Şeful Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, despre programul Guvernului pe Educaţie: „A fost scris de nişte ageamii”

Prof.dr. Constantin Cucoş, doctor in pedagogie şi director al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic din cadrul Universităţii Al.I. Cuza din Iaşi, susţine că persoanele care au întocmit programul guvernamental pe Educaţie nu au nici măcar proprietatea termenilor sau conceptelor uzitate.
Alina Costache
25 ian. 2017, 13:12
Şeful Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, despre programul Guvernului pe Educaţie:

Con­stantin Cucoş, profesor universitar, doctor in pedagogie şi director al Departamentului pentru Pregă­tirea Personalului Didactic (DPPD) din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza”, prezintă, punctual, neajunsurile acestui program pe care guvernul PSD îl propune pentru educaţie.

Profesorul spune des­pre maniera în care a fost redactat documentul că „a fost scris de nişte ageamii, de persoane care nu au proprietatea conceptelor u­zi­tate în educaţie”, făcând referire la limbajul folosit în document, clişeistic şi lemnos. De asemenea, cu privire la pasajul din program care spune că „lumea este modelată de inteligenţa mamă prin ideile dezvoltate prin cultură, prin creaţia ştiinţifică şi tehnică, prin capacitatea umană de a înţelege, interpreta şi crea lumea în care trăim”, directorul DPPD spune că „nu am auzit şi nu-mi dau seama în ce constă inteligenţa mamă, cu toate că de peste treizeci de ani mă preocupă problemele legate de educaţie”.

Specialiştii PSD, inovatori ai psihopedagogiei?

Inovaţii ale psihopedagogiei apar şi atunci când programul face un inventar al principiilor de oganizare a educaţiei, astfel încât do­cumentul spune că „Educaţia trebuie să fie: captivantă, continuă şi coerentă”. Chiar dacă ultimele două îşi au răspunsul în manualele de pedagogie, caracteristica de a fi captivată este prezentată, în termeni rigizi, ca fiind o punte de legătură între lumea reală, centrată pe „a face”, şi cea teoretică, centrată pe „a şti”, deşi sensul căutat ar fi, de fapt, o prezentare a pro­gra­mei şcolare într-un mod „mai prietenos” sau „mai atrăgător”.

Constantin Cucoş critică şi faptul că documentul redactat de actualul guvern „supralicitează dimensiunea social-asistenţială”. „Cam toată partea anticipativ-prospectivă a programului vizează componenta de asistare, încurajare, dezvoltare a educaţiei pe axa ac­cesibilităţii, incluziunii, susţinerii financiar-materiale a beneficia­rilor educaţiei. E o perspectivă socialistă, cum era de aşteptat. Nimic despre viziune, mod de abordare, strategii inovative. E firească această preocupare, neglijată în deceniile din urmă, numai că ea nu poate suplini lipsa unei viziuni cu privire la «nucleul dur» al educaţiei la scară naţională”, a precizat profesorul universitar.

O altă critică este adusă atunci când vine vorba de formarea profesorilor, despre care documentul face puţine menţiuni.
„Nu se spune nimic, de pildă, despre perspectivele privind formarea şi perfecţionarea corpului profesoral, o axă principală a generării calităţii”, spune directorul DPPD, în încheiere menţio­nând şi că „din perspectivă deci­zio­nală, semne bune anul n-are, având în vedere precaritatea programului, antecedente ale protagoniştilor principali, ministrul şi secretarul de stat deja desemnaţi, dar şi gesticulaţii de ultimă oră”.

Sursa: Ziarul de Iaşi

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Lidl bagă la raft de luni, 20 ianuarie, patru produse românești pe care mulți se bat să le cumpere. Sunt foarte gustoase, au prețuri excelente și se vor vinde ca pâinea caldă
Capital.ro
Călin Georgescu, OUT! Nu poate candida din nou. Vine ordin de la CCR
Playtech.ro
De ce să pui o sticlă cu apă lângă calorifer, iarna. Trucul simplu care te ajută să economisești
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Coșmarul unei programări pentru un control cardiologic. Piedicile de care s-a lovit un nepot când a vrut să-și ducă bunica la medic
wowbiz.ro
Doliu imensi! Interpretul de muzică populară a murit, cu doar o lună înainte de ziua lui de naștere. Fiica sa a făcut anunțul cutremurător:
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Cresc facturile la energie de la 1 aprilie. Românii vor avea parte de un an greu
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
TikTok a fost interzis oficial în SUA! Ce au pățit utilizatorii când au încercat să acceseze platforma
Cancan.ro
ANM a modificat prognoza! Se anunță o lună ianuarie atipică în aceste zone din România
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia finală. Anunț despre turul 2 al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Se fac angajări MApN în 2025! Cum poţi să ajungi soldat profesionist şi care sunt condiţiile de înscriere
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
După ce poza ei a devenit virală, Maria fost ucisă de ruși la doar 24 de ani. A murit a doua zi după ziua ei de naștere
substantial.ro
Economistul Radu Georgescu despre rambursarea anticipată a creditelor și opțiunile valutare
MediaFlux
⁠Te simți mereu obosit și epuizat? Iată care sunt posibilele cauze
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul orașelor cu cele mai lungi programe de muncă