Adevărat sau fals despre tuse

Tusea este un act reflex, care, de multe ori indică prezenţa unei boli a aparatului respirator. Este bine să ştii să faci diferenţa între ceea ce este mit şi ceea ce este adevărat în legătură cu acest simptom.
Romania TV
19 ian. 2017, 10:27
Adevărat sau fals despre tuse

Tusea este un simptom normal al unei infecţii respiratorii, dar poate fi cauzată de alte boli. Este un act reflex important, deoarece ajută la eliminarea secreţiilor în exces şi permite aerului să circule mai uşor prin trahee şi către plămâni. Astfel, vei reuşi să respiri mai bine, pe măsură ce elimini mucusul acumulat.

Tusea este de mai multe forme: seacă, cauzată adeseori de o infecţie a tractului respirator superior (nasul şi gâtul), umedă (se mai numeşte şi productivă şi este cauzată de secreţiile fluide şi de mucusul care se află în tractul respirator inferior) şi convulsivă (sau pertussis; se înrăutăţeşte gradual, având episoade de tuse rapidă mai ales noaptea).

De asemenea, există şi o tuse zgomotoasă, ceva mai aspră, care seamănă cu lătratul, deoarece traheea se umflă, iar această inflamare este imediat sub corzile vocale. Tusea se tratează, în funcţie de gravitate, cu 2 tipuri de medicamente: expectorante (tratamente care ajută la slăbirea mucusului, pentru ca pacientul să aibă o tuse productivă) şi antitusive, medicamentele care suprimă reflexul de a tuşi. Acestea din urmă nu ar trebui administrate în cazul tusei productive, deoarece persoana trebuie să elimine secreţiile acumulate în aparatul respirator.

Citeşte şi  Cel mai eficient expectorant este 100% natural şi îl poţi prepara chiar şi tu

Este cauzată de o infecţie

ADEVĂRAT ŞI FALS: Nu toate tipurile de tuse se datorează infecţiilor. Există o serie de alte cauze pentru care poţi începe să tuşeşti. Potrivit medicilor, cauzele tusei pot varia de la infecţiile virale sau bacteriene comune până la pneumonie, reflux gastroesofagian şi insuficienţă cardiacă, în cazuri rare.

Nu se tratează mereu cu antibiotice

ADEVĂRAT: Cele mai multe tipuri de tuse sunt cauzate de virusuri, aşa că tratamentul pe bază de antibiotice este inutil în acest caz. Deşi există unele bacterii care provoacă durere în gât şi tuse, tratamentul cu antibiotice – fără prescripţie medicală – îţi poate face mai mult rău decât bine. Cel mai indicat ar fi să-l laşi pe medicul tău să decidă dacă merită să urmezi sau nu un astfel de tratament.

Este normal să tuşeşti dimineaţa

FALS: Dacă nu eşti fumător, nu există niciun motiv care să susţină normalitatea tusei atunci când abia te-ai trezit dimineaţa. Tusea este un mecanism de avertizare şi de apărare a căilor respiratorii. Ea semnalizează, de fapt, existenţa unui aspect neobişnuit în căile respiratorii. Ar putea fi vorba de un corp străin care a alunecat greşit pe trahee, de o inflamaţie sau de o infecţie respiratorie. Tusea matinală este aproape exclusiv pusă pe seama fumatului. Astfel, actul de a tuşi dimineaţa îi permite fumătorului să scape de toate secreţiile care s-au acumulat peste noapte în plămâni.

Citeşte şi  9 remedii naturale care ar trebui să existe în dulăpiorul cu medicamente

Expectoraţia cu sânge poate fi semn de tuberculoză

ADEVĂRAT: Numită şi hemoptizie, expectoraţia cu sânge poate fi un semn ce indică o boală mai gravă, precum tuberculoza. Infecţiile, cancerul şi problemele apărute la nivelul vaselor de sânge sau la plămâni pot fi responsabile de tusea însoţită de sânge. Alte cauze ale expectoraţiei cu sânge pot fi: bronşita (acută sau cronică), cancerul pulmonar, pneumonia, embolismul pulmonar, tuberculoza, bolile inflamatorii sau autoimune, tratamentul cu anticoagulante şi traumele sau plăgile (de exemplu, dacă persoana a fost implicată într-un accident auto şi s-a lovit în zona pieptului).

Este simptom al astmului bronşic

ADEVĂRAT: Astmul bronşic este o boală inflamatorie cronică a căilor respiratorii, care provoacă crize periodice de tuse, respiraţie şuierătoare, dificultăţi de respiraţie şi care dă pacienţilor acea senzaţie de apăsare pe piept. Tusea apare mai ales noaptea şi la primele ore ale dimineţii. Persoanele care suferă de astm bronşic observă că tusea este declanşată şi de efortul fizic. Dacă te confrunţi cu acest tip de simptome, cel mai bine ar fi să mergi la medic.

Atenție!

Antitusivele nu trebuie administrate în cazul tusei productive.

Supa caldă are efect calmant

ADEVĂRAT: Tusea este cel mai adesea cauzată de o infecţie sau apare ca un simptom al unei alte boli. Astfel, potrivit medicilor specialişti, supa sau orice alt lichid cald pe care îl consumi poate calma, într-adevăr, gâtul şi scade iritaţia.

Este contagioasă

FALS: Tusea este o reacţie a căilor respiratorii iritate. Unele dintre cauzele de natură necontagioasă ale tusei sunt astmul şi boala pulmonară obstructivă cronică. Boala de reflux gastroesofagian, expunerea la diverşi iritanţi aerieni (praf, fum) ar putea fi, de asemenea, cauza tusei inexplicabile. Totuși, prin secrețiile eliminate atunci când tușim, putem transmite, de pildă, o viroză.

Sfat

Dacă eşti îngrijorat în legătură cu tusea persistentă, mergi la medic. Durata acesteia este extrem de importantă în stabilirea unui diagnostic corect, aşa că spune-i specialistului de cât timp tuşeşti. În caz de răceală, gripă sau pneumonie, tusea va dura între 1 şi 8 săptămâni şi numeşte tuse acută. Dar dacă durează mai mult de 8 săptămâni, este considerată cronică.

Alungă tusea fără medicamente

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Zodiile care au o iarnă de vis. Intră în bani din 2025 și nimic nu le mai oprește
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Chiftele cu năut. Ingredientele folosite de călugării de la Muntele Athos
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Averea lui Elon Musk atinge un nivel record de 347,8 miliarde de dolari
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni