Adevărat sau fals despre tuse

Tusea este un act reflex, care, de multe ori indică prezenţa unei boli a aparatului respirator. Este bine să ştii să faci diferenţa între ceea ce este mit şi ceea ce este adevărat în legătură cu acest simptom.
Romania TV
19 ian. 2017, 10:27
Adevărat sau fals despre tuse

Tusea este un simptom normal al unei infecţii respiratorii, dar poate fi cauzată de alte boli. Este un act reflex important, deoarece ajută la eliminarea secreţiilor în exces şi permite aerului să circule mai uşor prin trahee şi către plămâni. Astfel, vei reuşi să respiri mai bine, pe măsură ce elimini mucusul acumulat.

Tusea este de mai multe forme: seacă, cauzată adeseori de o infecţie a tractului respirator superior (nasul şi gâtul), umedă (se mai numeşte şi productivă şi este cauzată de secreţiile fluide şi de mucusul care se află în tractul respirator inferior) şi convulsivă (sau pertussis; se înrăutăţeşte gradual, având episoade de tuse rapidă mai ales noaptea).

De asemenea, există şi o tuse zgomotoasă, ceva mai aspră, care seamănă cu lătratul, deoarece traheea se umflă, iar această inflamare este imediat sub corzile vocale. Tusea se tratează, în funcţie de gravitate, cu 2 tipuri de medicamente: expectorante (tratamente care ajută la slăbirea mucusului, pentru ca pacientul să aibă o tuse productivă) şi antitusive, medicamentele care suprimă reflexul de a tuşi. Acestea din urmă nu ar trebui administrate în cazul tusei productive, deoarece persoana trebuie să elimine secreţiile acumulate în aparatul respirator.

Citeşte şi  Cel mai eficient expectorant este 100% natural şi îl poţi prepara chiar şi tu

Este cauzată de o infecţie

ADEVĂRAT ŞI FALS: Nu toate tipurile de tuse se datorează infecţiilor. Există o serie de alte cauze pentru care poţi începe să tuşeşti. Potrivit medicilor, cauzele tusei pot varia de la infecţiile virale sau bacteriene comune până la pneumonie, reflux gastroesofagian şi insuficienţă cardiacă, în cazuri rare.

Nu se tratează mereu cu antibiotice

ADEVĂRAT: Cele mai multe tipuri de tuse sunt cauzate de virusuri, aşa că tratamentul pe bază de antibiotice este inutil în acest caz. Deşi există unele bacterii care provoacă durere în gât şi tuse, tratamentul cu antibiotice – fără prescripţie medicală – îţi poate face mai mult rău decât bine. Cel mai indicat ar fi să-l laşi pe medicul tău să decidă dacă merită să urmezi sau nu un astfel de tratament.

Este normal să tuşeşti dimineaţa

FALS: Dacă nu eşti fumător, nu există niciun motiv care să susţină normalitatea tusei atunci când abia te-ai trezit dimineaţa. Tusea este un mecanism de avertizare şi de apărare a căilor respiratorii. Ea semnalizează, de fapt, existenţa unui aspect neobişnuit în căile respiratorii. Ar putea fi vorba de un corp străin care a alunecat greşit pe trahee, de o inflamaţie sau de o infecţie respiratorie. Tusea matinală este aproape exclusiv pusă pe seama fumatului. Astfel, actul de a tuşi dimineaţa îi permite fumătorului să scape de toate secreţiile care s-au acumulat peste noapte în plămâni.

Citeşte şi  9 remedii naturale care ar trebui să existe în dulăpiorul cu medicamente

Expectoraţia cu sânge poate fi semn de tuberculoză

ADEVĂRAT: Numită şi hemoptizie, expectoraţia cu sânge poate fi un semn ce indică o boală mai gravă, precum tuberculoza. Infecţiile, cancerul şi problemele apărute la nivelul vaselor de sânge sau la plămâni pot fi responsabile de tusea însoţită de sânge. Alte cauze ale expectoraţiei cu sânge pot fi: bronşita (acută sau cronică), cancerul pulmonar, pneumonia, embolismul pulmonar, tuberculoza, bolile inflamatorii sau autoimune, tratamentul cu anticoagulante şi traumele sau plăgile (de exemplu, dacă persoana a fost implicată într-un accident auto şi s-a lovit în zona pieptului).

Este simptom al astmului bronşic

ADEVĂRAT: Astmul bronşic este o boală inflamatorie cronică a căilor respiratorii, care provoacă crize periodice de tuse, respiraţie şuierătoare, dificultăţi de respiraţie şi care dă pacienţilor acea senzaţie de apăsare pe piept. Tusea apare mai ales noaptea şi la primele ore ale dimineţii. Persoanele care suferă de astm bronşic observă că tusea este declanşată şi de efortul fizic. Dacă te confrunţi cu acest tip de simptome, cel mai bine ar fi să mergi la medic.

Atenție!

Antitusivele nu trebuie administrate în cazul tusei productive.

Supa caldă are efect calmant

ADEVĂRAT: Tusea este cel mai adesea cauzată de o infecţie sau apare ca un simptom al unei alte boli. Astfel, potrivit medicilor specialişti, supa sau orice alt lichid cald pe care îl consumi poate calma, într-adevăr, gâtul şi scade iritaţia.

Este contagioasă

FALS: Tusea este o reacţie a căilor respiratorii iritate. Unele dintre cauzele de natură necontagioasă ale tusei sunt astmul şi boala pulmonară obstructivă cronică. Boala de reflux gastroesofagian, expunerea la diverşi iritanţi aerieni (praf, fum) ar putea fi, de asemenea, cauza tusei inexplicabile. Totuși, prin secrețiile eliminate atunci când tușim, putem transmite, de pildă, o viroză.

Sfat

Dacă eşti îngrijorat în legătură cu tusea persistentă, mergi la medic. Durata acesteia este extrem de importantă în stabilirea unui diagnostic corect, aşa că spune-i specialistului de cât timp tuşeşti. În caz de răceală, gripă sau pneumonie, tusea va dura între 1 şi 8 săptămâni şi numeşte tuse acută. Dar dacă durează mai mult de 8 săptămâni, este considerată cronică.

Alungă tusea fără medicamente

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Vești bune pentru toți românii care au bani în depozite bancare. Se schimbă felul în care țineți banii în bancă în 2025. Se aplică la Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, CEC Bank sau Raiffeisen
Capital.ro
România s-a despărțit de titanul scenei românești! Muzica lui a răsunat în toate sălile. Este de neînlocuit
Playtech.ro
În câte zile trebuie să consumi ouăle vopsite de Paște. Cum se păstrează corect, să nu se strice
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Cum se alege corect vinul. Masa de Paște devine o capodoperă
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Ce a descoperit Piedone în cozonacii din Carrefour. Șeful ANPC a făcut PUBLICE imaginile 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, înlocuit. A căzut cortina, secretul s-a aflat: El recunoaște că e o amenințare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ajutor financiar înainte de Paște! Ce trebuie să știi dacă ai pensie sub 2.574 de lei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: toaca – sunetul care nu cere aplauze, dar ne răscolește sufletul