Bogdan Chirițoiu a amintit că, anul trecut, Consiliul Concurenței a plafonat tarifele RCA, aceasta fiind prima dată în 20 de ani când prețurile pe o piață teoretic liberă au fost plafonate. „Am considerat că turbulențele de pe piață sunt suficient de mari, astfel încât plafonarea prețurilor a fost justificată„, a menționat Chirițoiu.
Potrivit acestuia, instituția va analiza efectele în piață ale plafonării. „Ne așteptăm ca, după perioada de șase luni, care expiră în aprilie, lucrurile să intre în normal, adică piața să funcționeze cu prețuri rezonabile. Prețuri rezonabile însemnând prețuri nu foarte mari, dar totuși suficient de mari ca să acopere daunele care trebuie suportate: reparațiile mașinilor lovite și despăgubirea victimelor accidentului, atât în țară, cât și în străinătate„, a explicat Chirițoiu.
El a arătat că efecte negative ar însemna ca prețurile să fie la fel de mari la toate companiile. „Efectele negative ar fi dacă vedem că toate prețurile s-au aliniat și dacă, după liberalizare, este sunt cumva mari. Dacă sunt egalizate și mari, aceasta înseamnă că mai degrabă am cartelizat piața„, a susținut președintele CC.
Chirițoiu a mai spus că, în aceeași perioadă a acestui an, este așteptată și finalizarea unei investigații pe piața asigurărilor.
„Cam la mijlocul acestui an ne așteptăm să terminăm investigația împotriva firmelor de asigurări, unde noi suspectăm că, prin intermediul revistei lor de profil sau a unui site asociat revistei, schimbau informații între ei. De fapt știm că schimbau informații, dar este de văzut dacă acest schimb de informații a fost ilegal. Trebuie să vedem dacă schimbau atât de multe informații încât le permitea lor să anticipeze ce vor face concurenții lor. Deci în acea perioadă vom ști dacă îi amendăm sau nu. Este o coincidență, dar aceste lucruri vor trebui cântărite. Sunt cam aceeași oameni care analizează comportamentul lor în trecut și se vor uita și la ce se întâmplă în piață în această perioadă în care expiră perioada de plafonare a prețului RCA„, a arătat oficialul Consiliului Concurenței.
Instituția a demarat din oficiu, în iulie 2015, o anchetă pe piața asigurărilor privind o posibilă încălcare a regulilor naționale și comunitare de concurență de către Media Xprimm, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare din România (UNSAR), societățile de asigurare membre UNSAR, precum și alte societăți de asigurare.
Citeşte şi Bogdan Chiriţoiu: CFR Marfă riscă falimentul