Întrebat dacă va merge în mod sigur la Consiliul European, indiferent de discuţiile pe care le va mai purta cu preşedintele Băsescu, Ponta a subliniat existenţa declaraţiei Parlamentului în acest sens.
„Există o declaraţie a Parlamentului. Din acest motiv eu m-am adresat Parlamentului României, pentru că nu am dorit nici atunci şi nu doresc nici acum să creăm senzaţia că e doar un conflict între preşedinte şi primul-ministru. Am dorit, până la urmă, să avem Parlamentul, cel care poate fie să mă demită pe mine prin moţiune de cenzură, fie să-l suspende pe preşedinte, la o adică”, a spus Ponta.
El a arătat, în al doilea rând, că la acest Consiliu European se vor discuta subiecte referitoare la propunerile de creştere economică şi creare de locuri de muncă şi la bugetul UE 2014-2020.
„Cred că e în interesul României ca Guvernul care va pune în practică aceste măsuri să fie reprezentat la aceste discuţii. Cred că e în interesul Guvernului de a avea un mandat practic şi de la Parlament, şi de la preşedintele României, pentru că ambele subiecte vreau să cred că sunt importante şi pentru Parlament, şi pentru preşedinte”, a spus Ponta.
Premierul a subliniat că un mandat complet al celui care participă la Consiliul European este în avantajul bunei reprezentări a României acolo.
El a precizat că îi va transmite preşedintelui Traian Băsescu, în discuţia de luni, de la CSAT, argumentul său că România trebuie să se prezinte „serios, unitar şi echilibrat pe plan european” la acest Consiliu.
„E în interesul României ca orice fel de conflict pe plan naţional să nu afecteze modul în care ne apărăm interesele noastre pe termen lung”, a subliniat Ponta.
Preşedintele Traian Băsescu a depus la Curtea Constituţională o sesizare privind conflictul cu Guvernul referitor la nivelul reprezentării la Consiliul European.