„Preşedintele are un comportament infantil în această perioadă, din ceea ce văd eu”, a spus el, întrebat dacă întârzierea numirii lui Puiu Haşotti ca ministru al Culturii este un argument în plus pentru demararea procedurii de suspendare a preşedintelui.
Ca argument, Hrebenciuc a adus cererea făcută de şeful statului lui Puiu Haşotti, ieşirea cu „dottore” care a creat foarte multe suspiciuni, şi acuzaţia privind plagiatul făcută la adresa premierului Ponta.
„Toată această lansare de forţe ne demonstrează că domnia sa e în criză în momentul de faţă”, a mai spus Hrebenciuc.
Pe de altă parte, el a arătat că sesizarea CC de către preşedintele Băsescu reprezintă „o exagerare”, iar şeful statului trebuie să înţeleagă faptul că nu trebuie să fie prezent la toate reuniunile Consiliului European.
Hrebenciuc a amintit că Parlamentul a decis ca premierul Victor Ponta să fie prezent la Consiliul European pentru probleme economice şi sociale.
Întrebat dacă este bine că preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională, deputatul social-democrat a răspuns: „Cred că o discuţie între cei doi este mult mai binevenită”.
Întrebat ce părere are despre faptul că judecătorii Curţii Constituţionale îi sunt în general favorabili şefului statului, Viorel Hrebenciuc a arătat că în locul preşedintelui nu ar fi aşa de optimist în legătură cu acest lucru.
Preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională cu privire la conflictul juridic de natură constituţională privind reprezentarea României la Consiliul European, sesizarea urmând să fie discutată miercuri.
Curtea Constituţională a confirmat că preşedintele Băsescu a formulat o sesizare pe acest subiect, care va fi discutată, miercuri, 27 iunie.
Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis prim-ministrului Victor Ponta, miercuri, o scrisoare în care îi atrage atenţia că participarea la Consiliul European fără mandat din partea şefului statului echivalează juridic cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a preşedintelui.
„Vă atrag atenţia asupra faptului că absenţa unei aprobări exprese din partea preşedintelui României cu privire la mandatul participării la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie 2012, coroborată cu lipsa delegării exprese a prim-ministrului în calitate de reprezentant al statului român va echivala din punct de vedere juridic cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a preşedintelui României de către prim-ministru”, se arată în scrisoarea trimisă de preşedinte, potrivit Antena 3.
Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, sâmbătă seară, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a spus că dacă preşedintele va da naştere unui moment penibil la Bruxelles, aceasta „ar însemna o tranşare a acestui scandal în România, fapt ce s-ar reduce printr-o discuţie despre suspendare”.
„Sper ca preşedintele să nu dea naştere unui moment penibil acolo, în cazul în care se va duce. Asta ar însemna o tranşare a acestui scandal în România, fapt ce s-ar reduce printr-o discuţie despre suspendare”, a atenţionat preşedintele PNL, Crin Antonescu, sâmbătă, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.
Preşedintele Băsescu şi premierul Ponta au discutat, săptămâna trecută, despre persoana care va reprezenta România la Consiliul European, fără a ajunge la o concluzie. Discuţiile dintre cei doi ar putea continua luni, zi în care sunt programate o şedinţă a CSAT şi depunerea jurământului de învestitură în funcţia de ministru al Culturii de către senatorul PNL Puiu Haşotti.
Marţi, premierul Victor Ponta a declarat că „nu a avut inima” să-l sune pe preşedintele Traian Băsescu în legătură cu reprezentarea României la Consiliul European, el precizând că întâlnirea cu şeful statului va avea loc totuşi înainte de 25 iunie, când este programată o şedinţă a CSAT.
Ministerul de Externe a transmis, miercuri, la Comisia Europeană componenţa delegaţiei României pentru reuniunea Consiliului European de la finele lunii iunie, care îi include pe primul-ministru Victor Ponta ca şef al delegaţiei, ministrul Afacerilor Externe şi ministrul Afacerilor Europene, nu şi pe preşedintele Traian Băsescu, a anunţat anterior premierul Victor Ponta.
Guvernul a precizat că lista delegaţiei României la Consiliul European din 28-29 iunie a fost transmisă Secretariatului General al Consiliului, Comisiei Europene şi Serviciului European de Acţiune Externă. Lista a mai fost transmisă atât tuturor statelor membre UE, cât şi Croaţiei, stat care a semnat Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană.
Preşedinţia a trimis Ministerului Afacerilor Externe, încă de marţi, o listă cu componenţa delegaţiei României pentru reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie, iar în aceasta, ca şef al delegaţiei, era menţionat preşedintele Traian Băsescu, a declarat joi, purtătorul de cuvânt Bogdan Oprea.
În 17 mai, preşedintele Curţii Constituţionale Augustin Zegrean declara referitor la reprezentarea României la Bruxelles, că la Consiliul European ar trebui să meargă preşedintele, aşa cum a făcut şi până acum, fapt necontestat de nimeni până în prezent, precizând că răspunsul se găseşte în Constituţie
Pe de altă parte, Zegrean a spus că, dacă ar da un răspuns la această întrebare, nu ar mai putea participa la judecata unei astfel de sesizări către Curtea Constituţională.
„Răspunsul se găseşte în Constituţie. Şeful statului a fost până acum, nimeni nu a contestat acest lucru, nu ştiu de unde a apărut această discuţie”, a afirmat Zegrean, răspunzând unei întrebări referitoare la cine ar trebui să participe la Consiliul European dintre preşedinte şi premier.