Plenul Senatului a adoptat, luni, legea privind cooperarea între Guvern şi Parlament în domeniul afacerilor europene, care prevede că Parlamentul stabileşte cine merge la Consilul European, în cazul în care preşedintele şi premierul nu ajung la un acord.
Legea a fost adoptată cu 72 de voturi „pentru”, 17 voturi „împotrivă” şi trei abţineri, potrivit Mediafax.
Senatorul PDL Dumitru Oprea a declarat în plen că este surprins de punctul de vedere al Comisiei de afaceri europene, precizând că era necesară o dezbatere a legii în sesiunea parlamentară care urmează.
Comisia de afaceri europene şi administraţie publică au adoptat, miercuri, un raport de admitere cu amendamente.
Potrivit modificărilor aduse în comisiile reunite, conducătorul delegaţiei României la reuniunile Consiliului European este preşedintele României sau premierul.
Stabilirea conducătorului delegaţiei României la reuniunile Consiliului European se face prin acord între Guvernul României şi Instituţia Prezidenţială, cu cel puţin 20 de zile lucrătoare înainte de data reuniunii.
Proiectul prevede că, în situaţia în care acordul privind participare la Consiliul European nu se realizează în termen, Parlamentul, în şedinţa comună a celor două Camere, desemnează conducătorul delegaţiei României la respectiva reuniune a Consiliului European.
Potrivit articolului 20, alineat 1 din lege, Guvernul transmite celor două Camere ale Parlamentului, în termen de minim şapte zile înainte de data desfăşurării reuniunii Consiliului Europei, propunerea de mandat de negociere.
premierul sau, atunci când conducătorul delegaţiei este preşedintele României, ministrul desemnat care face parte din delegaţia prezidenţială, prezintă în plenul Parlamentului, proiectul de negociere al României.
Parlamentul adoptă hotărârea privind mandatul de negociere pentru respectiva şedinţă a Consiliului European.
În cazul în care conducătorul delegaţiei României la Consiliul European susţine altă poziţie decât cea primită prin mandat, va motiva în scris respectiva poziţie.
În legea privind cooperarea între Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene a fost introdus un nou capitol, privind stabilirea de către Parlament a persoanelor nominalizate sau numite de către Guvern pentru funcţiile din cadrul instituţiilor UE.
Parlamentul va fi informat, astfel, de către Guvern în legătură cu nominalizarea persoanelor în vederea ocupării funcţiilor în cadrul instituţiilor Uniunii.
Senatorii au mai stabilit că persoana care este propusă pentru funcţia de membru al Comisiei Europene va fi audiat de comisiile reunite de specialitate din Parlament care vor da un aviz consultativ în acest sens.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în calitate de for decizional.
CCR a stabilit deja ca examinarea sesizării să aibă loc miercuri, 27 iunie, cu o zi înainte de începerea lucrărilor Consiliului European.