Toate cele trei victime de anul trecut ale drogurilor au decedat în urma unor supradoze cu produse „etnobotanice”. Substanţele de acest tip au compoziţii şi efecte diverse, consumatorii putându-se uşor înşela asupra dozajului.
„Consumatorii vin la noi după ajutor, şi noi nu putem decât să le dăm sfaturi. Îi vezi disperaţi, ştii ce este de făcut, dar nu poţi face nimic. Nici metadonă nu avem, pentru cei aflaţi în sevraj”, spune şeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog.
Conform statisticilor oficiale, în cursul anului trecut, cantităţile de droguri confiscate au scăzut, crescând însă numărul persoanelor arestate. Pentru infracţiuni legate de regimul substanţelor stupefiante au fost întocmite 283 de dosare penale care au vizat 416 persoane, faţă de 240 de dosare în 2015, scrie ziaruldeiasi.ro.
Un număr de 493 de ieşeni au fost internaţi de urgenţă în urma consumului de substanţe psihoactive, două treimi din aceştia fiind minori. Un număr de 120 de copii au consumat droguri de risc sau mare risc, iar 59 au ingerat medicamente psihotrope şi substanţe volatile. Dintre pacienţii spitalului „Socola”, 1.753 au fost internaţi pentru consum de alcool şi substanţe psihoactive. Dintre aceştia, o zecime au fost consumatori de droguri, cifra fiind în creştere cu 50% faţă de 2015.
Astfel, au fost ridicate 20,3 kg de canabis, 2 kg rezină de canabis, 4,8 kg plante şi 3,15 kg fragmente de plante de canabis şi 96 de ţigări. În plus, au fost confiscate 59 de comprimate de MDMA, 460 grame şi 57 de ţigări din canabinoizi sintetici.
Centrul ieşean antidrog a fost nevoit să intervină până şi în centrele de plasament, 7 copii instituţionalizaţi fiind incluşi în programul de intervenţie terapeutică pentru renunţarea la consumul experimental de droguri.
„Copiii nu sunt închişi în centrele noastre, ci ies frecvent, cu excepţia centrului pentru situaţii de urgenţă. În rest, copiii instituţionalizaţi merg la şcolile publice, ies din centru la o plimbare, se întâlnesc cu alţi copii. Nu s-a întâmplat niciodată ca vânzătorii de droguri să intre în centrele de plasament, dar asta nu înseamnă că drogurile nu pot ajunge la copii în alte moduri. Noi colaborăm intens cu CRPECA, făcându-se sesiuni de informare şi educare antidrog”, a precizat şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Florin Ion.