„Elementul central al acestei deplasări îl reprezintă un discurs pe care preşedintele României îl va susţine în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Este o practică pentru acest for să invite personalităţi la nivel înalt (…) să susţină astfel de discursuri în plenul sesiunilor anuale”, a anunţat, pe 13 ianuarie, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi
Ea a precizat că preşedintele va avea şi întrevederi cu secretarul general al Consiliului Europei, cu preşedintele APCE, cu preşedintele Comisiei de la Veneţia şi cu preşedintele CEDO.
Cu ocazia vizitei, Iohannis va participa, alături de secretarul general al Consiliului Europei şi de preşedintele Republicii Cipru, ţară care deţine preşedinţia Consiliului, la ceremonia de marcare a Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
Şeful statului va avea şi o întâlnire cu angajaţii români de la Consiliul Europei şi cu reprezentanţii comunităţii românilor din zona Alsaciei.
Vizita la Strasbourg se suprapune evenimentelor dedicate Micii Unirii, de pe 24 ianuarie, de la care preşedintele va lipsi. Administraţia Prezidenţială va fi reprezentantă la nivel de consilieri prezidenţiali şi consilieri de stat la toate evenimentele care vor fi organizate la Iaşi, Bucureşti şi Focşani.
Iohannis a participat însă la un eveniment dedicat unirii Ţării Româneşti cu Moldova, pe 23 ianuarie, la Muzeul Palatului Cotroceni. Cu această ocazie, preşedintele a anunţat că va începe demersurile de convocare a unui referendum privind modificarea codurilor penale şi a graţierii.