Reacţia procurorului general şi a şefei ICCJ la graţiere şi modificarea Codului Penal: Acte de clemenţă, par făcute cu dedicaţie

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat, miercuri, că nu există "absolut nicio justificare raţională să venim acum cu acte de clemenţă, afară de cazul că nu avem vreun interes care să fie ocult” şi că magistraţii nu sunt încântaţi de proiectul Ministerului Justiţiei de a elabora ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificările la Codul penal. Preşedintele ICCJ, Cristina Tarcea, a spus că proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului de procedură penală par să fie "cu dedicaţie".
Iulian Tudor
18 ian. 2017, 14:41
Reacţia procurorului general şi a şefei ICCJ la graţiere şi modificarea Codului Penal: Acte de clemenţă, par făcute cu dedicaţie

„Nu există absolut nicio justificare raţională să venim acum cu acte de clemenţă, afară de cazul că nu avem vreun interes care să fie ocult. Nu pot să fac nicio speculaţie în acest moment, însă vom vedea că lucrurile vor ieşi la suprafaţă întotdeauna„, a spus Augustin Lazăr, după şedinţa plenului CSM, potrivit news.ro.

Procurorul general a adăugat că unele modificări ale Codului penal, promovate prin proiectul de ordonanţă iniţiat de Ministerul Justiţiei, nu satisfac nevoile activităţii de urmărire penală.

„Cu referire la denunţ, nu satisface nevoile activităţii de urmărire penală şi de asemenea şi alte modificări care am văzut că sunt propuse acolo, la o primă privire. Ministerul Public va prezenta un punct de vedere în zilele următoare. Nu suntem de acord cu acest proiect de ordonanţă de urgenţă (privind graţierea, n.r.) Noi avem nevoie să consolidăm instituţiile justiţiei în conformitate cu strategia pe care justiţia o are pentru următorii ani„, a mai spus Lazăr.

Procurorul general a mai precizat că magistraţii nu sunt încântaţi de proiectul Ministerului Justiţiei.

Ministerul Public şi, în general magistraţii, am discutat în CSM, pot să va spun că nimeni nu e încântat de acest proiect. Colegii au avut cuvinte de critică la adresa acestui proiect după cum aţi putut vedea şi dumneavoastră în dezbatere. Nu există o nevoie, un imperativ care să fie naţional că în acest moment să ieşim cu un astfel de act normativ„, a mai spus Lazăr.

Şefa ICCJ, despre proiectele de ordonanţă privind graţierea şi modificarea Codului Penal: Sănătos ar fi să meargă în Parlament printr-un proiect de lege. Par cu dedicaţie

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a declarat, miercuri, după şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) că proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului de procedură penală par să fie „cu dedicaţie”, dacă ia în considerare ce s-a discutat în spaţiul public şi că mult mai sănătos ar fi fost ca ele să ajungă în Parlament printr-un proiect de lege.

„Primul aspect pe care l-am discutat este dacă termenul care ni s-a pus la dispoziţie pentru formularea unui punct de vedere, 23 ianuarie care pare a fi o zi nelucrătoare, este suficient pentru a răspunde exigenţelor unei dezbateri publice largi, cu cei din lumea justiţiei”, a spus Cristina Tarcea, după şedinţa CSM.

Preşedintele instanţei supreme a adăugat că, în privinţa graţierii, trebuie văzut în ce măsură beneficiază infracţiunile cu un pericol social redus şi în ce măsură efectele acestui proiect nu ar fi acelea de a intimida lupta împotriva corupţiei.

„Am trimis deja materialul, spre studiu, Direcţiei legislaţie, să vedem care va fi impactul dispoziţiilor. Este un aviz consultativ al CSM-ului. CSM-ul fiind alcătuit totuşi din jurişti, acest aviz consultativ înseamnă un aviz de specialitate”, a precizat Tarcea.

Ea a mai spus că se îndoieşte că foarte mulţi miniştri sunt absolvenţi ai dreptului şi, prin urmare, ar fi normal ca, în şedinţa de Guvern, să ţină cont de avizul dat de oameni cu specialitate în drept .

Întrebată dacă proiectele de ordonanţă au fost făcute „cu dedicaţie”, şefa instanţei supreme a răspuns: „Dacă mă iau după tot ceea ce s-a discutat în spaţiul public, aşa pare a fi”.

Preşedinta ICCJ s-a arătat îngrijorată de modul în care îşi vor face efectul ordonanţele.

„Asta mă întreb şi eu. Deciziile Curţii Constituţionale nu sunt pronunţate săptămâna trecută, sunt pronunţate unele chiar de acum un an şi jumătate. Dosarele care sunt deja pe rol vor beneficia de dispoziţiile acestor legi. Mi-am pus problema ce se va întâmpla dacă conţinutul acestor ordonanţe de urgenţă nu va fi identic în procedura parlamentară, prin urmare, dacă se vor modifica. Asta nu este deloc un lucru lipsit de importanţă pentru că se pune problema aplicării legii penale mai favorabile”, a spus Cristina Tarcea.

Ea a adăugat că o soluţie mai bună ar fi fost ca modificările să fie făcute printr-un proiect de lege, nu prin ordonanţe de urgenţă. „Sănătos ar fi să meargă în Parlament, printr-un proiect de lege, mult mai sănătos şi o soluţie juridică mult mai previzibilă şi mai clară”, a precizat Tarcea.

CITEŞTE ŞI: DNA: Modificarea cadrului legislativ în regim de urgenţă şi în lipsa unor analize obiective este nejustificată

Ministerul Justiţiei a elaborat două acte normative, care au fost finalizate marţi, unul dintre ele vizând graţierea, nu şi aministia, a anunţat ministrul Justiţiei, Florin Iordache, la finalul şedinţei de Guvern prezidate de preşedintele Iohannis. Al doilea act normativ vizează „hotărârile Curţii Constituţionale privind anumite fapte care trebuie să fie mai bine precizate”.

Premierul Sorin Grindeanu a precizat că în proiectele promovate de Ministerul Justiţiei abuzul în serviciu şi conflictul de interese nu se dezincriminează, ”dar se clarifică aceste lucruri în concordanţă cu deciziile Curţii Constituţionale”.

Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Permisul auto nu mai rămâne suspendat. Lege nouă în România: S-a validat dreptul de a conduce
Playtech.ro
A MURIT unul dintre cei mai mari SPORTIVI ai României! Dumnezeu să-l ierte!!
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Primele declarații ale Oanei Roman după ce i-a deschis proces penal lui Marius Elisei!
Spynews
Cine este Loredana Martin, ispita de la Insula iubirii. Tânăra a interacționat cu multe vedete internaționale | FOTO
Evz.ro
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru București și Bacău
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'