De la începutul secolului al XXI-lea, planeta a înregistrat cinci ani cu temperaturi record – 2005, 2010, 2014, 2015 şi 2016. „Chiar dacă nu ţinem cont de încălzirea cauzată de influenţa fenomenului El Nino, 2016 rămâne anul cel mai cald din istoria modernă”, a declarat profesorul Piers Forster, directorul Centrului Internaţional Priestley pentru climatologie, afiliat Universităţii Leeds din Marea Britanie.
Cu o creştere record a temperaturilor medii globale din ianuarie până în august, valoarea acestora, măsurată la nivelul uscatului şi oceanelor, a fost mai mare cu 0,94 grade Celsius faţă de valoarea medie a secolului al XX-lea, care a fost de 13,9 grade Celsius, şi a depăşit precedentul record din 2015 cu 0,04 grade Celsius, a precizat agenţia americană NOAA.
În ceea ce priveşte luna decembrie 2016, temperaturile de la suprafaţa uscatului şi oceanelor s-a situat cu 0,79 grade Celsius peste media secolului al XX-lea. Decembrie 2016 a ocupat locul al treilea în topul celor mai calde luni de decembrie de la începutul măsurătorilor meteorologice, fiind întrecută doar de lunile echivalente din 2014 şi 2015.
Pe durata întregului an 2016, temperatura de la nivelul uscatului a fost cu 1,43 grade Celsius superioară mediei din secolul al XX-lea şi, totodată, cea mai ridicată din 1880 şi până în prezent. Temperatura medie din 2016 a doborât precedentul record din 2015 pe care l-a depăşit cu 0,10 grade Celsius, au anunţat reprezentanţii NOAA.
Printre cele mai extreme evenimente meteorologice din 2016 se află incendiul de pădure din Alberta, desemnat cel mai costisitor dezastru natural din istoria Canadei, dar şi temperatura de 51 de grade Celsius înregistrată în Phalodi, în vestul Indiei, pe 19 mai, care a stabilit un nou record naţional de căldură.
America de Nord a înregistrat la rândul ei cel mai călduros an din istoria înregistrărilor meteorologice, Marea Barieră de Corali din Australia a suferit vătămări grave din cauza temperaturilor oceanice tot mai ridicate, iar calotele glaciare din Oceanul Arctic şi din jurul Antarcticii au înregistrat cele mai mici valori din istorie pentru măsurătorile tradiţionale efectuate la jumătatea lunii ianuarie.