„Este datoria noastră permanentă, a tuturor, așa cum am făcut și astăzi, aici, să adoptăm o poziție fermă și să recunoaștem greșelile trecutului, precum și să onorăm memoria celor nevinovați care au pierit”, a spus șeful statului, în discursul susținut la sediul Consiliului Europei.
El a arătat că pe 27 ianuarie se marchează eliberarea prizonierilor din lagărele de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, moment pe care l-a catalogat drept unul dintre cele mai triste repere ale memoriei din istoria umanității.
„Ne aflăm astăzi aici pentru a aduce un pios omagiu tuturor victimelor Holocaustului. Ne înclinăm în fața tragediei fără precedent pe care fiecare dintre aceste victime a trăit-o individual, dar care a avut un puternic impact asupra întregii umanități. Ziua de 27 ianuarie, dată care marchează eliberarea prizonierilor. Această zi a reprezentat, de asemenea, începutul speranței pentru cei care se aflau în viață pe 27 ianuarie 1945. Suntem foarte norocoși să-i avem printre noi, încă, pe unii dintre acești supraviețuitori, care ne amintesc tuturor despre nevoia de a nu uita niciodată greșelile trecutului”, a spus șeful statului.
Iohannis a afirmat că această zi are o dublă semnificație și responsabilitate.
„Prima proiectează spre trecut și revendică datoria noastră morală de a ne aduce aminte și de a conștientiza suferința celor masacrați. Cea de-a doua este orientată spre viitor și ne îndeamnă să educăm generațiile viitoare cu privire la crimele abominabile ale Holocaustului. Este, așadar, datoria noastră să păstrăm vie memoria atâtor victime ale acestui teribil flagel”, a declarat președintele Iohannis.
El a amintit că până în luna martie România exercită președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului.
„Memoria Holocaustului este una dintre principalele direcții de acțiune urmărite de România pe perioada mandatului său, alături de promovarea educației și cercetării Holocaustului și interacțiunea cu generațiilor mai tinere prin intermediul social media”, a indicat șeful statului.
Președintele Iohannis a menționat și că Alianța a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Consiliul Europei.
„Am convingerea că în anul 2017 Consiliul Europei și Alianța pot să creeze un program-pilot care să aibă ca scop instruirea funcționarilor publici în combaterea negării Holocaustului și a antisemitismului”, a adăugat șeful statului, subliniind că România este pregătită să promoveze în continuare definiția de lucru a antisemitismului, adoptată recent la București, în cursul anului trecut, și să se implice în acest proiect-pilot.
El a afirmat și că educația Holocaustului nu trebuie să fie promovată exclusiv în sălile de clasă.
La ceremonie au participat și secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, președintele Cipru, Nicos Anastasiades.