muhoiarov Ivan Matveevici, în „Oblomov” (2003).

Ion Besoiu, mărturii cutremurătoare în ultimul interviu: „N-aş putea să spun că mă cutremură finalul. Mă rog bunului Dumnezeu…”

Câteva dintre filmele în care a jucat Ion Besoiu sunt: „Furtuna”, „Neamul Șoimărestilor”, „Haiducii”, „Răscoala”, „Mihai Viteazul”, „Ciprian Porumbescu”, „Păcală”, „Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”, „Ultima noapte de dragoste”, „Lumini și umbre”.

În 2001, a fost declarat cetățean de onoare al orașului Sibiu, în care s-a născut. La 19 martie 2001, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, președintele Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de cavaler, subliniind contribuția lui Besoiu la „dezvoltarea artei teatrale românești, prin prestigioasa și remarcabila sa activitate de actor, director de teatru și pedagog.”

Ion Besoiu, recrutat de Securitate cu numele de „Bogdan”, dar fără decizie de colaborare

În 2002, a primit Premiul de excelență al Cinematografiei Române.

Ion Besoiu a foste președinte executiv al Fundației „Sibiul Vechi. Sibiu – Hermannstadt”, asociație care îi ajută pe tinerii talentați și care oferă premii etnografilor.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Noi rute Wizz Air către două destinații adorate de români. Prețul biletelor pornește de la 25 de euro
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Tichetele care se anulează în 30 de zile. Românii care trebuie să se grăbească
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Nadia Comăneci marchează 48 de ani de la primul 10 perfect din istoria gimnasticii olimpice
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'