„Nu cred că am fi putut asigura cererea spitalelor pentru că patru zile să nu recoltăm nicio pungă de sânge înseamnă foarte mult în condiţiile în care noi abia reuşim să satisfacem cererea spitalelor de pe o zi pe alta. Începutul de an a fost bun, au venit mai mulţi oameni să doneze decât în perioada similară a anului trecut” a declarat Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină.
Pentru că în spitale este nevoie continuă de sânge, conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină din Capitală a decis ca luni, 23 ianuarie, fiind zi liberă, să deschidă uşa tuturor celor care doresc să doneze. Aproximativ 300 de persoane au venit în ziua lor liberă să doneze.
„Astăzi am avut o zi mai bogată decât o zi normală. Paradoxal, când sunt zile multe libere, noi nu ne bucurăm pentru că bolnavii din spitale au nevoie de sânge indiferent de vacanţă, de vreme, ei sunt acolo şi au mare nevoie şi de aceea am deschis centrul”, a mai explicat Doina Goşa.
Toţi cei care donează beneficiază de o zi liberă de la muncă, de şapte bonuri de masă şi de o reducere de 50% pentru transportul cu RATB-ul şi metroul. Oricine poate dona dacă are între 18 şi 60 de ani. Femeile trebuie să aibă peste 56 de kilograme, iar bărbaţii peste 58 de kilograme şi să nu fi avut boli cronice sau cardiace. La donaţie, se recoltează 450 de mililitri de sânge care reprezintă 10% din volumul circulant al corpului, iar în aproximativ 24 de ore, organismul înlocuieşte sângele donat. Medicii spun că o persoană poate face donaţii de sânge o dată la 70 de zile.
În continuare, spitalele au nevoie de aproximativ 800-1.000 de componente sanguine, în fiecare zi. Centrul de Transfuzii reuşeşte să acopere un necesar de 500-600 de produse. Din sângele recoltat luni, centrul va reuşi să livreze unităţilor spitaliceşti 700 de componente de sânge.
Sursa: Mediafax